De Sint-Romboutstoren en -kathedraal zijn enorm belangrijk voor het toerisme in Mechelen.© Joren De Weerdt

Mechelen heeft toeristisch topjaar achter de rug: “Sint-Rombouts is grootste trekpleister”

Mechelen -

Met ruim 160.000 aankomsten van bezoekers en dik 267.000 overnachtingen beleefde Mechelen in 2023 op toeristisch vlak een topjaar. De absolute blikvangers blijven een bezoekje aan de Sint-Romboutstoren en -kathedraal.

Sven Van Haezendonck

Vorig jaar waren er in de Dijlestad welgeteld 160.075 aankomsten van bezoekers. Dat is een kwart meer dan in 2022. Als je alleen de binnenlandse toeristen in rekening brengt, gaat het zelfs om een stijging van 32 procent. En hoewel er nog altijd negen procent minder buitenlandse bezoekers is dan voor corona, herstelt ook die markt zich. De grootste groep zijn de Nederlanders, die Mechelen meer bezoeken dan voor corona. Hun aantal is met 24 procent toegenomen in vergelijking met 2019.

Een vergelijkbare stijgende tendens is er te zien in het aantal overnachtingen. Dat steeg met 21,5 procent tot 267.566. Het vrijetijdstoerisme lijkt zich volledig te hebben hersteld, terwijl het zakentoerisme nog een kwart minder scoort. Al steeg ook die markt het voorbije jaar met 28 procent.

“2023 markeert voor ons een mooie periode van herstel na corona. We zijn verheugd dat we opnieuw de cijfers kunnen optekenen die we gewoon zijn in Mechelen”, vertelt Corinne Aertsen van de Mechelse Hotel Associatie. De stijgende trend stemt haar hoopvol, al nam dit jaar nog geen vliegende start. “Gezien de toekomstige activiteiten die gepland zijn, blijven we zeer positief”, zegt Aertssen.

“2023 markeert voor ons een mooie periode van herstel”, zegt Corinne Aertssen van de Mechelse Hotel Associatie.© Dirk Vertommen

Zo zet Mechelen sterk in op samenwerking met Toerisme Vlaanderen en andere culturele partners. “We herbestemmen de Predikherenkerk en mARTa tot socioculturele hotspots, Museum Hof van Busleyden pakt uit met toptentoonstellingen en de Sint-Romboutstoren wordt verder uitgebouwd als uitvalsbasis om het historische netwerk van stadspaleizen en torens te ontdekken”, vertelt Björn Siffer (Voor Mechelen), schepen van Cultuur en Toerisme.

Historische kerken belangrijk

Over de Sint-Romboutstoren gesproken. Het voorbije jaar verwelkomde dé trots van Mechelen 22 procent meer bezoekers dan in 2019, wat toen een topjaar was voor het toerisme. De historische kerken blijken overigens niet te onderschatten in de aantrekkingskracht van de stad voor toeristen. In 2023 kregen ze in totaal 311.000 bezoekers over de vloer.

“Samen met de kerkfabrieken en de Vlaamse overheid investeren we veel in de restauraties van onze kerken. Daarnaast zetten we onder meer in op theater, toneel en muziek. Op die manier vinden steeds meer mensen de weg naar ons religieuze erfgoed”, zegt Arthur Orlians (Voor Mechelen), schepen van Monumenten.

Het interieur van de Sint-Romboutskathedraal.© Dirk Vertommen

Terwijl in 2022 de pas heropende Begijnhofkerk een recordaantal bezoekers trok, vallen voor 2023 de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek en de Sint-Katelijnekerk op. “Die laatste zag haar bezoekersaantallen stijgen met 35 procent in vergelijking met 2022. De Sint-Romboutskathedraal blijft uiteraard de grootste trekpleister met maar liefst 173.954 bezoekers”, vertelt Orlians.

In de beleving op de toren gaat de stad samen met Toerisme Vlaanderen fors investeren. Zo zullen bezoekers in de Askelder, de hoogste kamer in de toren, de rijkdom uit de Bourgondische Renaissance ontdekken. Op de Skywalk kunnen bezoekers via VR-kijkers informatie krijgen over de stadspaleizen en torens in Mechelen. Ook de toegankelijkheid van de twee beiaarden wordt verbeterd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen