© Luc Daelemans

Sp.a-Groen kiest in Hasselt voor politieke nieuwkomer als lijsttrekker: “Vernieuwing was nodig”

Rood-Groen voor Hasselt - het kartel van sp.a en Groen - speelt hoog spel voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Geen Vlaams parlementslid (Rob Beenders) of één van de huidige schepenen (Valerie Del Re, Brigitte Smets of Joost Venken) als lijsttrekker, maar een ‘nobele onbekende’: Marc Schepers (46), acht jaar geleden nog kabinetschef van Hilde Claes én tot deze maand grote baas van winkelbevoorrader CityDepot.

Dirk Jacobs/Caroline Vandenreyt

Gisteravond heeft de algemene vergadering in Hasselt haar zegen gegeven aan de top vier waarmee sp.a-Groen in oktober naar de kiezer trekt: 1. Marc Schepers, 2. OCMW-voorzitster Brigitte Smets, 3. schepen Joost Venken en 4. gemeenteraadslid Derya Erdogan.

Een lijsttrekker (en politiek nieuwkomer) die weinig Hasselaren kennen en een Vlaams parlementslid niet op een prominente plek. Rollen jullie nu niet letterlijk de rode loper uit voor CD&V en N-VA?

Marc Schepers: “We zijn overtuigd dat we de juiste keuze gemaakt hebben. Dat ze mij niet kennen? Daarvoor dient de campagne, he. We gaan daar de komende maanden werk van maken. Maar nog belangrijker: de inhoud van ons programma moet bekend worden. Daar draait het om. We voelen dat vernieuwing nodig is. De komende jaren gaan enorme, nieuwe uitdagingen op Hasselt afkomen. Samen vormen we een team van vier dat de komende maanden, met de Hasselaren, een nieuw programma en een nieuw verhaal op de wereld zal zetten. We willen als het ware een businessplan klaar hebben hoe de stad de komende zes jaar gerund moet worden. Of mijn eerste plaats op de lijst ook betekent dat ik kandidaat-burgemeester ben? Ja.”

Durven de kopstukken van sp.a Hasselt de lijst niet te trekken, uit schrik om verbrand te worden in de naweeën van de affaire Hilde Claes? Dan denk ik aan Beenders, Del Re en Smets?

Brigitte Smets: “Ik durfde wel, absoluut. Sommigen suggereren dat ik niet in debat wilde gaan met Steven Vandeput of Ivo Belet. Niet waar. Tegen het einde van deze legislatuur ben ik al 24 jaar politiek actief, ik denk dat ik me wel bewezen heb. Het gaat ook niet om politieke debatten, die zijn eenmalig. Beleid, daar draait het om. Maar zoals Marc al zegt: we voelden aan dat vernieuwing nodig was en als ik de lijst zou trekken, wordt dat niet zo uitgestraald. Dus ik kan me vinden in de tweede plaats. En vergis je niet: we hebben de ambitie om te winnen, we willen er opnieuw staan als sp.a.”

Schepers: “We zijn dankbaar dat zij deze rol opneemt.”

Helemaal een vreemde bent u niet in het stadhuis, u bent kabinetschef van Hilde Claes geweest?

Schepers: “Maar dat is al bijna 8 jaar geleden. Het heeft me wel het voordeel gegeven dat ik de stad van de binnenkant heb leren kennen. Maar in 2011 heb ik CityDepot opgestart, dat zorgt voor duurzame distributie van goederen naar de binnenstad én terug. Met twee man zijn we begonnen, vandaag is het bedrijf actief in tien steden met een 100-tal werknemers. Zelf ben ik deze maand gestopt als CEO. Door de groei kon ik er minder mijn creativiteit, mijn passie in kwijt. En dat vind ik cruciaal, professioneel gelukkig zijn. Van gemakkelijk geld in een groot bedrijf word ik niet warm.”

Het draait om inhoud, niet om koppen zegt u. Getuigt dat niet van heel veel vertrouwen in de kiezers?

Schepers: “Neen, ik geloof in die woorden. Als je dat niet meer doet... Ik denk echt dat mensen overtuigd voor onze principes kiezen. Daadkracht: daar staan we voor. Om het met één van de voorgangers van Groen te zeggen: geen blabla, maar boem boem.”

Dat mag u toch even concreet maken.

Schepers: “Wonen en bouwen moeten voor ons bijvoorbeeld hand in hand gaan. We moeten ons vaker afvragen of het nodig is om nog meer stenen op elkaar te metselen en vooral kijken of er ook een woonomgeving gecreëerd kan worden: is er kinderopvang in de buurt, een buurtwinkel, raak je nog van de oprit...? De betonstop als een opportuniteit.”

Smets: “Natuurlijk blijven dossiers als mobiliteit, senioren en sport ook belangrijk voor ons. Zo zullen we inzetten op bussen naar het centrum, iedereen moet nog in de stad raken. Ook oudere mensen. Maar wellicht met kleinere, elektrische bussen.”

Joost Venken: “Of het idee van een rollend woonfonds: de stad koopt vervallen huizen op, renoveert die en brengt ze dan terug op de markt. Win-win op zoveel fronten: je voorkomt kankerplekken in de stad, zorgt voor het milieu door energiezuinige verbouwingen én maakt dat jonge gezinnen een betaalbare woning kunnen vinden.”

Als we het toch over milieu en groen hebben. U stapt dus niet uit het kartel zoals werd geopperd na de exit van Hilde Claes?

Venken: “Het is niet van in- of uitstappen: dit is een gezamenlijk project van ons vieren. We zijn er intussen al bijna een jaar mee bezig: een warme stad, dat is ons doel. We willen een duidelijk progressief alternatief bieden. Maar ja, het lijsttrekkerschap komt toe aan sp.a. Zij zijn het grote broertje. In de figuur van Marc kunnen wij ons perfect vinden.”

Derya Erdogan: “De lijsttrekker als persoon was ook niet belangrijk, het moest gekoppeld zijn aan een programma. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat we de nieuwe economie (zoals hergebruik en deeleconomie) koppelen aan de oude economie. En daar staat Marc voor.”

De top vier is bekendgemaakt. En Rob Beenders, wordt die dan lijstduwer?

Schepers: “Dat is nog geen uitgemaakte zaak.”