Oekraïne zegt dat het Russische bommenwerper heeft neergehaald

De Oekraïense luchtmacht zegt dat ze in de nacht van donderdag op vrijdag een Russische Tu-22M strategische langeafstandsbommenwerper uit de lucht heeft gehaald. Het ministerie van Defensie in Moskou heeft het over een crash met vermoedelijk technische oorzaken.

mtm
Bron: BELGA

Volgens Moskou stortte het toestel neer in de regio Stavropol in het zuiden van Rusland toen het terugkeerde van een gevechtsmissie. De vier bemanningsleden maakten gebruik van hun schietstoel. Twee van hen werden levend teruggevonden. Naar de derde wordt nog gezocht, een vierde is omgekomen, meldt de gouverneur van de Russische regio. Het vliegtuig had geen munitie aan boord.

Russische en Oekraïense militaire bloggers deelden spectaculaire video’s op sociale netwerken, waarop te zien is hoe de 42 meter lange langeafstandsbommenwerper in de lucht tolt terwijl de motor in brand staat. De commandant van de Oekraïense luchtmacht, Mikola Olesjtsjoek, kondigde aan dat dit de eerste keer was dat een dergelijk vliegtuig succesvol was neergeschoten met een raket. De beweringen van beide partijen over het incident konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Volgens de Oekraïense luchtmacht gebruikte Rusland meerdere Tu-22M3’s bij de gecombineerde raket- en droneaanval donderdagnacht. Die werden afgevuurd op Oekraïne boven de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Twee van deze kruisraketten werden onderschept. De gerapporteerde crashplaats in de regio Stavropol ligt zo’n 600 kilometer achter de frontlinie.

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen