Iraaks parlement stemt in met antihomowet

Nieuws
Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 22:06
Afbeelding
beeld anp

De maatregel is volgens politici van vooral de conservatieve sjiitische partijen genomen om de religieuze waarden in het land overeind te houden en de ‘bevolking te beschermen tegen morele verdorvenheid’. Mensenrechtenadvocaten hebben de nieuwe wetgeving onmiddellijk veroordeeld als de zoveelste aanval op de lhbti-gemeenschap in Irak.

Overtreding van de ‘Wet ter Bestrijding van Prostitutie en Homoseksualiteit’ komt veroordeelden te staan op ten minste tien jaar achter de tralies. Het maximum is vastgesteld op vijftien jaar. Iemand die aanzet tot prostitutie of homoseksualiteit kan zeven jaar cel krijgen.

Doodstraf

Aanvankelijk was er voor het zwaarste vergrijp sprake van de doodstraf, zoals in buurland Iran, maar dat voorstel haalde het niet na zware druk van de Verenigde Staten en Europese landen.

Tot zaterdag was seks tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel niet verboden in Irak, maar de media mochten onder meer het woord homoseksualiteit al enige tijd niet meer gebruiken en moesten spreken of schrijven van een ‘seksuele afwijking’. Ook de term transgender was uit den boze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerdere Nederlanders gewond na instorten dak Mallorca

Door het instorten van een deel van een restaurant en club op Mallorca zijn meerdere Nederlanders gewond geraakt. De ANWB Alarmcentrale kreeg van twee Nederlanders hulpverzoeken. Zij raakten lichtgewond, meldt een woordvoerder.

Afbeelding

Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Noors staatsfonds berispt ExxonMobil om aanklagen klimaatbelegger

Het Noorse staatsinvesteringsfonds keert zich tegen het bestuur van ExxonMobil door de rechtszaak die het olie- en gasconcern voert tegen groene aandeelhouders. Met die rechtszaak ondermijnt het Amerikaanse concern de aandeelhoudersrechten, stelt het fonds.

Afbeelding

KPN: L-mobi-klanten hebben een maand tijd voor houden 06-nummer

Klanten van L-mobi hebben nog een maand de tijd om van provider te veranderen zodat ze hun 06-nummer kunnen behouden, meldt een woordvoerder van KPN.

Afbeelding

Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden.

Afbeelding

UM onderzoekt contacten met conflictgebieden

De Universiteit Maastricht (UM) stelt onderzoek in naar instellingen in gebieden waar een grootschalig conflict is, en waarmee de universiteit samenwerkt.