Vertenten probeert bom onder ‘Operatie Propere Handen’ te leggen: advocaat stelt onderzoeksrechter in kwaad daglicht

Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, vindt dat onderzoeksrechter Joris Raskin, die het onderzoek naar de voetbalfraude voert, zijn werk niet objectief meer kan doen. Hij legde daarom maandagochtend een verzoek tot wraking neer op de rechtbank in Tongeren, maar volgens betrokkenen komt het verzoek van Rieder allicht te laat. Zijn klacht zal naar alle waarschijnlijkheid onontvankelijk verklaard worden. Dat vernam onze redactie.

me, phu, adm

Wat de argumenten zijn die Rieder gebruikt voor de wraking, is nog niet bekend. Maar allicht vindt hij zijn argumenten in het feit dat Raskin tot begin dit jaar in de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft gezeteld. Hierdoor had hij toegang tot vertrouwelijke financiële informatie over clubs én een zeg in het al dan niet toekennen van licenties.

PORTRET. Joris Raskin: de onderzoeksrechter die de stinkende Belgische voetbalstal moet uitmesten (+)

Dat kan geïnterpreteerd worden als een vorm van belangenvermenging, zeker nu de KBVB zich gisteren burgerlijke partij heeft gesteld in de zaak en zich dus mogelijk ook tegen Vertenten zal keren. Vertenten is als scheidsrechter een werknemer van de Belgische voetbalbond.

Raskin kreeg te maken met de licentiedossiers van Moeskroen, Antwerp en White Star Woluwe. In laatstgenoemde waren onder anderen makelaar Mogi Bayat en advocaat Laurent Denis betrokken. Beiden zijn op dit ogenblik aangehouden in de zaak ‘Propere Handen’.

Wat nu?

Er zijn nu twee opties. Ofwel doet Raskin binnen de 48 uur vrijwillig een stap opzij en laat hij zich vervangen door een andere onderzoeksrechter. Ofwel vecht hij de wraking aan. In dat geval moet het hof van beroep in Antwerpen zich over de zaak buigen, alle partijen horen en dan een beslissing nemen. Indien het hof oordeelt dat de onderzoeksrechter mag aanblijven, heeft Rieder nog vijftien dagen de tijd om eventueel cassatieberoep aan te tekenen.

Die volledige procedure kan gemakkelijk twee maanden in beslag nemen. Intussen loopt het onderzoek onvermijdelijk vertraging op. De onderzoeksrechter kan zich ondertussen wel ook laten vervangen door een collega, maar die zal het dossier moeten instuderen.

Vertragingsoperatie

De demarche van Rieder heeft alle schijn van een vertragings- en beschadigingsoperatie. Volgens verschillende betrokkenen komt hij in feite te laat met zijn wrakingsverzoek. Strikt genomen moet zo’n verzoek zo snel mogelijk ingediend worden nadat men kennisgenomen heeft van het feit dat kan leiden tot wraking. Dat Raskin deel uitmaakte van de licentiecommissie van de KBVB, raakte vorige week al bekend via de pers. Rieder haalde vorige week ook al uit naar Raskin. Bovendien werd dat feit al besproken in de raadkamer. Het is nu aan het hof om daarover te oordelen.

Een woordvoerder van het parket laat weten kennisgenomen te hebben van de zaak via de pers. “We gaan de procedure volgen”, klinkt het nog.

WIE IS WIE?De mannen die het Belgische voetbal op zijn grondvesten doen daveren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen