De winnaars van de Heistse Cultuurprijzen 2024.© Peter Van Bree

Voortrekker van jeugdtheater Shake! Cynthia Van den Brande wint Cultuurprijs Grote Verdienste

Heist-op-den-Berg -

Voortrekker van jeugdtheater Shake! Cynthia Van den Brande heeft De Cultuurprijs Grote Verdienste van Heist-op-den-Berg gewonnen. De prijs Opmerkelijke Prestatie was voor Ferm en Landelijke Gilde. De Jonge Zwaan ging naar de jongerenafdeling van Koninklijke Fanfare De Berthoutzonen.

De Heistse cultuurprijzen werden donderdagavond uitgereikt in cultuurcentrum Zwaneberg. Cynthia Van den Brande streek de prijs voor Grote Verdienste op omdat ze zich al vijfentwintig jaar inzet voor Shake!, de jeugdwerking van het Heists Kamertoneel (HKT).

In een kwarteeuw had ze ongeveer 120 jonge toneelspelers tussen 12 en 18 jaar onder haar vleugels. Audities of selecties organiseert ze niet. “De filosofie is dat elke jongere de kans moet krijgen om te ontdekken of theater iets voor hem of haar is”, vindt ze. Elk jaar begint ze met een nieuwe groep om in januari een productie met negen voorstellingen te brengen.

Ferm en Landelijke Gilde wonnen de prijs Opmerkelijke Prestatie met hun projecten ‘Fietsen in een Ferm Landelijk Heist’ en ‘Een Ferm Landelijk Kader’. Daarbij werden versierde fietsen of kaders in de voortuinen van de leden geplaatst. Een wandel- en fietsroute bracht geïnteresseerden langs de objecten. “De actie krijgt deze zomer een vervolg met ‘Bij Ferm en Landelijke Gilde Zit-je goed’. Zitgelegenheden zijn dan de nieuwe objecten in de tuinen.”

Nevenwedstrijden

De Jonge Zwaan ging naar de Berthoutjeugd, de jongerenafdeling van Koninklijke Fanfare De Berthoutzonen. Die is in drie geledingen opgesplitst. “De Bleukes zijn de muzikantjes in spe die komen proeven van ritme, toon, samen spelen op een speelse wijze”, deelt de fanfare mee. “Eens ze een instrument bespelen, vervolgen ze hun muzikale carrière bij de Bertjes.”

Na een paar jaar schuiven ze door naar het jeugdorkest de Berthoutbengels, dat op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt een eerste prijs cum laude behaalde.”

De jongerenafdeling van fanfare De Berthoutzonen trok de Jonge Zwaan naar zich toe.© Peter Van Bree

Tijdens de cultuurprijsuitreiking werden ook de prijzen toegekend van enkele nevenwedstrijden: de kortverhalenwedstrijd en Junior Journalist van Davidsfonds Heist-op-den-Berg, de tekenwedstrijd in samenwerking met de Heistse KWB-afdelingen en de fotowedstrijd van de Facebookpagina Heist-op-den-Berg Vroeger en Nu. (kvro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners