© Belga

STANDPUNT. Samenwerken rond het probleem van de Syriëstrijders is de boodschap

Er bestaat geen allesomvattende oplossing voor het probleem van de Syriëstrijders die nu dreigen te worden vrijgelaten uit de kampen in Irak of die nog ergens in de door oorlog verwoeste regio rondzwerven. We weten niet eens met hoeveel ze precies zijn en we weten al helemaal niet hoe we de strijders die we wel kennen, moeten deradicaliseren. Daar zijn we tot nu toe niet echt goed in gebleken. Maar één ding zou intussen wel duidelijk moeten zijn: het heeft geen zin dat elk Europees land apart de opvang en de berechting van die strijders organiseert. Samenwerken is de boodschap. Alle Europese landen die met het fenomeen geconfronteerd zijn, moeten samen hun verantwoordelijkheid nemen en samen naar een oplossing zoeken. Het probleem van de geradicaliseerde strijders vormt een te groot gevaar voor onze veiligheid om het in verdeelde slagorde te lijf te gaan of om de zaak over te laten aan het Iraakse gerecht of aan de Syrische leider Assad.

Kris Vanmarsenille

Dit is een probleem dat hier in onze landen is ontstaan en dat nu onze veiligheid bedreigt. De Europese Unie zou onderhand volwassen genoeg moeten zijn om in overleg met de Amerikanen en de Irakezen een duurzame oplossing te zoeken en te vinden. Het is al erg genoeg dat Europa een tweet van Donald Trump nodig had om in actie te schieten. Alsof we het probleem voordien niet kenden!

Het voorstel van N-VA om de Syriëstrijders hun Belgische nationaliteit af te nemen, klinkt misschien lekker streng, maar biedt verder geen enkele garantie op veiligheid. Alle strijders naar België halen om ze hier te berechten en op te sluiten is een optie die politiek moeilijk te verkopen is. Frankrijk heeft die keuze gemaakt, maar in België is er allicht geen draagvlak voor. Tenslotte hebben al die mensen zelf beslist om ten oorlog te trekken. En ooit moeten ze toch weer de gevangenis verlaten. Wat dan?

Gelukkig begint er nu eensgezindheid te ontstaan over het voorstel om in Irak een soort van transitcentrum in te richten waar de strijders worden doorgelicht en van waaruit ze vervolgens worden doorverwezen naar een internationaal strafhof dat door alle landen waaruit Syriëstrijders zijn vertrokken georganiseerd wordt. Hopelijk zet het debat zich in die zin door. Alleen een gezamenlijke aanpak maakt het probleem beheersbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER