Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Israëlisch voorstel voor wapenstilstand houdt nog steeds ‘vernietiging’ van Hamas in

Live - Crisis Midden-Oosten. Israëlisch voorstel voor wapenstilstand houdt nog steeds ‘vernietiging’ van Hamas in
Beeld AFP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Interview. Deze Joodse student neemt deel aan uniefbezetting tegen oorlog in Gaza: ‘Ik heb me nergens meer welkom gevoeld dan hier’

• Reportage. UGent doet toegeving, studenten wijken niet: ‘Dit is een begin, en het toont dat protest loont’

• Achtergrond. ‘Ik kom niet meer op de campus. Ik weet dat het gevaarlijk is’: Joodse studenten over de protesten

Tijdlijn. ‘De Nakba duurt tot vandaag voort’: tijdlijn van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Live

  1. Israëlisch voorstel voor wapenstilstand houdt nog steeds ‘vernietiging’ van Hamas in

    Ook in het plan dat Israël vrijdag heeft voorgesteld om in de Gazastrook tot een permanent staakt-het-vuren te komen, zijn de "voorwaarden" die het land aan zo'n wapenstilstand stelt, niet veranderd. Het nieuwe plan houdt dan ook nog steeds de "vernietiging" van Hamas en de bevrijding van alle Israëlische gijzelaars in. Dat heeft het kabinet van de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu zaterdag benadrukt.

    Het was de Amerikaanse president Joe Biden die vrijdag het Israëlische voorstel uit de doeken deed. Het is een drie fases tellend "stappenplan naar een duurzame vrede en de vrijlating van alle gijzelaars", zei hij. De Palestijnse extremistische beweging Hamas zei in een reactie open te staan voor elk voorstel dat een permanent einde maakt aan de gevechten, maar stelde meteen zijn eigen voorwaarden. Het verwacht de complete terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza, de heropbouw van het verwoeste gebied, een terugkeer van alle ontheemden en een "serieuze" ruil van de Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen.

    Nu zet ook Netanyahu nog eens de puntjes op de i. "Volgens het voorstel blijft Israël hameren op het vervullen van alle voorwaarden voor er sprake kan zijn van een permanent staakt-het-vuren", luidt het in een communiqué van de premier. De "vernietiging" van Hamas maakt nog steeds integraal deel uit van die voorwaarden. "Het idee dat Israël een permanent staakt-het-vuren zou aanvaarden voor (de) voorwaarden vervuld zijn, is gedoemd te mislukken."

    Beeld AFP
  2. Israëlische leger beschuldigd van schending mensenrechten in veldhospitaal voor Palestijnen

    Mensenrechtengroeperingen eisen de sluiting van een veldhospitaal in het zuiden van Israël dat in hun ogen dient als een gevangenis. Gewonde Palestijnen zouden er onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden. Ze liggen volgens de mensenrechtengroeperingen geboeid en geblinddoekt in bed en artsen voeren er operaties uit zonder afdoende verdoving of pijnstillers. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP. Vorige maand berichtte ook de Amerikaanse nieuwszender CNN over vermeende wantoestanden.

    Het veldhospitaal staat in de woestijn niet ver van de stad Beersheba. Israël zette het op na de aanval van vorig jaar 7 oktober door Hamas. Sommige ziekenhuizen weigerden toen om gevangengenomen, gewonde Hamas-strijders op te nemen. Daarop begon Israël leger het veldhospitaal.

    Hoeveel Palestijnen er zijn opgenomen, is niet bekend. De strijdkrachten laten geen journalisten of vertegenwoordigers van het Rode Kruis toe. Uit de verklaringen van drie Israëliërs die in het noodziekenhuis hebben gewerkt, blijkt dat het leger er niet alleen gewonde Hamas-leden gevangen houdt, maar ook Palestijnen die bij Israëlische missies Israëlische invallen in Gaza zijn opgepakt en waarvan later blijkt dat ze onschuldig waren.

    Het Israëlische leger zegt dat tegen alle gevangenen ‘verdenkingen bestaan van betrokkenheid bij terroristische activiteiten’. Het ontkent ook dat gewonden onmenselijk zouden worden behandeld. De strijdkrachten kondigden afgelopen week de vorming van een commissie aan die de omstandigheden in militaire gevangenissen moet gaan onderzoeken, maar het is onduidelijk of de medische faciliteit bij Beersheba daar ook onder valt.

    De hoogste rechter in Israël buigt zich de komende week over de eis van de mensenrechtengroeperingen, waartoe onder andere de Association for Civil Rights in Israel (ACRI), Physicians for Human Rights (PHR-I), HaMoked en the Public Committee Against Torture (PCATI) behoren.

  3. Biden vraagt hulp van België om Palestijnen rond de tafel te krijgen

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag expliciete hulp aan België gevraagd om de Palestijnen rond de tafel te krijgen en over een staakt-het-vuren in de Gazastrook te onderhandelen. Dat heeft premier De Croo gezegd na zijn onderhoud met de Amerikaanse president in het Witte Huis. 

    President Biden heeft bevestigd dat hij hetzelfde wil als wij: een staakt-het-vuren en een einde aan het bloedbad," aldus De Croo. "De president heeft expliciet gevraagd aan België om de Palestijnen te overtuigen om mee rond de tafel te gaan zitten.” 

    Naar verluidt deed hij dat onder meer omdat De Croo als een van de eerste leiders expliciet opriep tot een staakt-het-vuren. 

    Beeld BELGA
  4. Von der Leyen: voorstel staakt-het-vuren 'reële kans' om oorlog te beëindigen

    De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemt het nieuwe voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook "een reële kans om de oorlog te beëindigen".

    "Ik ben het volledig eens met de Amerikaanse president Biden dat het laatste voorstel een reële kans biedt om een einde te maken aan de oorlog en het lijden van de burgers in Gaza. Deze aanpak in drie stappen is evenwichtig en realistisch. Het heeft nu de steun van alle partijen nodig", aldus von der Leyen op sociale media.

    Eerder reageerde Hamas al positief op het voorstel.

  5. Hamas reageert positief op nieuw voorstel staakt-het-vuren

    Hamas heeft positief gereageerd op het jongste voorstel voor een permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook. In een verklaring zegt de organisatie positief tegenover het plan te staan dat de Amerikaanse president Joe Biden bekendmaakte.

    Volgens dat voorstel zou Hamas gijzelaars vrij te laten in ruil voor een staakt-het-vuren van zes weken. Dat zou vervolgens moeten leiden tot een definitief einde van de oorlog. Alle gijzelaars worden dan vrijgelaten en het Israëlische leger trekt zich volledig terug. Vervolgens moet de Gazastrook opnieuw worden opgebouwd.

    Hamas bevestigt open te staan voor elk voorstel dat een permanent einde maakt aan de gevechten. Maar de beweging verwacht ook een complete terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza, herbouw van het verwoeste gebied, een terugkeer van alle ontheemden en een 'serieuze' ruil van de Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen.

    Biden had Hamas opgeroepen het nieuwe 'allesomvattende' voorstel, uitgewerkt door Israël, te accepteren.

  6. Politie arresteert veertigtal manifestanten van pro-Palestijnse betoging aan ambassade VS in Brussel

    De politie heeft vrijdagavond de pro-Palestijnse betoging aan de Amerikaanse ambassade in Brussel opgebroken. Die was toegelaten tot 18.00 uur, al bleven er manifestanten staan in de betogingszone nabij de Wetstraat. Hoewel de manifestatie initieel vredevol verliep, werd de sfeer steeds grimmiger. De politie heeft minstens een veertigtal bestuurlijke aanhoudingen uitgevoerd, "louter ter identificatie", zo zegt de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. De politie schat de totale opkomst op vijfhonderd manifestanten.

    Omstreeks 19.30 uur heeft de politie gevraagd om de betogingszone te verlaten. Volgens de politie trachtte een deel alsnog een wilde betoging op poten te brengen. Rond 20.00 uur heeft de politie actie ondernomen om de betoging alsnog op te breken. Daarbij bleef een deel manifestanten aan de ingang van metrohalte Kunst-Wet betogen.

    Beeld BELGA

    "Aangezien zij onze instructie in de wind hebben geslagen, moesten we wel actie ondernemen. Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) zal volgen omdat deze manifestanten de vraag niet hebben opgevolgd", klinkt het. De politie geeft nog mee dat de betoging over het algemeen vrij vlot verlopen is en dat de achterblijvende betogers op elk moment via de ingang naar de metrohalte konden vertrekken.

    De betoging werd georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder de organisatie voor internationale solidariteit Intal en de Association Belgo-Palestinienne.

    De manifestanten betoogden aan de ambassade van de Verenigde Staten vanwege "de medeplichtigheid" van de Verenigde Staten aan de "genocide in Palestina". Ze hekelden dat president Biden na het bombardement op het vluchtelingenkamp in de Palestijnse stad Rafah afgelopen weekend stelde dat er voor de VS vooralsnog geen rode lijn overschreden werd, en dat de VS hun veto gesteld hebben in de stemming in de VN-Veiligheidsraad om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de VN. Ook de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël waren een doorn in het oog van de betogers.

    Ook de Belgische federale overheid werd bekritiseerd door de betogers, omdat België vooralsnog geen duidelijk standpunt inneemt over een mogelijke erkenning van Palestina als staat.

    Beeld BELGA
    Beeld Wouter Hertogs
  7. Israël stelt nieuw 'globaal' staakt-het-vuren in Gaza voor, zegt Biden

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag bekendgemaakt dat Israël een nieuw "globaal" akkoord voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook voorstelt. Het voorstel bestaat uit drie fasen. 

    In een toespraak vanuit het Witte Huis zei Biden dat het voorstel van Israël de terugtrekking van alle Israëlische troepen uit de bewoonde gebieden Gaza inhield. Verder omvat het voorstel een tijdelijk staakt-het-vuren van zes weken en de vrijlating van "een aantal" Israëlische gijzelaars. Israël zou op zijn beurt "honderden Palestijnse gijzelaars" vrijlaten. 

    In de tweede fase zouden "alle resterende levende gijzelaars" vrijgelaten worden en wordt het staakt-het-vuren opgewaardeerd tot "een definitieve stopzetting van de vijandelijkheden". In de tweede fase wil Israël al zijn troepen terugtrekken uit de Gazastrook. 

    In de derde fase moet "een groot wederopbouwplan" voor Gaza van start gaan. 

    Biden meent dat Hamas het "het akkoord moet accepteren". “Het is tijd om aan deze nieuwe fase te beginnen", zegt Biden. “Het is tijd dat deze oorlog eindigt."

    De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld REUTERS
  8. Honderden pro-Palestijnse manifestanten betogen aan Amerikaanse ambassade in Brussel

    Honderden pro-Palestijnse manifestanten zijn vrijdag vanaf 16.00 uur aan het betogen aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. De betoging wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder de organisatie voor internationale solidariteit Intal en de Association Belgo-Palestinienne. Volgens de politie zijn er 300 betogers aanwezig, al stromen er nog mensen toe.

    In tegenstelling tot de betogingen aan de Israëlische ambassade is er toestemming gegeven voor de betoging vrijdag. Toch is de politie massaal aanwezig met een waterkanon, politieagenten in gevechtsuitrusting en verschillende politiecombi's. De politie controleert de zakken van betogers op voorwerpen die mogelijks als wapen kunnen dienen. De betoging verloopt vredig. De toon wordt gezet met trommels en pro-Palestijnse leuzen.

    Beeld BELGA

    De manifestanten betogen aan de ambassade van de Verenigde Staten vanwege "de medeplichtigheid" van de Verenigde Staten aan de "genocide in Palestina". Ze hekelen dat president Biden na het bombardement op het vluchtelingenkamp in de Palestijnse stad Rafah afgelopen weekend stelde dat er voor de VS vooralsnog geen rode lijn overschreden werd, en dat de VS hun veto gesteld hebben in de stemming in de VN-Veiligheidsraad om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de VN. Ook de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël zijn een doorn in het oog.

    Ook de Belgische federale overheid wordt bekritiseerd door de betogers, omdat België vooralsnog geen duidelijk standpunt inneemt over een mogelijke erkenning van Palestina als staat.

  9. EU zet defensieminister Iran op sanctielijst om leveringen aan Hamas en Rusland

    De Europese Unie heeft de Iraanse minister van Defensie, Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani, op de sanctielijst gezet. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de Iraanse leveringen van drones aan Rusland én de levering van raketten aan groepen "die de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en de Rode Zee te ondermijnen".

    Daarmee wordt onder meer gedoeld op Hamas, de Jemenitische Houthi’s en de Libanese beweging Hezbollah. Rusland maakt bij de oorlog in Oekraïne veelvuldig gebruik van Shahed-drones uit Iran.

    De Commissie voegt bovendien zes personen en drie organisaties toe aan de sanctielijst. Het gaat onder meer om de marine van de Revolutionaire Garde en een bedrijf dat drones produceert.

    Redactie/ANP 

  10. Israël bevestigt dat zijn troepen actief zijn in het centrum van Rafah

    Het Israëlische leger zegt dat zijn troepen actief zijn in het centrum van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Eerder deze week maakte persagentschap Reuters hier al melding van op basis van getuigenverslagen.

    Israël zegt dat zijn troepen in het centrum van Rafah raketlanceerinstallaties en tunnels van Hamas hebben ontdekt. Ook zou Israël een wapenopslagplaats van Hamas hebben ontmanteld.

    Begin mei startte het Israëlische leger een offensief in Rafah. Inwoners van de Gazastrook waren de afgelopen maanden massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen.

    Rookwolken stijgen op boven Rafah na een Israëlische luchtaanval op donderdag. Beeld AFP
  11. UGent wil alle samenwerkingen met Israëlische instellingen stopzetten

    De UGent wil alle samenwerkingen met Israëlische instellingen stopzetten. Dat communiceert de Gentse universiteit donderdagnacht na afloop van een lange vergadering door haar mensenrechtencommissie. "De UGent wil niet betrokken zijn bij de zeer zware mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationale recht die vastgesteld worden in Gaza", zegt rector Rik Van de Walle na het advies.

    Toch blijft het UFO-gebouw in Gent voorlopig bezet. De actievoerders verzetten zich tegen de beslissing van de mensenrechtencommissie om de banden met zes Israëlische bedrijven te behouden.

    Lees hier meer.

  12. VK en VS voeren luchtaanvallen uit op verschillende regio's in Jemen

    In verschillende gebieden in Jemen zijn donderdagavond luchtaanvallen uitgevoerd, melden getuigen en lokale media. Het gaat om een 'gezamenlijke operatie' van de VS en het Verenigd Koninkrijk om de militaire capaciteiten van Houthi-rebellen 'te ondermijnen', aldus het Britse ministerie van Defensie.

    De aanvallen waren onder meer gericht op hoofdstad Sanaa en havenstad Hodeida, net als op telecommunicatie-infrastructuur in de stad Taez.

    "Britse troepen namen deel aan een gezamenlijke operatie met Amerikaanse troepen om de militaire capaciteiten van de Houthi's te ondermijnen, die aanvallen blijven uitvoeren op de internationale scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden", zei het Britse ministerie in een korte verklaring.

  13. Hamas wil pas opnieuw onderhandelen wanneer Israël stopt met strijd in Gaza

    De extremistische Palestijnse beweging Hamas heeft donderdagavond gezegd dat het pas opnieuw naar de onderhandelingstafel wilt terugkeren wanneer Israël stopt met zijn strijd in Gaza. Hamas zegt de bemiddelaars - Qatar, Egypte en de VS - hierover te hebben ingelicht.

    Hamas stelt in een verklaring dat het klaar is om een "allesomvattende overeenkomst" te sluiten, ook over de ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen. Dan moet wel eerst "de oorlog en de agressie tegen ons volk in Gaza" eindigen, zegt de groep.

    Hamas en de andere Palestijnse facties weigeren verder te onderhandelen in "een context van agressie, moord, blokkades, hongersnood en genocide op ons volk", klinkt het.