© ATV

De Croo over instap in Umicore: “Cruciaal dat we bedrijf dat inzet op batterijproductie in België houden”

De Belgische overheid krijgt via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (Sfpim) 5 procent van materialengroep Umicore in handen. “Dat maakt deel uit van een bredere strategie van participaties met het oog op tewerkstelling, innovatie en geopolitiek”, zegt premier Alexander De Croo. “We mogen niet naïef zijn en moeten onze belangen veiligstellen.” Of de investering er voor zal zorgen dat Umicore een nieuwe miljardeninvestering zal doen in Hoboken, blijft een open vraag.

Korneel Delbeke, Belga

De Belgische staat heeft via de SFPIM een belang van 5 procent verworven in materialenspecialist Umicore, bleek maandag uit een transparantieverklaring van het bedrijf. Eerder stapte het federale investeringsvehikel ook al in het kapitaal van de Belgische verzekeraar Ageas en effectenreus Euroclear.

De investeringen “maken deel uit van een bredere strategie van de FPIM”, zegt premier Alexander De Croo. Het gaat om “participaties met het oog op tewerkstelling en innovatie”, maar ook met aandacht voor de geopolitieke situatie.

Batterijproductie

“Umicore is bijzonder belangrijk voor de jobs, maar ook geopolitiek”, aldus De Croo. Het bedrijf zet in op batterijproductie en kan zo een belangrijke rol spelen in de wereldwijde markt voor elektrische wagens. “Het is cruciaal dat we dat in België houden”, zegt de premier. “We mogen niet naïef zijn en moeten onze belangen veiligstellen.”

De instap gebeurt op een moment dat Umicore onder druk staat. De jaarresultaten lagen vorig jaar onder de verwachtingen van de analisten en het bedrijf gaf eerder al toe dat er in 2024 weinig beterschap te verwachten is. De beurskoers stond begin dit jaar nog op het laagste punt in acht jaar.

Recyclagefabriek

Tegelijk wil de groep zwaar investeren in nieuwe productie van materialen voor herlaadbare batterijen, om zo een belangrijke toeleverancier te worden voor de auto-industrie, die volop elektrificeert. Daarvoor wil Umicore ook een nieuwe grote recyclagefabriek in Europa bouwen, die het afval uit oude batterijen kan herwerken.

Waar die fabriek moet komen, is nog niet beslist. België, waar Umicore al sinds 2011 een recyclagesite heeft in Hoboken, behoort tot de kanshebbers, maar ook Frankrijk, dat met subsidies inzet op het aantrekken van industrie, ligt op de loer. Of de investering van de Belgische staat een rol zal kunnen spelen in die beslissing, is nog een open vraag.

LEES OOK. Umicore investeert half miljard euro in nieuwe batterijrecyclagefabriek in Europa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV