© Dirk Vertommen

Vervolging dreigt voor activist die pamflet verspreidde met info over onklaar maken van treinspoor

Peter Terryn, een anarchistische activist die tot voor kort in Mechelen woonde, riskeert een vervolging voor de correctionele rechtbank omdat hij twee jaar geleden een pamflet verspreidde via de sociale media, waarin te lezen stond hoe treinsporen onklaar konden worden gemaakt. Terryn zelf zegt dat het om een kunstwerk ging en dat hij niet de intentie had om het spoorverkeer in gevaar te brengen.

tdk

Aan de vooravond van de nationale staking, eind mei 2016, plaatste Peter Terryn - die zichzelf steevast de minister van Agitatie noemt - een pamflet op zijn Facebookprofiel. Er stond onder meer uitgelegd hoe het treinverkeer op eenvoudige wijze kon worden stilgelegd of hoe de snelheid van de treinen naar beneden kon worden gehaald. Naast de tekst stond er ook nog een afbeelding van de sporen die richting kamp van Auschwitz leidden, waarop een rode vlag was getekend.

Spoorwegbeheerder Infrabel kon allerminst lachen met het bericht en diende daags nadien al klacht in. Volgens haar was er sprake van een inbreuk op de spoorveiligheid.

Dinsdagvoormiddag moest de Mechelse raadkamer normaal gezien oordelen over een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank, maar de zaak werd met twee weken uitgesteld.

Zeefdruk

Terryn zelf houdt vol dat hij nooit de intentie had om de spoorveiligheid in het gedrang te brengen en dat hij ook niemand wou aanzetten om sporen effectief te saboteren. “En voor zover ik weet zijn er ook geen sporen gesaboteerd. Het zeefdrukontwerp waarover het gaat, is een kunstwerk. Het is een weergave van mijn visie op actuele gebeurtenissen, in dit geval de nationale staking van 31 mei 2016. En het is echt wel een kunstwerk want het hing ondertussen op een expositie naast werken van pakweg Andy Warhol en Frans Massereel”, reageerde Terryn op het nieuws dat het openbaar ministerie hem wil vervolgen.

“In de zeefdruk beschrijf ik alleen de zogenaamde treindetectietechniek die de NMBS en Infrabel gebruiken in geval van werkzaamheden op het spoor. Dat is informatie die ook gewoon op het internet te vinden is.”

Artistieke vrijheid

Volgens advocaat Jos Vander Velpen is het één van de eerste keren dat iemand wordt vervolgd voor het aanzetten tot het belemmeren of saboteren van de spoorwegen. “Het is bijna absurd te noemen. Mijn cliënt wordt vervolgd voor een artistieke act. Het gaat om artistieke vrijheid van een kunstenaar. En dat hij het op Facebook plaatste? We leven in de 21ste eeuw. Sociale media is vandaag de dag het communicatiekanaal bij uitstek. Ook voor kunstenaars.”

Als de raadkamer Terryn over twee weken zou doorverwijzen naar de correctionele rechtbank, kan hij daar tot vijf jaar cel oplopen.