Muzikant Berang speelt tijdens Lokale Helden op de boottaxi en op de Sint-Romboutstoren.© Leen Van de Sande

Lokale Helden zet Mechels muzikaal talent in de schijnwerpers: “Een verrassende ontdekkingstocht door de stad”

Mechelen -

Kleinschalige optredens op zo’n twintig locaties in Mechelen, waaronder een bootje op de Dijle en de Sint-Romboutstoren. Dat is wat je mag verwachten van Lokale Helden op zaterdag 27 april. Het initiatief wil een podium bieden aan lokale muzikanten en de drempels voor muziekliefhebbers verlagen.

Stijn Van de Sande

Lokale helden is een initiatief van VI.BE om lokale muzikanten in de schijnwerpers te zetten. De organisatie roept op om op 27 april zo veel mogelijk kleinschalige concerten en optredens te organiseren op heel uiteenlopende locaties. Dat moet beginnende artiesten speelkansen bieden, maar ook meer muziekliefhebbers aantrekken. Want een optreden van een nog onbekende artiest of groep meepikken in een concertzaal, blijft voor veel mensen een hoge drempel.

“Als stad zetten we graag onze schouders mee onder dit initiatief”, zegt Kristof Calvo (Voor Mechelen) van Mechelen Feest. “Daarom organiseerden we een open call en riepen we zo veel mogelijk partners op om optredens in te plannen. Er kwam een massale respons van concertorganisatoren, horecazaken, cultuurorganisaties en zelfs een woonzorgcentrum. Dat zorgt ervoor dat we een heel breed en gevarieerd programma van Mechelse muziek kunnen voorstellen.”

Voor Lokale Helden slaan verschillende muzikale partners de handen in elkaar.© Leen Van de Sande

Zo zorgt Concertzaak voor optredens op de boottaxi op de Dijle en voor concerten bovenop de Sint-Romboutstoren. “Het was altijd al onze droom om zulke torenconcerten te kunnen organiseren, want het is echt een iconische plek in onze stad”, aldus Stijn en Cedric van Concertzaak. Muzikant Bert Janssens, alias Berang, vult aan: “Ik mocht al op veel plekken spelen, maar op het water en op de toren, dat worden nieuwe ervaringen.”

Afterparty

Ook Kafee Zapoi, dat via De Keldr. al enkele maanden kleinschalige concerten organiseert, sluit zich aan bij Lokale Helden. “Want het initiatief sluit naadloos aan bij het concept van onze concerten”, zeggen Tamara De Laet en Johannes Beyens. “Ook wij vinden het belangrijk om jonge en beginnen artiesten uit eigen streek een podium te kunnen geven. Na de optredens sluiten we de dag af met een afterparty.”

Tijdens Lokale Helden kan je heel wat Mechels muzikaal talent ontdekken.© Leen Van de Sande

Verder zorgt Mind Your Head voor optredens van onder meer postpunkband Frog tijdens een alternatieve avond in Café Arsenaal. Het Paradijs nodigt dan weer Omar Konte en Lamine Sambou Diabang, de broer van oud-KV Mechelen-speler Boubacar Diabang, uit voor een jazz- en bluesconcert op de Afrikaanse harp. “Het instrument is veel ouder dan de harp die wij kennen en zorgt ongetwijfeld voor een verrassende beleving”, zegt Henk Van Nieuwenhove van Het Paradijs.

Stadsfestival

“De optredens zijn natuurlijk kleinschaliger dan bij bijvoorbeeld Maanrock”, aldus Kristof Calvo. “Maar toch durf ik gerust spreken van een nieuw stadsfestival. Lokale Helden heeft alles om uit te groeien tot een mooie Mechelse traditie. Ik nodig alle Mechelaars en andere muziekliefhebbers dan ook uit om op zaterdag 27 april een bezoekje te brengen aan onze stad en op ontdekkingstocht te gaan, want je zal heel wat muzikaal talent kunnen leren kennen.”

Alle locaties en de programmatie van Lokale Helden kan je vinden via de website van UiT in Mechelen. Wie een concert bovenop de Sint-Romboutstoren wil meepikken, moet daar tickets voor winnen. Dat kan door te mailen naar muziek@mechelen.be en te vertellen waarom je er graag bij wil zijn en welke artiest je wil zien.

www.uitin.mechelen.be/lokale-helden
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen