© gvb

Visvijver loopt leeg nadat bever gat maakt in dijk

Niet alleen in Opitter, ook in Neerpelt richtten bevers schade aan. Onlangs liep een vijver van een viskweeker leeg in de Dommel nadat een bever zich een weg had gebaand door een dijk. Bevers zijn bij ons beschermde dieren en een beverjacht om de dieren terug te dringen zoals in Nederlands-Limburg, is niet aan de orde. Het beschermingsprogramma dat minister Joke Schauvliege in 2015 vastlegde, laat wel diervriendelijke ingrepen toe.

Geert VAN BAELEN

“Voor 2003 kwamen in Vlaanderen geen bevers voor. Begin 2017 telde men 120 territoria. Op basis van het aantal gekende territoria wordt de beverpopulatie begin 2017 geschat op 330 tot 340 bevers”, luidt het bij het kabinet van Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V). Maar van een onbeheersbaar probleem is voorlopig geen sprake. Al kan het knaagdier in bepaalde gevallen wel een ravage aanrichten.

De Neerpeltse viskweker Frans Van de Laar (61) kan hiervan meespreken. Zijn viskwekerij ligt aan de rand van het natuurgebied Hageven, naast de Dommel. “Twee weken geleden zag ik op een morgen hoe één van mijn grote kweekvijvers nagenoeg helemaal leegstond. Een verschrikkelijk zicht. Enkele vissen, waaronder goudvissen en kois, lagen nog voor hun leven te spartelen, maar de rest was allemaal weggespoeld.” De vijver wordt door een dijk van zes meter gescheiden van de Dommel. “Een bever had een gat gemaakt in de oever en zich door de dijk een weg gebaand naar mijn vijver. Het is quasi zeker dat het dier zich ophield in het maisveld aan de overkant. Achteraf heeft de milieuambtenaar van de gemeente daar een heel groot hol aangetroffen. Tijdens het oogsten van de mais is die bever gevlucht voor het lawaai. De bever is de Dommel overgestoken en heeft een gang gegraven die uitkwam in de bodem van mijn vijver. Natuurlijk is dat gat beginnen uitspoelen en werd een heuse bres geslagen. Het is dan maar een kwestie van minuten voor zo’n vijver leeg is. In de veertig jaar dat ik hier zit, heb ik dit nooit meegemaakt.”

Versteviging

Van de Laar spreekt van een enorme schade. “Ik schat dat er 2.000 vissen zijn weggespoeld. In geld uitgedrukt kan dat toch oplopen tot 10.000 euro.” De viskweker kon rekenen op hulp van de gemeente. “De milieuambtenaar heeft onmiddellijk contact opgenomen met de Vlaamse Milieumaatschappij, die de Dommel beheert. Ondertussen is de bres gedicht en werden preventief keien gelegd tegen de oever. Ze overwegen om dit verderop ook te doen. Een andere vijver van mij ligt ook aan de Dommel, ik wil dit geen tweede keer meemaken. Zoals het er nu naar uitziet, moet ik zelf opdraaien voor de schade aan mijn vijver.”

In de veertig jaar dat ik hier zit, heb ik dit nooit meegemaakt. Ik schat dat er 2.000 vissen zijn weggespoeldFrans VAN DE LAARViskweker

Schade

“De bever is beschermd en enkel onder strenge voorwaarden mogen wij het dier vangen en elders uitzetten, of een beverdam afbreken. Hiervoor moeten we een vergunning aanvragen”, stelt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.” De groei van de beverpopulatie is een signaal dat het steeds beter gaat met onze waterlopen. Het lijkt alsof er heel wat bevers op een plaats actief zijn, maar het gaat vaak om één familie.” Wie schade ondervindt door bevers, heeft onder bepaalde voorwaarden recht op schadevergoeding. Enkel schade aan professionele gewassen, waters en bossen komt in aanmerking. De voorwaarden staan opgelijst op www.natuurenbos.be/schade. Vorig jaar betaalde Agentschap voor Natuur en Bos 55.619 euro uit in drie dossiers die zich situeerden in Antwerpen en Vlaams-Brabant.