woensdag 22 augustus 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Joris Herregods

politiek

Johan Danen (Groen): “Infrax en Eandis zijn niet klantvriendelijk”

“5.000 mensen pakken naast groenestroomcertificaten”

Brussel5.383 eigenaars van zonnepanelen die nog recht hebben op groenestroomcertificaten vragen die niet aan en krijgen dat geld dus niet. Vroeger werden die certificaten geregeld via de Vlaamse energieregulator Vreg, maar sinds november 2016 moeten eigenaars zich opnieuw registreren bij de distributienetbeheerders. “De overheid weet wie recht heeft op die certificaten. Waarom loopt dat dan niet automatisch?”, vraagt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) zich af.

Momenteel zijn er 297.206 geregistreerde eigenaars van installaties van zonnepanelen in Vlaanderen. Dat zijn alle installaties, ook die waar je geen groenestroomcertificaten voor krijgt. Installaties die dateren van voor 14 juni 2015 hebben nog recht op groenestroomcertificaten. Daarna is dat systeem alvast voor kleine installaties afgeschaft.

Probleem is dat sinds 14 november 2016 niet meer de Vlaamse energieregulator Vreg maar wel distributienetbeheerders als Infrax het aanspreekpunt zijn voor eigenaars van zonnepanelen. De eigenaars moeten zich opnieuw registreren en dat heeft niet iedereen gedaan. “Ze moeten zich bij ons melden met hun code die ze indertijd hebben gekregen via brief of mail”, zegt Björn Verdoodt, woordvoerder van Infrax. “Als ze die code niet meer hebben, kunnen ze die via het unieke nummer van hun installatie (het PVZ-nummer, nvdr.) en hun adres opnieuw opvragen. Dat kan via onze infolijn of via onze website.”

Als het gaat om te betalen, weten ze je wel te vinden. Als het gaat om geld te geven blijkbaar niet Johan DANEN (Groen) Vlaams Parlementslid

Automatisch

“Waarom kan dit niet automatisch gebeuren?”, vraagt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) zich af. “De Vreg had de gegevens van deze eigenaars al en de distributienetbeheerders betaalden daarvoor de certificaten toch ook al uit.”

“Voor deze nieuwe opdracht wilden we starten met een nieuwe database”, reageert Verdoodt. “Het is toch goed dat mensen even opnieuw hun gegevens en hun bankrekeningnummer controleren en ons melden dat hun installatie ook nog in gebruik is. Het gaat ook om een zeer kleine groep die niet in orde is, amper 1,8 procent van de installaties.”

Johan Danen BELGA

“Dat zijn er nog altijd 5.383”, zegt Danen. “Weliswaar minder dan de 10.000 van vorig jaar, maar toch nog een groot aantal. Dat mensen zich niet zouden melden om zo het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen te ontlopen, kan hier echt niet meespelen. Want dit zijn allemaal installaties die al bekend zijn bij de beheerders. De eigenaars betalen dat bedrag dus al. Als het gaat om te betalen, weten ze je wel te vinden. Als het gaat om geld te geven, blijkbaar niet. Ik vind dit in elk geval weinig klantvriendelijk.”

Hoeveel geld de klanten mislopen, hangt af van hun situatie. Het totale bedrag is niet bekend.

Danen vroeg al uitleg aan minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws