Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

Nieuws
De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.
anp
dinsdag 23 april 2024 om 19:56
Afbeelding
beeld anp

In de tussentijd zijn er verkiezingen geweest en praat Omtzigt met zijn partij NSC met PVV, VVD en BBB over een mogelijke coalitie. Van deze partijen stemde alleen VVD tegen de bezuiniging op de expatregeling. De liberalen vinden deze regeling juist belangrijk om Nederland aantrekkelijk te houden voor het bedrijfsleven. BBB heroverweegt de steun, bleek vorige maand.

Dijkgraaf heeft begin dit jaar verschillende opties voorgelegd om het geld uit de expatregeling uit te geven aan (oud-)studenten die hebben gestudeerd onder het leenstelsel. De demissionair bewindsman liet het aan de Tweede Kamer om met een plan te komen, maar die liet het afweten. Tot Rosanne Hertzberger (NSC) vorige week tijdens een debat voorstelde om de 'pechgeneratie' in 2026 in één keer compensatie te geven.

Kosten

Haar plan zou circa 1,5 miljard euro kosten. Jan Paternotte van D66 reageerde verontwaardigd. Hij zei dat de bezuiniging op de expatregeling 6 miljard euro opleverde en vond dat dit bedrag volledig naar de leenstelselstudenten moest gaan. Hertzberger vindt dat D66'er rekent met een "fictief bedrag".

"Het is frustrerend en teleurstellend voor de pechgeneratie", zegt Hertzberger over het intrekken van de motie "bij gebrek aan draagvlak". "We zijn vastberaden het alsnog te regelen, maar nu lukt het helaas niet." Paternotte heeft ook zijn motie ingetrokken, omdat deze een reactie was op het plan van Hertzberger. Hierin verzocht hij het kabinet om de volledige opbrengst van de versobering van de expatregeling te gebruiken om de rente voor de pechgeneratie te verlagen. D66 werkt eveneens aan een nieuw voorstel.

Minister Dijkgraaf vindt het "erg vervelend" dat voor de pechgeneratie onduidelijkheid blijft bestaan over de compensatie uit de expatregeling. Hij had gehoopt dat hij zijn ministerie dinsdag aan het werk kon zetten om een plan van de Kamer uit te werken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. 'De fileteller maakt overuren', aldus de verkeersdienst.

Afbeelding

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie.

Afbeelding

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen.

Afbeelding

Spanje stopt met jaarlijkse prijs voor stierenvechten

Spanje gaat niet langer de jaarlijkse prijs voor de beste stierenvechter uitreiken, meldt het ministerie van Cultuur. Het departement stelt dat de uitreiking niet meer past bij 'de nieuwe sociale en culturele realiteit' van Spanje.

Afbeelding

Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

Afbeelding

Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden.