Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Maduro roept hulp leger in na ‘staatsgreep’ oppositie Venezuela

Oproerpolitie en betogers raken slaags in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.Beeld AFP

De parlementsvoorzitter van Venezuela, Juan Guaidó Márquez, heeft zich tot president van het land uitgeroepen. Op een massale betoging tegen het autoritaire regime van de linkse populist Nicolás Maduro legde hij de eed af en zei dat hij de uitvoerende macht vanaf nu leidt als interim-president.

De Verenigde Staten beslisten luttele minuten later Guaidó te erkennen als de rechtmatige leider van het Zuid-Amerikaanse land en roepen andere landen hun voorbeeld te volgen. Ook de OAS, de internationale organisatie van 35 onafhankelijke landen op het Amerikaanse continent, erkende intussen Guaido als overgangspresident van Venezuela, net als Argentinië, Guatemala, Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Paraguay.

Mexico, een bondgenoot van (ex-) president Maduro, verklaarde voorlopig geen koerswijziging te zien in de omgang met Venezuela. Daaruit valt op te maken dat het land achter Maduro blijft staan. Ook Bolivia blijft Maduro steunen.

Amerikaanse diplomaten krijgen 72 uur om het land te verlaten

President Maduro reageerde al door te zeggen dat zijn land de diplomatieke banden met de VS verbreekt. Tijdens een toespraak voor zijn aanhangers bij het presidentieel paleis in Caracas liet hij weten dat Amerikaanse diplomaten 72 uur krijgen om het land te verlaten. Hij roept ook de hulp van het leger in om de “eenheid en discipline” te bewaren in zijn land.

Oppositieleider Juan Guaidó riep zichzelf tot president uit.Beeld EPA

Massabetoging

Amerikaans president Donald Trump maakt zich sterk dat hij “het volle gewicht van de economische en diplomatieke kracht van de Verenigde Staten” zal inzetten om te ijveren voor een “herstel van de Venezolaanse democratie”.

Honderdduizenden mensen zijn in Venezuela op de been om te betogen tegen het regime van president Maduro. Ze hanteren slogans als “wij zijn vrij” en “u zal vallen, u zal vallen, deze regering zal vallen”. “Voor de almachtige God beloof ik om de bevoegdheden van de uitvoerende macht over te nemen als interim-president van Venezuela”, zei Guaidó tijdens de bijeenkomst met aanhangers in de hoofdstad Caracas. “Laten we allemaal zweren dat we niet rusten totdat we de vrijheid hebben bereikt.”

Symbolische datum

 23 januari is een symbolische datum in Venezuela omdat op die dag in 1958 de laatste Venezolaanse dictator, Marcos Perez Jimenez, van zijn voetstuk viel. Het land kreunt al jaren onder een oplopende inflatie en immense voedseltekorten. Het parlement is door Maduro volledig buitenspel gezet. De communist regeert al sinds de dood van zijn voorganger Hugo Chávez in 2013 met harde hand over Venezuela. 

Voorlopig steunt het leger Maduro nog, maar in het kamp van de president wordt gevreesd dat er een scheuring bij de militairen zou kunnen ontstaan en het leger uiteindelijk overloopt richting Guaidó. Hij roept de strijdkrachten op zich aan de zijde van de regeringstegenstanders te scharen. Gisteren waren bij rellen al minstens vier mensen omgekomen.

Nicolas Maduro.Beeld REUTERS

Vele staten, internationale organisaties en de oppositie erkennen Nicolas Maduro sowieso niet meer als rechtmatig president. Maduro had twee weken geleden de eed afgelegd voor een tweede ambtstermijn. Volgens waarnemers is zijn herverkiezing vorig jaar niet koosjer verlopen. Guaidó wil als interim-president het land naar eerlijke verkiezingen te leiden. Maduro waarschuwde Guaidó al tegen een staatsgreep en bedreigde hem met gevangenisstraf.