© Joris Herregods

Wezenberg heropent: “Het is nergens zo goed om baantjes te trekken”

Het Antwerpse zwemcentrum Wezenberg is weer open. De eerste baantjestrekkers kwamen maandagochtend al om 6 uur hun dag inzwemmen. “Er zijn kleinere zwembaden, maar die zijn niet vergelijkbaar met dit”, vinden ze. Komend weekend is het twee volle dagen feest met onder andere ‘zeemeerminzwemmen’ en muziek van Halve Neuro.

Andreas Rotty

“Niets is hetzelfde als de Wezenberg”, zegt Antwerps schepen voor sport Ludo Van Campenhout (N-VA). “Ik kon de voorbije maanden niet bijhouden hoeveel mensen me gevraagd hebben wanneer het zwembad weer open zou gaan. Er zijn vandaag sinds 6 uur al zo veel mensen aanwezig dat het duidelijk is dat de stad het gemist heeft. Ik ook, ik kom hier graag.”

De schepen heeft voor de gelegenheid ook zijn speedo aangetrokken en doorklieft het bad als een ervaren waterrat.

(Lees verder onder de foto)

© Joris Herregods

Een begrip

Wie er nog niet geweest is, kan misschien minder goed inschatten dat het niet zomaar om een veredelde badkuip gaat. De Wezenberg is een begrip. Er is een vijftigmeterbad voor bezoekers dat bij geoefende amateurs populair is, een apart topsportzwembad voor de professionals en een ruim kinderbad. Het bad voor bezoekers moest worden gesloten voor onderhoudswerken.

(Lees verder onder de video)

“Er is een nieuwe zwemkuip in gelegd, dat was alweer 45 jaar geleden”, legt manager Tim Van den Bulck uit. “De waterdichting was in slechte staat, dus hebben we de kuip vervangen. We hebben ook het slechte beton uit de kelder verwijderd en nieuwe omkleedhokjes en een nieuwe inkomhal geplaatst. Er liggen nu zonnepanelen op het dak en we gebruiken zuinigere ledverlichting. Een andere erg ingrijpende investering is de nieuwe ventilatie. Dat zal ons 80.000 euro per jaar aan energie uitsparen, we verdienen de investering op negen jaar terug.”

(Lees verder onder de foto)

© Joris Herregods

“Absoluut gemist”

Deze ochtend was het bad uitzonderlijk om 6u al open in plaats van 7u. Op initiatief van Radio 2 konden bezoekers gratis zwemmen als ze tussen die uren aankwamen. Het was druk in het bad, veel sportievelingen wilden hun dag actief inzetten. “Ik heb de Wezenberg absoluut gemist”, zegt Rudy Wanners (61) terwijl hij zich even te rusten hangt aan de rand van het bad. “Ik woon op Linkeroever en moet na deze zwembeurt straks waarschijnlijk in de Kennedytunnel in de file staan. Maar het is het waard. Ik heb drie heupoperaties achter de rug, lopen mag ik niet, dus is zwemmen mijn vaste sport.”

© Joris Herregods

“Verslavende hobby”

Bea Leysen (69) en Sandra Kotek (53) zijn aan het kletsen voor ze hun baantjes afwerken. “Zwemmen is in feite onze verslavende hobby”, zeggen ze. De eerste doet het vijf dagen per week, de tweede om de twee dagen. “We komen elk met een andere groep zwemmen, maar we hebben elkaar hier jaren geleden leren kennen. Het is ondertussen zowat één grote vriendengroep geworden.” Ze zullen dus veel te vertellen hebben na de lange sluiting. “Je moet ook nog zeggen dat zwemmen een ‘way of life’ is”, laat Michel Kotek weten, de echtgenoot van Sandra die er net bij is komen staan.

“Voor veel zwemmers was het echt afzien toen de Wezenberg gesloten was. Er zijn wel kleinere zwembaden, maar die halen het niet van dit zwembad.” Bea: “Er hangen enkel nog geen kledinghaakjes in de hokjes. Ik hoop dat ik mijn kleed niet opnieuw moet strijken.”

Bancontact

Een andere zwemster die liever anoniem blijft heeft nog wat opmerkingen in petto. “Ik vind het niet kunnen dat het zwembad pas zo laat open is gegaan. Er moet toch iets slecht georganiseerd zijn? Ik had eigenlijk ook verwacht dat er meer gerenoveerd zou zijn. En de Bancontact functioneerde niet, dus moest ik rekenen op een goede daad van een man die me vier euro cash heeft gegeven.” Haar eerste opmerking heeft betrekking op de latere openingsdatum dan gepland. De werken zijn gestart op 5 maart. Normaal zou het zwembad op 5 november open gaan, het is een dikke maand later geworden. “We hadden problemen met een lek in de middengoot van het zwembad”, zegt de manager.

© Joris Herregods

Zeemeerminzwemmen

Hoe dan ook mogen fans van de Wezenberg zich opmaken voor een zwierig feestje komend weekend. Onder de naam ‘Bommeke!’ is op beide weekenddagen 24u van alles aan de gang. Met onder meer onderwaterverhalen, omvangrijke waterspringkastelen, ontbijt- en nachtzwemmen, muziek van Halve Neuro en Laston & Geo en veel meer op de planning.

Zondag van 9u tot 11u kan u ook leren ‘zeemeerminzwemmen’. Lesgeefster Naomi Vets doet het al even voor, met make-up en een vin haar benen om duikt ze met zichtbaar gemak tot op de bodem van de Wezenberg. “Het is eigenlijk acrobatie onder water. Wij hebben vinnen, iedereen mag eens komen proberen.”

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods