De vrijwillige chauffeurs zijn zelf meestal ook al gepensioneerden.© gemeente malle

Tijdelijke ledenstop bij sociale mobiliteitsdienst: vrijwilligers geraken stilaan overwerkt

Malle -

Het gemeentebestuur last tot en met 30 september een tijdelijke ledenstop in voor de sociale mobiliteitsdienst Mobitwin, voorheen beter gekend als de Minder Mobielen Centrale. De vrijwilligers hebben het even te druk.

De maatregel komt er enerzijds door de toenemende populariteit van de dienstverlening en anderzijds wil het gemeentebestuur de huidige vrijwillige chauffeurs beschermen. Tegelijkertijd herhalen burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) en welzijnsschepen Wouter Patho (N-VA) hun oproep naar nieuwe vrijwilligers. “Het gaat om sterk gewaardeerd en broodnodig vrijwilligerswerk.”

Mobitwin is als sociale mobiliteitsdienst aanwezig in Malle. Handicar vzw regelt de dagelijkse werking en onderhoudt het contact met de gebruiker. Medewerkers van gemeente Malle zijn verantwoordelijk voor het aansluiten - inclusief het sociaal onderzoek- van nieuwe leden, de facturatie en het aanwerven van vrijwilligers.

Medische consultaties

Mobitwin is populair in Malle. “Steeds meer Mallenaren die minder mobiel zijn doen een aanvraag naar aangepast vervoer voor medische consultaties, een familiebezoek of om deel te nemen aan een activiteit”, zegt burgemeester Sanne Van Looy (N-VA). “In 2023 waren 191 Mallenaren lid. Datzelfde jaar ging het om 1.125 ritten, goed voor ruim 38.000 kilometer. In 2022 ging het nog om 916 ritten of 26.350 kilometer. Dat weegt door, zeker wanneer het aantal beschikbare vrijwilligers beperkt is.”

Deze dienstverlening bouwt op het engagement van vrijwilligers en de druk op hun agenda wordt groot. Dat ziet ook Wouter Patho (N-VA), schepen voor Welzijn. “We kunnen vandaag beroep doen op twaalf chauffeurs. Ondanks de nieuwe aanwervingen stoppen anderen. Het gaat veelal over jonge – of minder jonge- gepensioneerden. We weten dat deze groep tal van andere activiteiten en verplichtingen heeft. Dat is hun goed recht. We kunnen en mogen van onze vrijwilligers niet verwachten dat ze zeven dagen op zeven telkens van negen tot vijf beschikbaar zijn.”

Er komt nu een ledenstop tot en met 30 september. “Enkel op die manier kunnen we de dienstverlening voor huidige leden waarborgen en intussen zoeken naar nieuwe chauffeurs.” Naast een ledenstop wil het gemeentebestuur het aantal ritaanvragen per chauffeur per dag beperken tot vier ritten heen en weer. “Daarnaast trekken we conform de wettelijke bepalingen de kilometervergoeding op naar 0,42 euro per gereden kilometer”, zegt schepen Patho.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners