Regime Burkina Faso blokkeert nog meer buitenlandse nieuwsbronnen

Archiefbeeld: TV5 Monde.© AFP

De junta in Burkina Faso heeft, na eerder ook BBC en Voice of America (VOA), nu ook de Franstalige tv-zender TV5 Monde opgeschort. Ook verschillende internationale nieuwssites zijn niet langer toegankelijk in Burkina Faso. Het regime neemt hen allen kwalijk dat ze berichtten over onderzoek door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch naar executies door het leger.

Bron: BELGA

TV5 zal twee weken niet meer te zien zijn in het West-Afrikaanse land, en “tot nader order” zijn de sites van TV5, Deutsche Welle, Ouest-France, Le Monde, APAnews, The Guardian en AgenceEcoffin afgesloten door het regime. 

De website van Human Rights Watch is eveneens afgesloten. De mensenrechtenorganisatie berichtte onlangs over hun onderzoek naar executies, door het leger, in dorpen in het noorden van het land. Daarbij zouden in februari 223 mensen, onder wie zeker 50 kinderen, gedood zijn. Het leger zou de burgers beschuldigen van samenwerking met jihadisten.

LEES OOK. 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

“Ongefundeerde beschuldigingen”

De Burkinese minister van Communicatie Rimtalba Jean Emmanuel Ouédraogo zei zaterdag in een reactie dat “Burkina Faso dergelijke ongefundeerde beschuldigingen verwerpt en veroordeelt”. Hij zegt dat een gerechtelijk onderzoek loopt.

Kapitein Ibrahim Traoré leidt het land sinds hij in september 2022 aan de macht kwam bij een staatsgreep. Net als in andere West-Afrikaanse landen, knipt ook Burkina Faso de banden met de vroegere koloniale macht Frankrijk door, en zoekt het militaire steun in Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen