GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Peerse gemeenteraad discussieert fel over Helchterensedijk die sinds januari afgesloten is

Peer
Meerderheid: CD&V (16)Oppositie: Appel (3), N-VA (4), Vooruit (1), onafh. (1)

Ruimte: Peer gaat projectgrond verkopen in het binnengebied tussen Ondermeel, de Baan naar Bree en de Monsstraat. De gemeenteraad boog zich over de verkoopprocedure die zal verlopen via een wedstrijdtraject. “De grond is verdeeld in twee bouwloten en maakt deel uit van het RUP Mons, een zone voor eengezinswoningen”, duidde schepen Sigrid Cornelissen (CD&V). “Er is ruimte voor dertien grondgebonden woningen. Er wordt gestreefd naar architecturale eenheid, een eigentijdse architectuur en kwalitatief groen op het openbaar domein.” De procedure volgt een strikte timing met een startmoment op 8 april. Er zijn een ruime publieke bekendmaking en een infoavond op 16 april.

Verkeer: Sinds januari is de Helchterensedijk gedeeltelijk afgesloten voor doorgaand verkeer, na stabiliteitsproblemen door het strenge winterweer. Oppositieraadslid Wesley Kolen (N-VA) informeerde naar een stand van zaken. Schepen Raf Nelis (CD&V) hoopt de herstellingswerken snel te kunnen starten als de verzadigde ondergrond opgedroogd is. “Lapmiddelen zijn niet voldoende”, reageerde Kolen, waarop het raadslid het beleid onduidelijke communicatie verweet in het totale dossier rond deze verbindingsweg.

Burgemeester Steven Matheï (CD&V: “In plaats van een bombardement aan herinneringen zal de communicatie voor elke fase op gepaste tijd worden herhaald.” Kolen reageerde dat één duidelijke boodschap vanaf het begin een gefaseerde communicatie overbodig zou hebben gemaakt. “Als je mensen meteen voor een voldongen beslissing plaatst, zou dat kunnen. We kozen uitdrukkelijk voor een participatietraject waarbij verschillende vaak tegenstrijdige meningen werden afgewogen”, reageerde Matheï fel. Kolen liet niet los en verwees naar een petitie. “Dat is toch geen toonbeeld van een draagvlak.” De burgemeester zag het als onderdeel van de participatie. “Een petitie is juist een middel om als groep zaken aan te kaarten. Het heeft er ook voor gezorgd dat we sommige elementen hebben weerhouden.”

Onafhankelijk raadslid Peter Smeets wees op een onveilige situatie die is ontstaan aan het kruispunt van de Tettelstraat en de Steenweg Wijchmaal door verplaatsend sluipverkeer. “We beseffen dat in de Tettelstraat te veel en te hard wordt gereden”, stelde mobiliteitsschepen Steven Broekx (CD&V). “De geplande trajectcontrole en het herstellen van de biggenrug zullen hopelijk de veiligheid verhogen.”

Jongeren: Oppositieraadslid Kathleen Soors (Appel) informeerde naar de situatie op het speelpleintje van Kleine-Brogel, waarbij buurtbewoners klagen over hangjongeren die zich vervelend opstellen naar kleine kinderen. “We zijn momenteel bezig met de aanwerving van een straathoekwerker die in dit soort situaties op niveau van de jongeren kan bemiddelen. Concrete klachten worden overgemaakt aan de politie, die een oogje in het zeil zal houden. Buurtbewoners die echte overlast ondervinden, raad ik aan dat te melden, anders komt het niet op onze radar”, reageerde burgemeester Matheï. (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer