Nog een maand te gaan tot de 10 Miles: met deze tips ben je zeker goed voorbereid

Nog een maand en we staan opnieuw aan de start van de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. Nu nog in gang schieten met trainen, heeft weinig zin. Maar wie al goed op dreef is, staat met deze zes tips van coach Thijs Dekiere van sport- en gezondheidspromotiecentrum Energy Lab met een gerust hart aan de start.

Rebecca Van Remoortere

1. Train niet de volledige afstand

“Wie straks de 16 kilometer loopt, hoeft voor 22 april nog niet de volledige afstand in de benen te hebben. Het volstaat om maximaal 12 of 13 kilometer te trainen. Op dit moment zouden deelnemers al een uur aan een stuk comfortabel moeten kunnen lopen. Ook marathonlopers moeten geen 42 kilometer trainen, voor hen is het vooral belangrijk om de psychologische grens van 30 kilometer al een keer te bereiken.”

2. Afwisselen tegen blessures

“In aanloop naar de 10 Miles is het ideaal om drie keer per week te sporten. Dat mogen drie looptrainingen zijn, maar wie blessuregevoelig is, wisselt best een keer per week af met een andere vorm van cardio, zoals fietsen. Wie drie keer per week loopt, mag ook afwisselen in lengte en duur van de training.”

© RR

3. Intervaltraining

“Wie zijn tijd nu nog wil verbeteren, kan hem minimaal beïnvloeden door een paar intervaltrainingen in te lassen. Daarbij wissel je verschillende snelheden af en gaat de hartslag de hoogte in. Een intervaltraining is ook een goede manier om je voor te bereiden op de gevreesde tunnels op het parcours.”

4. Rusten in de laatste week

“De laatste week is het belangrijk om te blijven lopen, maar dat mogen geen lange afstanden zijn. Het is aan te raden om een herstelloopje (zie trainingsschema hierboven, red.) te doen en ten laatste donderdag of vrijdag nog een keer te lopen. Gun je lichaam voldoende rust voor de wedstrijd.”

5. Drink met mate

“Goed nieuws voor wie graag een glas drinkt: nu al stoppen met alcohol zal voor een recreatieve deelnemer van de 10 Miles niet veel effect hebben op zijn of haar loop. Alcohol drinken is vanaf een paar dagen op voorhand wel te vermijden. Zeker de avond voor de wedstrijd is het geen goed idee om te drinken. Een paar glazen kunnen al een effect hebben op je slaap en je deelname. Water drinken is wel een goed idee, al stop je ongeveer een uur voor de start best met drinken.”

6. Koolhydraten eten

“De week voor het evenement is het aangewezen om voldoende koolhydraten te eten om je lichaam energie te geven. Pasta is een goede loopmaaltijd. Dat kun je best ook de avond voor de wedstrijd eten. Pas op met gels, repen of sportdrank tijdens het lopen. Wie niet langer dan anderhalf uur loopt, heeft ze eigenlijk niet nodig. Eet of drink tijdens de wedstrijd ook niets dat je op voorhand nog niet getest hebt.”