CPB: piek economische groei voorbij

Nieuws
De economie van Nederland blijft zich gunstig ontwikkelen, maar de groeipiek ligt vermoedelijk achter ons. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw rapport over de groeiramingen.
anp
woensdag 20 juni 2018 om 03:00
Wopke Hoekstra, minister van Financiën
Wopke Hoekstra, minister van Financiën anp / Koen van Weel

Den Haag

Volgens het planbureau blijft Nederland profiteren van gunstige omstandigheden in eigen land en van ‘prima groei’ van de wereldhandel.

Voor dit jaar gaat het CPB uit van een economische groei van 2,9 procent, tegen 3,2 procent vorig jaar. In 2019 zal de economie met 2,7 procent groeien. Verder zal de inflatie verder oplopen. Dit jaar 1,5 procent en een jaar later wordt het leven gemiddeld 2,3 procent duurder. De werkloosheid daalt volgend jaar naar 3,4 procent van de beroepsbevolking.

Het CPB-rapport volgt op nieuwe ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag naar buiten bracht. De toezichthouder stelde de groeiverwachting voor dit jaar neerwaarts bij van 3,1 naar 2,5 procent. De mindere vooruitzichten dit jaar hebben vooral te maken met een tegenvallend eerste kwartaal. Volgens het CPB is de lichte terugval vermoedelijk van tijdelijke aard.

belang van buffer

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) spreekt van ‘positieve cijfers’, maar blijft het belang benadrukken van een sterke buffer voor mindere tijden. ‘Alle seinen staan op groen, maar we moeten ons blijven voorbereiden op het moment dat ze op rood zouden springen.’ Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen ook de lonen stijgen. In combinatie met de lastenverlichting die het kabinet doorvoert, zorgt dat volgens Hoekstra voor een stijgende koopkracht. Wel dragen oplopende olieprijzen en een verhoging van de indirecte belastingen bij aan de oplopende inflatie. Het CPB wijst op ontwikkelingen in het buitenland die een risico kunnen vormen, zoals de politieke ontwikkelingen in Italië en de Brexit. Ook het conflict met de Verenigde Staten over internationale handel kan de Nederlandse economie negatief beïnvloeden. Het effect van de al ingevoerde importheffingen op de wereldwijde groei noemt het CPB ‘verwaarloosbaar’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.