© Photo News

Standard rekent eenvoudig af met vijfmansdefensie van Lokeren: “Taken niet uitgevoerd”

Van de hemel na de zege tegen Antwerp bevindt hekkensluiter ­Lokeren zich weer een stap dichter bij de hel die 1B heet. Voor Standard is het net andersom na een al te eenvoudige zege. Met een beetje meeval kunnen de Rouches zich volgende week tegen de Buffalo’s al mathematisch verzekeren van deelname aan Play-off 1.

Koen Van Uytvange

Hoewel doktersbriefjes de afwezigheid van een messcherp Standard op Genk wettigden, eiste Michel Preud’homme na de 4 op 9 een reactie. Met Emond terug uit blessure had hij bovendien weer een spits. Niet dat Standard die nodig zou gehad hebben. Het duurde amper vijf minuten eer duidelijk was dat de Rouches hun zesde thuisoverwinning op rij met de vingers in de neus zouden boeken.

Glen De Boeck moest een zieke Marecek missen, bovenop de geblesseerde Miric. Een week nadat hij Overmeire negentig minuten lang Refaelov had laten schaduwen, pakte hij dit keer uit met een vijfmansdefensie mét Skulason, de voorbije weken nog in de tribune. Maar u kent de uitdrukking over ezels en koerspaarden. Of dacht u dat Lokeren per toeval onderin staat? Carcela, Marin en Lestienne dienden maar even te galopperen om enkele ezels hun hoeven te tonen.

Noot: onze excuses voor wie hier aanstoot aan neemt en vermoedt dat we spotten met de gemiddelde intelligentie van de Lokeren-spelers. Dat is dan onbedoeld.

Aanvankelijk leek Verhulst zich echter weer op te werpen tot reddende engel. Marin, Lestienne, Vanheusden en Carcela vonden telkens een sterke Verhulst op hun weg. Maar de schiettent stond op instorten. Zeker omdat Lokeren het aan de overkant tot drie keer toe verprutste, telkens via Hupperts. Hoe de Nederlander een voorzet van Terki compleet verkeerd raakte, was de voorbode van het nekschot. Toen Ben Harush – het soort speler van wie je je toch afvraagt hoe dat in godsnaam in België is beland – de bal verloor en Marin werd diep gestuurd, had Verhulst geen verhaal meer: 1-0. Niet veel later wederom hetzelfde: Lestienne lokte Filipovic uit het centrum, Mpoku dook in het gat en vond vervolgens weer Lestienne: 2-0. Verhulst voorkwam dat Emond er nog 3-0 van maakte. “Het is jammer dat de spelers op buitenspel speelden, want dat hadden we hen niet gevraagd”, zei De Boeck. “Je mag tegen dit soort ploegen geen goals weggeven. En dat deden we. Standard wint verdiend maar een aantal spelers voerden hun taken niet uit. Filipovic deed niet wat hem gevraagd was.”

David Copperfield

De Boeck greep in de tweede helft terug naar een viermansdefensie. Meester-illusionisten zijn het bij Standard want Lokeren geloofde even dat er toch iets te rapen viel. “In de eerste helft namen we het serieus maar dan gebeurde wat ik vooraf had gevreesd. Ik zou het geen nonchalance noemen maar we begonnen wat te wandelen”, vond Preud’homme. Standard op cruise control, de ultieme illusie. Dat zijn team het dan vergeet af te maken, is een manco waar Preud’homme zich ongetwijfeld rot aan ergert. Gelukkig voor de Standard-trainer volgde er een wake up call in de persoon van Deschacht. Op een counter dwong hij doelman Ochoa tot een redding met de voet. Standard zette meteen orde op zaken. David Copperfield himself, Mehdi ‘Magicien’ Carcela liet Emond door de buitenspelval glippen: 3-0. Lokeren scoorde alsnog op een corner, via Deschacht, wiens tweede van het seizoen hem derde in de Lokerse topschuttersstand maakt. En dat voor een verdediger die vandaag 38 wordt.

Al een geluk dat Ochoa nog redding bracht op een knal van Musona of Standard had alsnog bibbergeld betaald. Helemaal onnodig. Koerspaarden en… u snapt het wel. Lokeren wordt volgende zaterdag op Moeskroen nog maar eens de wortel van de redding voorgehouden. Tja, op een dag stopt het en rest de ezel niets dan balken...