Philippe Gilbert won in 2022 de Vierdaagse van Duinkerke. Daarvoor moest hij wel zes dagen knokken.© Getty Images

Vijf dagen of zes dagen en zelfs al eens acht etappes: de Vierdaagse van Duinkerke is al lang geen vierdaagse meer

In het Noorden van Frankrijk is het dinsdag weer tijd voor de Vierdaagse van Duinkerke. Een ietwat misleidende naam voor een wielerwedstrijd, want de koers duurt geen vier dagen maar zes dagen. En dat is geen eenmalig foutje.

Maxime Caeyman

Gent-Wevelgem start niet in Gent maar in Deinze en de start van Kuurne-Brussel-Kuurne ligt niet in Kuurne maar in Kortrijk: het zijn twee van de vele voorbeelden waarbij organisatoren van wedstrijden kiezen voor de continuïteit en herkenbaarheid van de naam van hun wedstrijd, eerder dan te kiezen voor een naam die de waarheid aandoet.

Maar qua misleiding spant de Vierdaagse van Duinkerke toch de kroon, want de wedstrijd in Noord-Frankrijk duurt geen vier dagen. Sinds 2017 zouden we eigenlijk moeten spreken over de Zesdaagse van Duinkerke, want dat is het aantal dagen dat er sindsdien gekoerst wordt. Een eenmalige verandering van het aantal koersdagen? Neen, hoor. De laatste keer dat de Vierdaagse van Duinkerke effectief een vierdaagse was, was in… 1962. Van 1955, bij het ontstaan van die koers, tot en met 1962 deden ze hun naam dus wel nog eer aan met een vierdaagse rittenwedstrijd.

Olav Kooij won vorig jaar twee ritten in de Vierdaagse van Duinkerke.© Getty Images

Vanaf 1963 nam de Vierdaagse van Duinkerke zowat alle hoedanigheden aan. In 1963 werd er een dagje bijgedaan – zonder de naam te veranderen in de Vijfdaagse van Duinkerke –, van 1969 werd er tot en met 1973 over zes dagen gekoerst. Daarna veranderde het aantal etappes nog geregeld, sinds 2017 hebben ze afgeklokt op zes etappes. En om het allemaal nog ingewikkelder te maken, is het aantal dagen dat er gekoerst wordt niet altijd gelijk aan het aantal etappes dat er wordt gereden. Inderdaad, een rit in de voormiddag en een rit in de namiddag waren geen uitzondering. In 1969, toen de koers zes dagen duurde, werden er bijvoorbeeld acht etappes gereden.

Hoe dan ook: de komende zes dagen is het tijd voor de Vierdaagse van Duinkerke. Deze keer wel gewoon met zes etappes. Kwestie van het niet te ingewikkeld te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen