© Raymond Lemmens

Stijn Meuris stopt met schoolvoorstellingen na incident in Diepenbeek: “Hij gooide mijn gsm door de zaal”

Stijn Meuris stopt met schoolvoorstellingen nadat die dinsdagnamiddag volledig uit de hand liep bij leerlingen van de Provinciale School Diepenbeek. Meuris gooide de gsm van een zestienjarige door de zaal omdat die erop bleef tokkelen tijdens zijn voorstelling over de Eerste Wereldoorlog. “Daarna werd ik uit de zaal gezet”, zegt de aangeslagen tiener. De voorstelling werd stilgelegd omdat het incident escaleerde. Meerdere meisjes verlieten huilend de zaal.

Marij WYERS

Muzikant en performer Stijn Meuris werd gisteren op Facebook zwaar afgerekend door de Diepenbeekse leerlingen die hij ‘emotioneel beschadigde’ tijdens zijn voorstelling ‘Den Groote Oorlog 1914-1918’. Met die alternatieve geschiedenisles in opdracht van de provincie Limburg trok hij al naar 100 scholen, met veel lovende reacties. De provinciale school in Diepenbeek was dinsdag de laatste, en voor Stijn Meuris zal dat voor altijd de laatste zijn. “Ik wil geen leerlingen meer zien”, zegt hij ontgoocheld. “Tegen die negatieve berichten op sociale media heb ik geen verweer. Er is tegenwoordig niets machtiger dan een tiener met een smartphone. Ik heb geen zin meer om mij in dat mijnenveld te begeven.”

Dinsdagnamiddag stond Stijn Meuris in de frontlinie tegenover ruim zeventig leerlingen van het vijfde jaar ASO en TSO van de Provinciale School Diepenbeek. Het leger jongeren keerde zich tegen de voor hen totaal onbekende performer. De jongeren noemden hem een ‘arrogante en agressieve meneer’. Stijn Meuris - altijd recht voor de raap - omschrijft zijn voorstelling als humoristisch met een vleugje ironie en een knipoog.

Bij de vijfdejaars in Diepenbeek werd dit niet gesmaakt. Voor het eerst moest hij zijn schoolvoorstelling zelfs stilleggen. Het begon met een jongen van zestien die zijn gsm in de hand had, terwijl dit verboden werd. “Ik wou die niet in mijn jas aan de kapstok laten steken. Ik keek er even op en toen riep die meneer dat ik - die jongen met zijn blauwe trui - mijn gsm weg moest doen. Ik had niks om hem weg te steken, dus ik bleef hem vasthouden. Toen is hij in het publiek gekomen en hij trok zowel powerbank als gsm uit mijn handen. Hij smeet die door de zaal naar het podium, over de hoofden van het publiek”, vertelt de zestienjarige. De jongen zegt dat hij aangedaan was door de reactie. “Het spookt nog altijd door mijn hoofd. Hij was heel intimiderend. Het heeft mij echt geraakt.” Stijn Meuris dreigde nog met de woorden: “Als je nu niet oplet, gaat dat plastieken kettingske ook nog uit.” Daarna zette hij de zestienjarige leerling uit de zaal. “En het was geen plastieken ketting, maar een echte gouden”, zegt de jongen.

Door het incident keerde de hele groep leerlingen zich tegen zanger-performer. “Hij gedroeg zich zo onvolwassen. We werden uitgescholden als krapuul en hij vond dat we nog niet klaar waren voor het echte leven. Heel arrogant. Toen enkele meisjes in paniek begonnen te wenen, zei hij: ‘Zijn de meisjes emotioneel geraakt? Moeten we de mug bellen? Hij bleef maar doordrammen. Twee leerlingen kregen een paniekaanval”, vertelt een 17-jarige leerling die uiteindelijk ook naar buiten ging. De voorstelling voor zo’n 70 scholieren in cultureel centrum De Plak werd uiteindelijk stilgelegd. “We konden niks tegen hem beginnen. ’s Avonds hebben we een mailtje gekregen van de directeur waarin hij betreurde wat er was gebeurd en dat Stijn Meuris zijn excuses heeft aangeboden”, zegt een meisje.

De school communiceert enkel via een kort persbericht met een gelijkaardige inhoud: “Dit had niet mogen gebeuren. We betreuren dit voorval. Vanochtend heeft Stijn Meuris hierover een uitvoerig gesprek gehad met gedeputeerde van onderwijs Jean-Paul Peuskens, waarin hij tevens zijn verontschuldigingen aanbood. Hiermee is voor ons het incident gesloten.”

Stijn Meuris beseft dat hij niet met de gsm had mogen gooien. “Ik kon niet anders dan ingrijpen. Met zo’n gsm wordt een voorstelling gesaboteerd. Die jongen speelde een brutaal rolletje. Ik had hem eerst verwittigd. Het was niet de bedoeling om de gsm stuk te maken, en er is ook geen schade aangericht. We hebben een gesprek gehad met de jongen in het bureau van de directeur. We hebben ons beiden misdragen, excuses aangeboden en ik dacht dat het dan was afgehandeld. Niet dus. Er wordt dan nog van alles bij gesleurd. Dan gooien ze dat op sociale media en daar kan ik niet meer tegenop. Ook de jongen maakte opmerkingen over mijn bril, maar zo gaan we toch niet beginnen. Daar heb ik geen zin meer in. De positieve reacties van 98 schoolvoorstellingen wegen niet op tegen de uitzonderingen waar het fout loopt.”

Drie jaar geleden was er ook al een botsing met ongeïnteresseerde leerlingen tijdens een schoolvoorstelling in Maaseik. “Blijkbaar helpt het niet meer om jongeren te berispen. Dan keren ze zich tegen jou. Voor hen is een smartphone heilig en daar mag je niet aan te raken. Maar in een voorstelling hoort dat niet. Niemand van de leerkrachten greep in, en dat is geen beschuldiging, maar ik ben geen ‘oppasser’. Ik ben evenmin een ongeleid projectiel. Ik heb al heel veel voorstellingen gedaan en ik weet hoe ik met een groep moet omgaan. Maar ik stop voor de scholieren. Dat is een gevaarlijke doelgroep.” Volgens Meuris is hij niet de enige die het moeilijk heeft met schoolvoorstellingen. “Ik hoor het ook van andere artiesten, die bijvoorbeeld schooltheater doen. Die zeggen me ook hoe voorzichtig je moet zijn, hoe je op je hoede moet zijn met alles wat je zegt en hoe je vaak alleen staat in een frontlijn voor tieners. Ik heb hier echt geen zin meer in.”

Vanavond is de laatste voorstelling van “Kleine verhalen in een grote oorlog” in zaal Walburg in Hamont-Achel. Die is voor volwassenen en daar zal Stijn Meuris wel nog present zijn.