weerbericht

Warme woensdag: tot 25 graden op Dag van de Arbeid

© Johny Hemelsoen

De temperaturen kennen deze week een opflakkering: op woensdag 1 mei, voor velen een vrije dag, kan het tot 25 graden worden. Al is er ook kans op onweer.

blg

Dinsdag ontwikkelen zich brede opklaringen over de oostelijke landshelft, terwijl het in het westen eerder wisselend bewolkt wordt, met kans op een buitje. Aan het einde van de dag gaat het mogelijk onweren in het westen. De maxima schommelen tussen 18 en lokaal 24 graden.

Dinsdagavond en -nacht wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. Buien of actievere onweders trekken vanaf Frankrijk het land in en verspreiden zich in de loop van de nacht ook over de overige streken. De minima liggen tussen 9 en 13 graden.

De Dag van de Arbeid begint droog, met brede opklaringen en plaatselijk wat nevel of mist. In de loop van de dag bollen de stapelwolken op, met in de namiddag kans op een onweerachtige bui. ’s Avonds bereikt een meer gestructureerde onweerszone ons land vanaf Frankrijk met vooral in de streken nabij de Franse grens neerslag. De onweders zijn mogelijk intens en kunnen gepaard gaan met korrelhagel. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden in het binnenland, en klimmen niet hoger dan 16 of 17 graden aan de kust.

Opnieuw frisser

Ook donderdag begint met zonnige perioden, maar daarna schuiven de vele wolken, al aanwezig boven de zuidelijke landshelft, op richting noorden. In de namiddag krijgen het centrum en het noorden van het land eerst matige regen. Langs de Duitse en Nederlandse grens wordt de neerslag onweerachtig. De maxima schommelen tussen 14 en 21 graden.

Vrijdag start zwaarbewolkt, met aan zee eventueel nog wat regen. In de loop van de namiddag ontwikkelen zich brede opklaringen. Het blijft op de meeste plaatsen droog met maxima tussen 9 en 15 graden, bij een matige en aan zee vrij krachtige wind uit zuidwestelijke richtingen.