Hoe ziet een kerkdienst voor verstandelijk beperkten eruit? ‘Het is hier altijd een gezellige chaos’

Reportage
Zingen, dansen en bijbellezen. Wekelijks komen mensen met een verstandelijke beperking op woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn bij elkaar in de kerk. ‘Jezus houdt van iedereen, ook van jou.’
Vera de Vries
zaterdag 20 april 2024 om 02:45 aangepast 16:51
Predikant Constance Schouwstra (65) gaat voor in de eredienst: 'Het draait hier om Gods liefde, dat moeten de mensen ervaren.’
Predikant Constance Schouwstra (65) gaat voor in de eredienst: 'Het draait hier om Gods liefde, dat moeten de mensen ervaren.’ beeld Carel Schutte

Hoe geven lokale (kerk)gemeenschappen het geloof vorm? In de rubriek Geloven in geven gemeenschappen een inkijkje.

‘We zijn een vrolijk orthodoxe kerk’, zegt predikant Constance Schouwstra (65) voor de dienst. ‘Hier hebben we geen hokjes en vakjes; iedereen is welkom.’ Ondertussen druppelen cliënten binnen in kerkgebouw ‘Het Vierhuis’ op het woonzorgpark Groot Schuylenburg.

Het gebouw ligt op een steenworp afstand van de woningen waar de meeste kerkgangers wonen. Sommigen worden gebracht door begeleiders en vrijwilligers; anderen komen zelf lopend of fietsend naar de kerk. ‘Blijf je deze keer wel gewoon in de kerkzaal?’, vraagt een begeleider aan een man die in de deuropening staat. Die heeft af en toe de neiging een rondje te gaan wandele..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De anglicaanse aartsbisschop Justin Welby (midden), met achter hem een groep andere kerkleiders, bezoeken het klooster Tre Fontane bij Rome, op de plek waar de apostel Paulus de marteldood zou zijn gestorven.

Anglicaanse kerkleiders ontmoeten elkaar en de paus in Rome. Een deel van de familie is er niet bij

Anglicaanse kerkleiders van over de hele wereld waren voor hun tweejaarlijkse ‘familiefeestje’ op een bijzondere plek: Rome. Ze misten hun broeders die er niet waren, vanwege de ‘familieruzie’ over homoseksualiteit.

Naast de drukbezochte Pinksterconferentie Opwekking zijn er deze zomer tal van andere christelijke evenementen.

Van de Terdege Zomerfair tot een kloosterweekend. Deze christelijke evenementen kun jij deze zomer bezoeken

Wil je deze zomer naast vakantie vieren ook je geloof verdiepen? Van Zeeland tot in Friesland zijn er de komende maanden tal van conferenties en festivals waar dat mogelijk is. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Methodistische kerkleiders vegen hun tranen weg na de overweldigende steun voor het toestaan van homorelaties in ambten en huwelijk, in Charlotte (North Carolina).

Amerikaanse methodisten kiezen na scheuring eensgezind voor kerkelijk homohuwelijk

Methodistische voorgangers in de VS mogen voortaan officieel een homoseksuele relatie hebben en een homostel in het huwelijk bevestigen. Het besluit was sinds de kerkscheuring vorig jaar voor niemand meer een verrassing.

MAF-piloot Joost Gerritsen is duidelijk op zijn gemak in een cockpit. Hij houdt de stuurknuppel van het kleine vliegtuig tussen drie vingers, ‘dan voel ik goed wat het vliegtuig doet’

Met MAF-piloot Joost mee de lucht in. 'Je moet een roeping hebben om dit vol te houden'

MAF-piloten vliegen naar moeilijk bereikbare gebieden, met vaak onverharde landingsbanen. Bij een speciale MAF-vliegschool in Nederland leren ze het vak. ‘Bij een normale vliegschool gaat het om geld verdienen.’

Imam Ahmed Anasseri in een Amsterdamse moskee, april 2021. Er komt voorlopig geen nieuwe erkende imamopleiding.

Erkende opleiding tot imam komt er voorlopig toch niet, maar waarom blijft onduidelijk

De nieuwe erkende opleiding die in 2025 van start had moeten gaan komt er toch niet. De verschillen over de inhoud blijken onoverbrugbaar. Waarover de partijen dan precies van mening verschillen is onduidelijk.

Trendwatcher Adjiedj Bakas gelooft in God, 'een hutspotgod', zegt hij zelf. 'Ik haal overal wat vandaan.'

Na twee hersenbloedingen geniet Adjiedj Bakas van elke dag. 'Als je boos blijft, heeft leven geen zin'

Met een euthanasieverklaring op zak leeft trendwatcher Adjiedj Bakas (60) in het vertrouwen dat hij ooit naar zijn Schepper gaat. ‘Er staat na dit leven geen punt, maar een komma.’