In samenwerking met energiecoöperatie Klimaan komen er 244 zonnepanelen op het Putse gemeentehuis.© RR

Puts gemeentehuis wordt uitgerust met zonnepanelen: “Burgers kunnen mee investeren”

Putte -

Het gemeentebestuur van Putte slaat de handen in elkaar met energiecoöperatie Klimaan om zonnepanelen te plaatsen op het gemeentehuis. Burgers kunnen aandeelhouder worden bij Klimaan en ontvangen jaarlijks een dividend. Op 28 mei vindt een infomoment plaats.

Omdat het gemeentebestuur via burgerparticipatie geld ophaalt, wordt het dak van het gemeentehuis het eerste coöperatieve zonneproject in Putte. Er komen 244 zonnepanelen die samen goed zijn voor een vermogen van 107,36 kilowattpiek. Op die manier kan er per jaar rond de 100.000 kilowattuur opgewekt worden.

Om het zonnestroomproject te realiseren, doet het gemeentebestuur van Putte beroep op energiecoöperatie Klimaan cvso uit Mechelen. Zij zorgen voor de plaatsing, het onderhoud en de aankoop. Om het project te financieren, is 100.000 euro nodig.

Gunstiger tarief

Burgers kunnen coöperant worden bij Klimaan door aandelen te kopen. In ruil ontvangen ze een jaarlijks dividend. Investeren kan al vanaf 100 euro. Aandeelhouders met drie aandelen kunnen ook de deelwagens van Klimaan gebruiken. Die vind je terug op het Gemeenteplein en aan het gemeentehuis.

“Met de zonnepanelen kunnen we per jaar 26 ton CO₂ uitsparen”, zegt schepen van Milieu Jeroen De Cuyper (N-VA). “Een belangrijk aspect is ook dat de stroom die de zonnepanelen opwekken aan een gunstiger tarief beschikbaar is dan de marktprijs.”

Klimaatneutraal

“We stellen ons dak graag ter beschikking om zonnepanelen te leggen”, zegt Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester). “Met deze coöperatie zetten we weer stappen richting een klimaatneutraal gemeentehuis.”

Op dinsdag 28 mei organiseert het gemeentebestuur samen met Klimaan een infosessie over het project op de milieuraad. Daar kunnen geïnteresseerden meer te weten komen hoe ze kunnen investeren. (kvro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners