100 uur werken en 38 betaald krijgen: ambulanciers kunnen niet meer en stappen naar de inspectie. CEO: “Regels volgen? Dan moeten de boeken toe”

© Lisa Van Damme; LVD

Moderne slavernij. Dat is de jobomschrijving die de ambulanciers van Ambuce Rescue Team (ART) zelf hanteren. “Sommige ambulanciers werken 100 uur per week maar krijgen maar voor 38 uur betaald”, klinkt het. Uitgeput tipten ze de inspectie. “Als ik de regels strikt zou volgen, kan ik het bedrijf sluiten”, zegt dr. Jan Christiaen, CEO van het bedrijf.

joris van der aa

De arbeidsinspectie stapte vrijdag af aan de hoofdzetel van Ambuce in Wijnegem voor een grondige controle. De inspectie ging ook langs bij de standplaats Borgerhout, waar personeel werd verhoord over hun dienstroosters en werkuren. De inval van de inspectiedienst zorgde voor de nodige deining binnen de sector. Eén van de clusterhoofden van het bedrijf stuurde tijdens de inval een bericht via Whatsapp naar de medewerkers, om hen op het hart te drukken “niets over de werkuren te verklaren.”

De controleactie was het gevolg van klachten van (ex-)werknemers over de werkomstandigheden bij het ambulancebedrijf. Ambulanciers zouden onredelijk veel werkuren moeten presteren, maar voor de gepresteerde overuren zouden ze niet of nauwelijks worden vergoed. “De ambulanciers die in vast dienstverband werken hebben een contract voor 38 uur per week”, getuigt een ambulancier. “Maar bij het arbeidscontract wordt een addendum toegevoegd waarin staat dat van iedereen wordt verwacht om per week 3 shiften van 24 uur te presteren. Per maand moeten ze 11 tot 12 shiften van 24 uur presteren. Een ambulancier komt dus gemakkelijk aan 300 gewerkte uren, maar we worden slechts betaald voor de helft. Het bedrijf beschouwt het nachtwerk als een wachtdienst, maar dat is onzin. In en rond Antwerpen zijn er ’s nachts zoveel interventies dat je eigenlijk onafgebroken aan het werk bent. Dat is slopend.”

Uit de werkroosters die onze redactie kon inkijken, blijkt dat sommige ambulanciers twee en soms zelfs drie shiften van 24 uur achter elkaar werken. “Soms kan je wel even slapen, maar je nachtrust wordt regelmatig onderbroken. Als je op één week drie van die shiften hebt gedaan, dan ben je totaal gesloopt. Het is echt niet verantwoord dat je zo uitgeput achter het stuur van een ambulance moet kruipen en dat je in die toestand mensen dringende medische hulp moet bieden.”

Slavernij

Uit de interne documenten van Ambuce blijkt dat sommige ambulanciers van de standplaats Wijnegem en UZA 96 uur aan één stuk op hun werk zijn. Op maandbasis gaat het om 400 tot 500 uur. Wie ’s nachts “van wacht” is, krijgt van Ambuce een wachtvergoeding of een vrijwilligers vergoeding. “Het is onwettig om eigen personeelsleden die in vast dienstverband werken ook vrijwilligerswerk te laten doen. Op die manier ontsnapt men het betalen van sociale lasten”, zegt een ambulancier.

Die informatie is correct, zegt Bart Thys van de vakbond ACV/LBC. “Ik wil benadrukken dat wij als vakbond niet naar de arbeidsinspectie zijn gestapt. Wij vinden het wel goed dat personeelsleden die stap zelf hebben gezet. Wij zijn met de bedrijfsleiding van Ambuce al lang in overleg over deze problemen. Het bedrijf heeft al een aantal stappen gezet om die hoge werkdruk wat te verlichten, al zijn die volgens ons nog onvoldoende. Het grote probleem is dat de ambulancesector sterk ondergefinancierd zijn. De ambulancebedrijven krijgen gewoon veel te weinig middelen om op een correcte manier te kunnen werken. Ambuce loopt als grootste speler in de kijker, maar het is lang niet de enige speler die zich bezondigt aan deze praktijken. En Ambuce is ook zeker niet de ergste op de markt. Er zitten échte cowboys tussen.”

Bij de ambulanciers is er minder begrip. “We worden uitgeperst als citroenen. Dit is gewoon een moderne vorm van slavernij. Het probleem is dat de meeste ambulanciers hun werk zeer graag doen en niet tegen hun werkgever durven in te gaan. Maar wat helemaal waanzinnig is, is dat de CEO van Ambuce zelf arts is. Die moet toch weten dat dagenlang werken zonder voldoende slaap gevaarlijk is?”