Eén partij wil bouwen toch nog mogelijk maken in overstromingsgevoelig gebied

Een bouwstop invoeren in overstromingsgevoelige gebieden: het is niet simpel in een land waar iedereen met een baksteen in de maag is geboren. De meeste partijen vinden dat het principieel moet, maar tussen droom en daad staan heel veel praktische bezwaren. Eén partij wil wél nog blijven bouwen.

Farid El Mabrouk

Er staan in Vlaanderen maar liefst 200.000 woningen in overstromingsgevoelige gebieden. Veel kan daar niet meer aan gedaan worden, maar nu het risico op overstromingen door de klimaatverandering is toegenomen, groeit ook politiek meer en meer het besef dat er beter niet meer gebouwd wordt in die gebieden. Dat blijkt uit de manier waarop de partijen De Stemtest van Gazet van Antwerpenin samenwerking met VRT NWS invulden.

De Vlaamse overheid tekent wel meer en meer beroep aan tegen bouwvergunningen die worden verleend in watergevoelig gebied. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaf ook het bevel om dat te doen telkens als een lokaal bestuur een vergunning aflevert dat ingaat tegen een negatief advies van bijvoorbeeld de Vlaamse Milieumaatschappij.

Een echt bouwverbod bestaat nu (nog) niet. Wel moet bij de aanvraag van een vergunning een watertoets worden uitgevoerd. Soms mag er dan gebouwd worden onder strikte voorwaarden. Soms luidt het advies dat er beter niet wordt gebouwd. En ook soms lappen gemeenten dat advies gewoon aan hun laars.

De enige partij die resoluut ingaat tegen een bouwverbod is Vlaams Belang. Die vindt een absoluut verbod onbetaalbaar. Eigenaars van bouwgronden moeten immers worden vergoed wanneer hun lapje aarde onbebouwbaar wordt verklaard. “Waar mogelijk moeten de bouwvoorschriften wel aangepast worden en eigenaars goed geïnformeerd worden over de risico’s”, luidt het.

LEES OOK. 40 procent van de Vlamingen is voor verregaande Vlaamse autonomie: “‘Belgische bocht’ kan centrumpartijen zuur opbreken”

Geen simpele opdracht

Alle andere partijen staan wel in mindere of meerdere mate achter een bouwverbod in overstromingsgevoelige gebieden. Iets wat ook experten aanbevelen. Vooruit, Groen en PVDA wijzen op de desastreuze gevolgen van ondergelopen huizen en de nood aan overstromingsgebieden om het bebouwde Vlaanderen veilig te stellen.

De Vlaamse regeringspartijen zijn iets genuanceerder. N-VA zegt op termijn gewonnen te zijn voor een volledig verbod. Open VLD spreekt het woord verbod niet uit en heeft het over “sterk afraden” en “beter van niet”. En dé partij van de lokale besturen – CD&V – vindt dat er geen dictaat mag komen uit Vlaanderen en een verbod alleen maar kan komen in overleg met de steden en gemeenten.

De wil is er dus wel, maar alles wijst erop dat een verbod in een dichtbevolkt, bouwgraag en klein Vlaanderen geen simpele opdracht zal zijn.

 i.s.m. VRT NWS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER