Rosa (64) vindt legoblokje met ‘mythische status’ op strand van Westende, 27 jaar nadat het in zee belandde

© Simon Mouton

België -

Op het strand van Westende is zaterdag een wel heel speciaal legoblokje gevonden. 27 jaar geleden zat het in een container met bestemming Amerika, die werd door een metershoge golf van boord geslagen. Zo’n 650 kilometer verderop.

Koen Baumers en Tommy Huyghebaert

Sinds ze met pensioen is als kleuterleidster, maakt Rosa Coene (64) er haar missie van om met de Proper Strand Lopers de vloedlijn in Middelkerke proper te houden. Blikjes en snoeppapiertjes, touw en isomo, jerrycans en plastic zakjes: twee à drie keer per week is ze op stap met haar vuilniszak.

“Het is een verhaal dat we allemaal kennen. Het is heel speciaal, als je daar iets van vindt. Je moet er echt geluk voor hebben”

Rosa Coene (64)

Vond een Lego-zwemvest op het strand van Westende

Maar zaterdag viel haar oog op iets onooglijk klein waarvan ze meteen wist dat de andere leden van de Proper Strand Lopers er jaloers op zouden zijn. Tussen duim en wijsvinger hield ze een reddingsvest van Lego. En dat is niet zomaar wat zwerfvuil: sommige strandjutters zijn er járen gericht naar op zoek.

Rosa Coene (64) vond zaterdag een mythisch legoblokje.© Simon Mouton

Vijf miljoen blokjes

Dat heeft alles te maken met de spectaculaire voorgeschiedenis van het blokje. Op 13 februari 1997 was containerschip Tokio Express onderweg van Rotterdam naar New York toen het ter hoogte van het meest westelijke punt van Engeland in een monstergolf terechtkwam. Het schip helde 60 graden opzij en er vielen 62 containers van boord, waaronder één waarin bijna vijf miljoen legoblokjes met het thema ‘zee’ zaten.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de jaren die volgden spoelden aan de Engelse kust duizenden van die Legoblokjes aan. En hoe meer tijd er verstreek, hoe verder weg er blokjes aanspoelden. Kinderen gaan er gericht naar op zoek en ook voor volwassenen is het soms meer dan een spel. “Het is een verhaal dat we allemaal kennen”, zegt Rosa Coene. “Het is heel speciaal, als je daar iets van vindt. Je moet er echt geluk voor hebben. Ik ben er heel blij mee.”

Heilige Graal

Zwemvliezen, zeegras, duikflessen: dat zijn nog de ‘gewone’ vondsten. De Lego-octopussen worden beschouwd als de ‘heilige graal’, want daarvan zaten er maar een paar duizend in de container. Een octopusvondst in Engeland haalde dit weekend nog de internationale pers.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En de gele reddingsvesten? Daarvan waren er 26.600 aan boord. Meer dan van de octopussen dus. Maar zelfs Tracey Williams, die opgroeide aan de kust waar het incident gebeurde en er met Adrift een boek over schreef, heeft er in al haar zoektochten nog nooit een gevonden.

Behalve in Engeland spoelden er ook al legoblokjes aan in Ierland, Frankrijk, de Scilly-eilanden, Guernsey en in het Nederlandse Texel. Williams heeft ook weet van een octopus in Texas en een zwemvlies in Australië. De Proper Strand Lopers registreerden sinds 2017 zes Legovondsten aan de Belgische kust.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen