Mahmoud Wadi en Oday Kharoub riepen begin januari op tot vrede tijdens de Asian Cup in Qatar. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)© AFP

Palestijnse voetbalbond gaat sancties tegen Israël bepleiten op FIFA-congres

De Palestijnse voetbalbond gaat tijdens het volgende congres van de Wereldvoetbalbond FIFA, half mei in Bangkok, sancties eisen tegen de Israëlische ploegen “gezien de ernstige mensenrechtenschendingen begaan door Israël”. Dat blijkt uit de agenda die is opgesteld voor het evenement.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

De FIFA organiseert volgende maand op 17 mei zijn 74ste jaarlijks congres. Er zal onder meer worden beslist over de toewijzing van het WK voetbal voor vrouwen van 2027, waarvoor België samen met Nederland en Duitsland kandidaat is, en over een actieplan tegen racisme. En dus ook een voorstel van de Palestijnse voetbalbond (PFA) om Israël te sanctioneren, komt op tafel. Het is de eerste keer dat binnen een grote sportorganisatie zal worden gedebatteerd over mogelijke gevolgen van de oorlog die op 7 oktober losbarstte met de aanval van Hamas in het zuiden van Israël.

Bij die aanviel vielen aan Israëlische zijde 1.170 doden, onder wie vooral burgers. Meer dan 250 mensen werden ontvoerd en ongeveer de helft is nog steeds gegijzeld in Gaza. Het militaire antwoord van Israël tegen Hamas heeft intussen in Gaza al een enorme menselijke tol geëist. Volgens de Palestijnse overheid zijn er in zes maanden al bijna 34.000 slachtoffers te betreuren, hoofdzakelijk onder de burgerbevolking.

Terwijl een organisatie als het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich voorlopig afzijdig houdt, rekent de Palestijnse voetbalbond er nu op dat de FIFA wel actie onderneemt. In een document van zeven bladzijden somt de PFA een reeks schendingen tegen de FIFA-statuten op door de Israëlische voetbalbond. Het gaat onder meer over bombardementen op het grondgebied “waarbij minstens 92 voetballers zijn gedood en alle sportinfrastructuur in Gaza is vernield”.

De Palestijnen hebben de steun van de federaties van Algerije, Irak, Jordanië, Syrië en Jemen, maar niét van de invloedrijke Qatarese en Saoedische bonden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer