Direct naar artikelinhoud
Recensie

Dit is nog eens zo'n beestenboek waarop je niet uitgekeken raakt ★★★★☆

Dit is nog eens zo'n beestenboek waarop je niet uitgekeken raakt ★★★★☆
Beeld Dieter Braun

Kijkplezier in de wildernis: Wilde dieren van het Noorden brengt tachtig dieren samen die leven in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Afrika, Zuid-Amerika en Australië komen hopelijk in een vervolg aan bod, want wat de Duitse illustrator Dieter Braun vermag met zijn gestileerde prenten van een wolf, ooievaar of steppeschaap is fenomenaal. Vorm, kleur, compositie, textuur... Ze vormen samen een organisch en oogverblindend geheel, ergens tussen natuurgetrouw en abstract in.

Braun is ook zo slim geweest om niet voor elk van de tachtig creaturen informatie mee te geven. Sommige beesten gunt hij gewoon een sfeervolle spread, zoals in het geval van de Aziatische zwarte beer of de imposante muskusos. Daardoor kan het boek ademen.

Overigens houdt hij de wetenswaardigheden summier, in enkele regels geeft hij een idee van leefgewoontes, voeding, voortplanting et cetera. Wie zin heeft, gaat allicht zelf verder op onderzoek naar bijvoorbeeld de kompaskwal of de langstaartwezel.

Wilde dieren van het Noorden is vooral een ode geworden aan de schoonheid én de diversiteit van het dierenrijk. Het is niet voor niks dat Braun in een introductie vertelt dat bijna een derde van de dieren in zijn boek op de lijst met bedreigde diersoorten staat, onder meer door de milieuverontreiniging en klimaatverandering. De onderliggende boodschap is duidelijk.

Dieter Braun, Wilde dieren van het Noorden, Fontaine Uitgevers, 141 p., 24,95 euro. 9+

Dit is nog eens zo'n beestenboek waarop je niet uitgekeken raakt ★★★★☆
Beeld rv