Luister naar

ABN Amro schrijft geld straks meteen bij

Nieuws
Als eerste grote Nederlandse bank gaat ABN Amro volgende maand flitsbetalingen naar andere eurolanden mogelijk maken. Geld dat wordt overgemaakt, staat dan binnen 10 seconden op de rekening van de ontvanger. Nu duurt dit soms nog verscheidene werkdagen.
Koen Haegens redactie vk
woensdag 18 oktober 2017 om 03:00

Amsterdam

Per 21 november gaan bijna 600 ­betaalinstellingen uit acht eurolanden ‘instant betalingen’ aanbieden. Dat kondigde voorzitter Javier Santamaría van de European Payments Council (EPC) afgelopen donderdag aan op een symposium in Washington. ABN Amro bevestigt desgevraagd dat zij meedoet. ‘Wij weten dat onze klanten hierop zitten te wachten’, zegt woordvoerder Jarco de Swart. ‘Zij willen dat geld overmaken sneller gaat. Het is veel werk om dat technisch in orde te krijgen, maar dat hebben we nu geregeld.’

De nieuwe topsnelheid geldt voorlopig alleen voor betalingen tussen rekeninghouders bij deelnemende instellingen, met een maximum van 15.000 euro per overboeking. Het betreft vooral banken uit Oostenrijk, Italië en Spanje, waaronder de plaatselijke tak van ING. Volgend jaar komen daar veel Duitse Sparkassen bij. ABN Amro verwacht dat het in eerste instantie om slechts ‘enkele duizenden’ transacties per maand gaat, maar dat aantal kan snel oplopen. Aan de flitsbetalingen, die standaard onderdeel worden van mobiel en internetbankieren, zijn volgens de bank geen extra kosten verbonden

nieuw tijdperk

De Europese betaalvereniging spreekt van ‘een nieuw tijdperk voor betalingen’. Geld overmaken, vooral als het over de grens moet naar bijvoorbeeld een buitenlandse webwinkel, verloopt op dit moment nog traag. Dat komt doordat het betalingssysteem dat de transacties tussen de banken onderling verrekent op feestdagen en in het weekeinde uit staat. Met Pasen duurde het dit jaar zelfs maximaal vijf dagen voordat een overboeking rond was.

De Nederlandse banken werken al langer aan een nieuwe infrastructuur die sneller overschrijven mogelijk moet maken. ‘Halverwege volgend jaar willen we dat nieuwe spoornetwerk voor realtime betalingen te gaan testen’, zegt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. <

apps met trucje

Een aantal apps biedt al langer de mogelijkheid om realtime te betalen. In Nederland beweerden de initiatiefnemers achter Sowdan begin dit jaar de primeur te hebben. Dit soort apps maakt gebruik van een trucje, want het achterliggende betalingssysteem is niet nieuw. Stel, je koopt een tweedehands auto via Marktplaats. Terwijl de overboeking naar de verkoper nog onderweg is, schiet Sowdan hem het geld alvast voor.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.