Direct naar artikelinhoud
NieuwsWK vrouwenvoetbal

Nederlandse vrouwen blij met loting WK voetbal

Met Nieuw-Zeeland en Canada treft de nationale vrouwenploeg op het aanstaande WK toevalligerwijs twee landen waartegen ook vier jaar geleden werd gevoetbald bij het debuut op het mondiale platform. 

De Japanse voetbalspeelster Aya Miyama haalt Nederland uit de koker bij de loting.Beeld AP

Die poule-indeling met Nieuw-Zeeland en Canada bleek zaterdag bij de loting in Parijs, waar ook Kameroen als opponent van de nationale vrouwenploeg uit de loting rolde voor het WK in Frankrijk, gehouden volgend jaar van 7 juni tot 7 juli.

‘Geen slechte loting’, vond bondscoach Sarina Wiegman, al is bijvoorbeeld nooit gewonnen van Canada, het groepshoofd en de nummer vijf van de wereldranglijst. Nederland staat zevende, Nieuw-Zeeland negentiende en Kameroen 46ste.

Kameroen mag net als Nederland voor de tweede keer aan het WK meedoen en bereikte vier jaar geleden in Canada net als Oranje de tweede ronde. De Nederlandse vrouwen boekte sinds het vorige WK forse progressie, vooral door het winnen van de Europese titel vorig jaar. Nederland speelt drie keer in het noorden van Frankrijk, hetgeen gunstig is om het iets gematigder klimaat. Daarbij is de ploeg verzekerd van behoorlijke steun in de stadions, die in capaciteit variëren tussen ruim 21 duizend en 25 duizend plaatsen.

Nederland voetbalt op 11 juni in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland. Daarop volgt het duel met Kameroen op zaterdag 15 juni in Valenciennes, vlak over de Belgische grens. Op donderdag 20 juni is Canada de laatste groepstegenstander in Reims. Zelfs de volgorde waarin Nederland tegen Nieuw-Zeeland (eerste wedstrijd) en Canada (derde duel) speelt, is hetzelfde als vier jaar geleden. Het duel tegen Canada eindigde destijds in 1-1, door een doelpunt van de huidige manager vrouwenvoetbal Kirsten van de Ven. De eerste twee van de zes poules gaan door naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. Nederland verloor in 2015 in de tweede ronde van de latere finalist Japan.

De route van de voorbereiding is deels bekend. In januari vertrekt de ploeg voor een trainingskamp naar Zuid-Afrika. Van 26 februari tot 6 maart is in Portugal de strijd om de Algarve Cup.