Kristel Merckx is trainingscoördinator van de BNCCA.© Patrick De Roo

Belgian National Cadet Class houdt Watersportdag op Galgenweel: “We zijn een toffe bende”

Linkeroever -

De Belgian National Cadet Class (BNCCA) pakte zondag uit met een watersportdag op het Galgenweel. De enige Belgische klasse in het cadetzeilen liet jonge bezoekers onder begeleiding proeven van de zeilsport.

Niels Delport

Voorzitster Elke Speelman en wedstrijd- en trainingscoördinator Kristel Merckx leidden samen met enkele coaches de dag in goede banen. “Onze leden zitten in verschillende zeilclubs, verspreid over heel Vlaanderen. Als ouders organiseren wij alle trainingen en deelnames aan wedstrijden zelf en dat is niet in alle zeilklassen zo. BNCCA is dan ook de enige Belgische klasse in het cadetzeilen,” vertelt Elke.

Elke Speelman (links) en Kristel Merckx (rechts).© Patrick De Roo

Een Cadet is een kleine tweemanszeilboot met een steekzwaard. “Jongeren van 7 tot 17 jaar kunnen meevaren in deze klasse,” legt Kristel uit. “Een cadetboot heeft dezelfde zeilen als een zeiljacht, maar dan in het klein. Daardoor is het een heel complete boot die met veel wind kan varen zonder te kapseizen. Als je met een cadet leert zeilen, dan kun je daarna eigenlijk met iedere zeilboot varen.”

Zondag stelde de club haar zeilboten ook ter beschikking voor niet-leden. Zo konden beginners als fokkemaatje mee aan boord met ervaren stuurmannen en -vrouwen. “We hopen op deze manier meer kinderen en jongeren aan te trekken. Onze klasse bestaat al heel lang en het is een toffe bende. Daarom komen ex-cadetzeilers vaak terug als coach,” voegt Kristel toe.

© Patrick De Roo

Doordat de club al lang bestaat, bezitten de leden een grote variatie aan zeilboten. “We hebben zowel oude houten boten als spiksplinternieuwe boten uit polyester,” weet Kristel. “Maar die houten boten maken vaak evenveel kans op een podiumplek als een nieuwere boot. Alleen loopt er meer water binnen als ze kapseizen.”

“Jaarlijks doen we aan zo’n dertig nationale en internationale wedstrijden mee,” zegt Kristel terwijl ze ons met de motorboot meeneemt op het water. “Als die plaatsvinden op windluwe dagen zoals vandaag, dan heb je veel geduld nodig,” lacht ze. “Maar eigenlijk is ronddobberen net moeilijker omdat je niet te veel mag bewegen. Het zijn wel de ideale omstandigheden voor nieuwkomers.”

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners