Direct naar artikelinhoud
Misbruik

Twee nieuwe getuigenissen over misbruik in sportclubs: "Ik ben wakker geworden en hij zat naast mij"

Criminologe Tine Vertommen, Jan Van Aken en Tinneke Sonck bij 'Van Gils en gasten'.Beeld VRT

Er zijn twee nieuwe getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag in sportclubs. Criminologe Tine Vertommen, die onderzoek doet naar de feiten, liet twee slachtoffers hun verhaal doen in Van Gils & gasten op Eén.

Tinneke Sonck deed als kind aan turnen. "Ik ben op verschillende manieren misbruikt", getuigt ze. De man die haar misbruikte, was de trainer van de vereniging waarbij ze was aangesloten. "Ik was zeven en hij kuste mij, maar ik durfde niets te zeggen", vertelt Sonck, die nu voor Paul Magnette (PS) werkt. Tijdens een stage, ze was toen negen en sliep met andere meisjes op de kamer, werd het erger. "Ik ben wakker geworden en hij zat naast mij. Hij boog zich voorover en begon mij te betasten onder mijn pyjama. Hij is toen met zijn vingers binnengedrongen." Tinneke besloot niks te zeggen, uit angst dat haar ouders haar zouden verbieden nog naar de club te komen.

Ook Jan Van Aken doet zijn verhaal. Bij hem gebeurde het in een voetbalclub. "Ik ben van mijn 7 tot mijn 12 misbruikt door mijn toenmalige voetbalcoach. Het hele palet, tot verkrachting toe. Tientallen keren, jaren aan een stuk." De dader was naast voetbalcoach ook kinderpsycholoog. "Een man die heel hoog aangeschreven stond in het dorp. Hij had het vertrouwen van mijn ouders gewonnen. Op 9- of 10-jarige leeftijd ga je daar niet tegenin. Je bent ervan overtuigd dat je niet geloofd zult worden."

'Het hele palet, tot verkrachting toe. Tientallen keren, jaren aan een stuk'
Jan Van Aken