Zestig hulpverleners, tien ambulances én politiebegeleiding: patiënten verhuizen in stijl

© jve

© jve

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Donderdag stond de grote volksverhuizing tussen de oude campus en het nieuwe AZ Zeno op het programma. 78 patiënten werden vanaf 6 uur ’s ochtends met tien ambulances af en aan gereden: een waar huzarenstukje. Sommigen kregen zelfs politiebegeleiding om zeker geen vertraging op te lopen. Vandaag staan de eerste consultaties en operaties gepland in het ziekenhuis.

Junior Verbeeke

De volksverhuizing tussen de oude campus langs de Graaf Jansdijk en het nieuwe AZ Zeno begon gisterochtend in alle vroegte. Al rond 6 uur vertrok de eerste patiënt in een ambulance naar het splinternieuwe ziekenhuis. Daarna volgde om de vijf minuten een nieuwe patiënt. In totaal werden tien ambulances van het Rode Kruis ingezet die constant op en af reden.

“Geoliede machine”

“We hebben ervaring met zo’n verhuis”, zegt Peter Warlop van het Rode Kruis Knokke-Heist. “Vorig jaar hebben we de verhuis van het AZ Alma naar Eeklo ook georganiseerd. Ondertussen zijn we een geoliede machine, al gaan er aan zo’n verhuis maanden voorbereiding en heel veel individuele gesprekken vooraf.”

De dag verliep opmerkelijk vlot, want omstreeks 10.15 uur waren 50 van de 78 patiënten reeds verhuisd. Onder hen Kimberly Rogge, haar partner Bram De Bruyckere en hun pasgeboren zoontje Jules. Hun oogappel werd de voorlaatste boorling in de oude campus. “Het was uiteindelijk toch een speciale ervaring”, vertelt kersverse papa Bram. “Rond half acht zijn we vertrokken en een uurtje later waren we al geïnstalleerd op de nieuwe kamer. Alles verliep dus vrij vlot. We hadden de verhuis op voorhand liever gemeden, maar als het kindje komt, komt het (lacht).”

Politiebegeleiding

Uiteindelijk waren ongeveer zestig mensen betrokken bij het huzarenstukje. Alles was tot in de puntjes voorbereid en elke patiënt raakte veilig op zijn of haar bestemming. “Het was een knap staaltje teamwork. Voor zowel het personeel als voor de patiënten werd het een onvergetelijke ervaring”, aldus Julie De Waele, communicatieverantwoordelijke van het AZ Zeno. “Elke patiënt werd vooraf gezien door een arts. Bij aankomst werd vervolgens een medische checklist overlopen. Om vertragingen onderweg te vermijden, kregen bepaalde patiënten ook politiebegeleiding.”

Volgende week is de campus in Blankenberge aan de beurt, al blijven enkele afdelingen en de spoeddienst daar wel bestaan. Het AZ Zeno in Knokke-Heist zwaait vandaag de deuren open voor de eerste consultaties en operaties. Het nieuw ziekenhuis telt 370 bedden en heeft zo’n 200 miljoen euro gekost.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen