VRT stelt externe bruggenbouwer aan na anonieme brief over “toxisch leiderschap”

De VRT gaat een externe bruggenbouwer aanstellen, nadat donderdagmiddag een mail naar Vlaamse parlementsleden in de commissie Media gestuurd werd door drie anonieme medewerkers van de openbare omroep. Daarin kaartten zij “toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme en pestgedrag” bij de Redactie Jong van de VRT aan. De VRT wil nu het vertrouwen in de organisatie opnieuw herstellen.

red

Acht Vlaamse parlementsleden van de commissie Media kregen donderdagmiddag tijdens het debat over het functioneren van VRT-CEO Frederik Delaplace, naar aanleiding van de zaak-De Pauw, een mail van drie anonieme medewerkers van de openbare omroep.

In de brief is sprake van 24 nieuwe slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag bij de VRT. Zij reageren – anoniem, “want de angst is groot” – op uitspraken van CEO Frederik Delaplace, die in de nasleep van de beslissing om de docu Het proces dat niemand wou aanvankelijk niet uit te zenden, zei dat “VRT altijd de kant van de slachtoffers kiest”.

“Uit onze ervaring blijkt dat dat niet waar is”, klinkt het. “We willen niet met de pers praten. Maar we hebben intern bij VRT alle mogelijke procedures uitgeprobeerd om een structureel probleem aan te kaarten. Dat is jammer genoeg niet gelukt.”

“Toxisch leiders, grensoverschrijdend gedrag, ...”

De drie briefschrijvers beschrijven vervolgens misstanden bij de Redactie Jong van de VRT, verantwoordelijk voor de verschillende manieren waarop de openbare omroep jongeren probeert te bereiken. “Daar is sprake van toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme, pestgedrag, verzonnen vergaderverslagen om grote beslissingen te kunnen nemen, manipulatie, verdeel-en-heerspolitiek, discriminatie…”, klinkt het.

Het probleem zou “al meer dan 7 jaar aanslepen, waar één persoon de spilfiguur van is: de redactiechef”. We hebben er het raden naar waarom een toxisch leider bescherming blijft genieten. Mensen zijn getraumatiseerd, sommigen hebben psychologische hulp nodig, velen hebben omwille van de spilfiguur de VRT verlaten.” (Lees verder onder de foto)

24 getuigenissen

Enkele journalisten van de redactieraad van de VRT zouden het probleem in kaart gebracht hebben, en 24 getuigenissen verzameld hebben in een dossier. “Wij zijn drie van die 24 mensen”, aldus de briefschrijvers. “De meeste slachtoffers kennen elkaar niet, maar toch blijkt dat de getuigenissen van de slachtoffers nagenoeg een copy-paste zijn. En we kennen veel (ex-)collega’s die te angstig zijn om hun verhaal te delen, of die de energie niet hebben om het trauma te herbeleven door het opnieuw te vertellen. Reken er dus nog een dark number bij. Het gaat om een patroon dat zich keer op keer herhaalt.”

“De spilfiguur heeft zelfs enkele jaren geleden een vertrouwenspersoon onder druk gezet in het bijzijn van een hoofdredacteur om de identiteit achter vijf anonieme getuigenissen bekend te maken”, klinkt het verder. “De spilfiguur is daar – gelukkig – niet in geslaagd. Intussen is ook die vertrouwenspersoon een slachtoffer geworden. De hoofdredactie beweerde onlangs na een confrontatie met de redactieraad van dit dossier niets af te weten. Dat is een leugen.”

(Lees verder onder de foto.)

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Intern onderzoek

Ook een onderzoek van de Dienst Welzijn bracht naar verluidt geen doorbraak. “Veel mensen hebben niet vrijuit durven te spreken, uit angst. Anderen zijn helemaal ‘pro’ de leidinggevende (lees: verdeel-en-heers) en getuigden dat er geen probleem was. De Dienst Welzijn heeft bovendien geen mensen uit het verleden geraadpleegd, of een blik geworpen op het dossier van de redactieraad.”

De briefschrijvers zijn naar eigen zeggen “gechoqueerd door het magere onderzoek en de lichtheid van de conclusie. Na het onderzoek kreeg één van ons de boodschap: ‘Laat het los. We kennen de persoon. Ze is enorm gevaarlijk. Je weet niet waartoe ze allemaal nog in staat is als je hiermee verder gaat.’ Dat een vertrouwenspersoon zo’n uitspraak doet, lijkt ons erg tekenend voor de ernst van het probleem, het disfunctionele systeem dat dit in stand houdt, en de angstcultuur waar zelfs vertrouwenspersonen in leven.”

“We hebben geen enkele wraaklustige drijfveer bij deze melding”, aldus de briefschrijvers. “We willen gewoon een halt toeroepen aan een toxische sfeer. “Voor ons is VRT het Huis van Wantrouwen geworden. Het debacle met de docu rond Bart De Pauw ligt in lijn met onze eigen ervaring, en dat is bijzonder jammer. We zijn er, met velen. We zien en horen de publieke excuses en walgen van de hypocrisie.”

(Lees verder onder de foto.)

© BELGAIMAGE

VRT: “Geen grensoverschrijdend gedrag of toxisch leiderschap vastgesteld”

De VRT erkende kort na het einde van de commissievergadering in een reactie dat “er begin dit jaar via formele en informele weg meldingen zijn gebeurd over een welzijnsproblematiek binnen een afdeling van VRT NWS. Zodra die meldingen zijn binnengekomen, is er actie ondernomen en een onafhankelijk intern onderzoek gevoerd door de dienst Welzijn van de VRT. Bijna 90 procent van de betrokken medewerkers zijn ingegaan op een verzoek om hierover met de dienst Welzijn te spreken. Uit dat onderzoek blijkt dat er een aantal werkpunten zijn bij de betrokken redactie. Het gaat onder meer over feedbackcultuur en deconnectie. Er is geen grensoverschrijdend gedrag of toxisch leiderschap vastgesteld.”

“Op basis van het onderzoek is een stappenplan uitgewerkt waarin verschillende aanbevelingen zijn opgenomen”, klinkt het. Zo zijn onder meer de inspanningen inzake leiderschap en coaching voor de leiding van VRT NWS Jong geïntensifieerd. Eén medewerker werd ook in het kader van dit traject in een andere functie geplaatst en wordt verder gecoacht door de dienst Welzijn. Er werden “duidelijke afspraken gemaakt over de toekomstige opvolging van welzijnsmeldingen”. En er zouden ook duidelijke afspraken in de maak zijn over het recht op deconnectie, laat de VRT in een reactie weten.

“Dat plan is momenteel in uitvoering. De dienst Welzijn en de hoofdredactie hebben de voorbije weken deze zaak in alle sereniteit aangepakt uit respect voor alle betrokkenen. De hoofdredactie behoudt het vertrouwen in de betrokken redactie en de redactiechef. Onze eerst zorg gaat uit naar deze collega’s.”

“Wij betreuren dat een aantal personen die zich niet kunnen vinden in de conclusies van het rapport een eenzijdige versie van de feiten naar buiten hebben gebracht. Net omdat we bezorgd zijn over het welzijn van alle betrokken medewerkers zullen we hier verder niet extern over communiceren. Wie hier verder nog vragen over heeft kan terecht bij de dienst Welzijn, HR of hoofdredactie”, aldus de VRT.

Bruggenbouwer

“De directie van VRT heeft donderdagnamiddag tijdens het sociaal overleg voorgesteld om een externe bruggenbouwer aan te stellen. Die moet het vertrouwen herstellen binnen de organisatie. Het sociaal overleg is open en constructief verlopen. Directie en vakbonden gaan vanaf morgen (vrijdag, red.) samen op zoek naar de juiste persoon hiervoor”, laat de VRT in een bijkomende reactie weten.

“VRT ging de afgelopen week door een woelige periode en dat heeft een invloed op vele medewerkers. De directie van VRT heeft begrip voor de vele bezorgdheden en ze gaat graag in gesprek met collega’s die dat wensen. Personeelsleden kunnen ook een beroep doen op de vertrouwenspersonen voor een confidentieel gesprek. Samen blijven we geloven in een sterke publieke omroep die iedere dag het verschil maakt in onze samenleving.” (Lees verder onder de foto)

“Dit is een etterbuil”

Kamerlid Stephanie D’Hose (Open VLD) noemde de mail heftig. “Ik vraag me af of er wel een veilige cultuur heerst in ons mediabedrijf ”, zei ze tijdens commissievergadering. “Dit is een etterbuil die is opengebarsten. Er heerst blijkbaar een bepaalde cultuur. Dat we dergelijke verhalen moeten horen in deze commissie, baart me enorm veel zorgen.”

© Vlaams Parlement

Katia Segers (Vooruit) en Meyrem Almaci (Groen) vroegen dan weer om een audit. “Er heerst binnen de VRT momenteel een angstcultuur”, aldus Segers. “Anders doet de politiek aan schuldig verzuim”, vond Almaci. “Om de VRT te beschermen, kunt u niet overgaan tot de orde van de dag. Hier is een onderzoek nodig, hier is bemiddeling nodig.”

© Vlaams Parlement

Dalle: “Iedereen kan dit gestuurd hebben”

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) had op dat moment – voor het uitlekken van de brief – “de aanpak van de VRT in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag” al verdedigd. “De omroep moet verder gaan op de ingeslagen weg”, klonk het.

Later zei de minister dat hij het “heel moeilijk heeft met het voorlezen van anonieme mails”, want “ik kan dit relaas niet verifiëren. Iedereen kan dit gestuurd hebben. We weten niet of hier honderd procent dan wel nul procent van klopt, we hebben er geen enkel idee van. Ik vind het niet kies om het debat daarover te laten gaan. Ik zie eerlijk gezegd niet in waarom dit relevant was. Dit is opnieuw iets dat de VRT eerder beschadigt dan richting oplossingen te gaan.”

VRT reageert op anonieme brief over toxisch leiderschap: “Eenzijdige versie van de feiten”

De VRT heeft kort na het einde van een bewogen zitting van de commissie Media in het Vlaams Parlement schriftelijk gereageerd op de anonieme brief van drie (ex-)werknemers, die een chef van de Redactie Jong bij VRT NWS beschuldigen van “toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme en pestgedrag”.

De VRT erkende kort na het einde van de commissievergadering dat “er begin dit jaar via formele en informele weg meldingen zijn gebeurd over een welzijnsproblematiek binnen een afdeling van VRT NWS. Zodra die meldingen zijn binnengekomen, is er actie ondernomen en een onafhankelijk intern onderzoek gevoerd door de dienst Welzijn van de VRT. Bijna 90 procent van de betrokken medewerkers zijn ingegaan op een verzoek om hierover met de dienst Welzijn te spreken. Uit dat onderzoek blijkt dat er een aantal werkpunten zijn bij de betrokken redactie. Het gaat onder meer over feedbackcultuur en deconnectie. Er is geen grensoverschrijdend gedrag of toxisch leiderschap vastgesteld.”

“Op basis van het onderzoek is een stappenplan uitgewerkt waarin verschillende aanbevelingen zijn opgenomen”, klinkt het. “Dat plan is momenteel in uitvoering. De dienst Welzijn en de hoofdredactie hebben de voorbije weken deze zaak in alle sereniteit aangepakt uit respect voor alle betrokkenen. De hoofdredactie behoudt het vertrouwen in de betrokken redactie en de redactiechef. Onze eerst zorg gaat uit naar deze collega’s.”

“Wij betreuren dat een aantal personen die zich niet kunnen vinden in de conclusies van het rapport een eenzijdige versie van de feiten naar buiten hebben gebracht. Net omdat we bezorgd zijn over het welzijn van alle betrokken medewerkers zullen we hier verder niet extern over communiceren. Wie hier verder nog vragen over heeft kan terecht bij de dienst Welzijn, HR of hoofdredactie”, aldus de VRT.

Cédric Pollenus

Anonieme brief over grensoverschrijdend gedrag veroorzaakt deining in commissie Media

Midden in de discussie over het functioneren van de VRT-ceo in het parlement kregen acht parlementsleden een mail van drie anonieme medewerkers van de VRT.  Die kaarten “toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme en pestgedrag” bij de Redactie Jong aan. Die redactie maakt onder meer Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet.

Parlementslid Katia Segers (Vooruit) las voor uit de brief: "Er is sprake van toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme, pestgedrag, verzonnen vergaderverslagen om grote beslissingen te kunnen nemen, manipulatie, verdeel-en-heerspolitiek, discriminatie…” Het zou gaan om “een structureel probleem” dat volgens de medewerkers “al meer dan zeven jaar aan de gang is”. De spilfiguur zou een redactiechef zijn.

Al 703.010 kijkers voor docureeks over de zaak-De Pauw

De documentaire Het proces dat niemand wou, waarin de slachtoffers in de zaak-De Pauw hun verhaal doen, is al door 703.010 VRT-kijkers bekeken.  Naar de uitzending keken woensdagavond 367.940 mensen live, 219.473 mensen keken uitgesteld op de avond zelf en nog eens 115.597 mensen keken via VRT Max.

"Het is nog geen finaal cijfer, want er kunnen nog steeds uitgestelde kijkers bijkomen", meldt VRT-woordvoerster, Yasmine Van der Borght, vrijdagnamiddag. Het gaat voor alle duidelijkheid om kijkers die via de publieke omroep keken. De docureeks is al sinds december 2021 op de betalende streamingdienst Streamz te zien.

VRT-ceo Frederik Delaplace wou de driedelige docureeks na overleg met Bart De Pauw schrappen, maar moest na protest op zijn beslissing terugkomen. Het proces dat niemand wou kan nog op VRT Max bekeken worden tot vrijdag 10 mei.

Lees ook: In ‘Het proces dat niemand wou’ nemen de door Bart De Pauw belaagde vrouwen “hun eigen verhaal weer in handen” 

Commentaar

Senior writer Bart Brinckman vindt dat Bart De Pauw de geloofwaardigheid mist om zich als slachtoffer te profileren.  Tegelijk stelt hij vast dat enkele parlementsleden in de mediacommissie van het Vlaams Parlement tijdens een debat over de docureeks over de zaak-De Pauw eveneens hun geloofwaardigheid ondermijnden door een anonieme mail over een nieuw geval van grensoverschrijdend gedrag binnen de VRT zomaar op tafel te gooien. 

Stephanie d'Hose vindt niet dat Delaplace moet opstappen

Vlaams Parlementslid Stephanie d'Hose (Open VLD) vindt dan toch niet dat VRT-ceo Frederik Delaplace de (Reyers)laan moet worden uitgestuurd. Dat zei de liberale politica aan De tafel van Gert op Play 4. "Hij zal de dingen nu moeten aanpakken. Hij dacht echt dat hij een verschil kon maken. Maar hij heeft dan twee maanden gewacht. De slachtoffers voelden zich opnieuw genegeerd." D'Hose wijst erop dat Delaplace daarvoor zijn excuses heeft aangeboden. 

Ceo Delaplace: "VRT zal niet samenwerken met Bart De Pauw" 

VRT sluit elke samenwerking met Bart De Pauw in de toekomst uit. Dat zei ceo Frederik Delaplace in Terzake. "Het zou heel merkwaardig zijn als een gedelegeerd bestuurder nog met Bart De Pauw zou willen samenwerken, als die kortgeleden nog 13 miljoen euro schadevergoeding eiste van dit huis." Daarmee verwees hij naar de zaak tussen De Pauw en VRT. Die eerste eiste een schadevergoeding voor de verbreking van de samenwerking door VRT toen het schandaal rond De Pauw losbarstte.
Verder heeft Delaplace "maximaal vier keer" met Bart De Pauw samengezeten. Delaplace reageerde daar op het feit dat hij al twee maanden gesprekken voerde met De Pauw zonder de slachtoffers te horen. "Twee maanden, dat lijkt alsof wij 60 dagen met hem hebben overlegd", zei hij.

Volgens de ceo stelde hij vast "dat Bart De Pauw aangaf na lange tijd bereid te zijn schuldbesef te tonen en zijn excuses aan te bieden. En het op te nemen voor de slachtoffers, die nog altijd de gevolgen dragen van de zaak en gepest worden door de helden van het internet."

Delaplace zegt dat hij met De Pauw overlegde over hoe ze die excuses konden organiseren. Dat zou begonnen zijn vanuit het idee een vierde aflevering te maken van Het proces dat niemand wou, maar daarvan zegt de ceo dat productiehuis Woestijnvis, en documaakster Tess Uyterhoeven, daar niet voor openstonden. Nadien zou het idee zijn geëvolueerd naar "rechtstreekse gesprekken" tussen De Pauw en zijn slachtoffers "vooraleer VRT iets kon ondernemen." Die evolutie zou tijd hebben gevergd, "en toen stond de documentaire al in het zendschema". Volgens Delaplace wilde hij met het schrappen ervan "de gesprekken kansen geven". Volgens hem bleek dat "een inschattingsfout."

Presentatrice Kathleen Cools vroeg hem of het wel de taak is van de ceo van een mediabedrijf om als bemiddelaar op te treden in een dergelijke zaak. Op die vraag antwoordde hij niet. Delaplace beklemtoonde toen dat hij niet op z'n eentje de gesprekken heeft gevoerd. "Van bij de start zijn er een aantal mensen binnen de organisatie betrokken", zegt hij. Volgens informatie van De Standaard gaat het echter enkel om directeur content Ricus Jansegers. Zijn programmatieteam werd geheel buitenspel gezet. Ook  Bart De Pauw zelf verwijst in zijn Instagrampost eerder deze week enkel naar contacten met Delaplace en Jansegers.

Jong-redactie reageert op anonieme brief: "Pijnlijk wat er over ons geschreven wordt" 

Op Instagram reageerde de Jong-redactie van de VRT op de beschuldigingen aan haar redactiechef. Drie anonieme VRT-medewerkers hadden in een brief aangekaart dat de chef zich schuldig maakte aan “toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme en pestgedrag”. De jong-redactie zegt "erg geschrokken te zijn door wat er geschreven wordt." 

"Onze redactie heeft de afgelopen maanden een welzijnstraject doorlopen. Met de resultaten daarvan zijn we aan de slag gegaan. We hebben het gevoel dat we op de juiste weg zijn. Wat er nu over ons geschreven wordt, is bijzonder pijnlijk en ondermijnt ons welzijnstraject. Hiermee willen we niemands leed ontkennen."


VRT-vakbonden willen dat ceo "uitleg verschaft" in het parlement 

 "Naar aanleiding van de commotie rond de zaak-De Pauw en de manier waarop de VRT-directie een aantal dossiers heeft aangepakt en daarover heeft gecommuniceerd" stelt het gemeenschappelijk vakbondsfront van de VRT na overleg met de directie vast dat er "een diepe vertrouwensbreuk" is ontstaan "tussen het personeel enerzijds en de VRT-directie anderzijds".
Volgens de vakbonden "erkent de directie deze vertrouwensbreuk en wil ze via een bemiddelaar opnieuw tot een overleg komen. De vakbonden staan hiervoor open."

De vakbonden willen dat "gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace in eigen persoon uitleg gaat verschaffen aan het Vlaams Parlement over de commotie die de afgelopen week is ontstaan". Ze vragen ook dat "de VRT zelf aangeeft open te staan voor een extern onderzoek". 

"De directie zal zich hierover beraden", stellen de vakbonden nog. 

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

"De directie van VRT heeft donderdagnamiddag tijdens het sociaal overleg voorgesteld om een externe bruggenbouwer aan te stellen", meldt de omroep in een persbericht. Die krijgt de opdracht "om het vertrouwen te herstellen binnen de organisatie. Het sociaal overleg is open en constructief verlopen. Directie en vakbonden gaan vanaf morgen samen op zoek naar de juiste persoon hiervoor".

"De directie van VRT heeft begrip voor de vele bezorgdheden en gaat graag in gesprek met collega's die dat wensen. Personeelsleden kunnen ook een beroep doen op de vertrouwenspersonen voor een confidentieel gesprek", staat er nog. 

Het persbericht komt er na een woelige week aan de Reyerslaan. Het uitstel van de documentaire over de zaak-De Pauw en de manier waarop ceo Frederik Delaplace eigenhandig optrad, veroorzaakte zowel binnen als buiten de VRT veel ongenoegen.

De vraag om een externe bemiddelaar om het vertrouwen te herstellen, werd deze namiddag al op tafel gelegd in de commissie Media in het Vlaams Parlement. Onder meer Meyrem Almaci (Groen) drong aan op zo'n externe bemiddelaar bij Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). "Dit moet extern bemiddeld worden", zei Almaci. "Er is om rust te brengen een onderzoek nodig waardoor mensen hun vertrouwen kunnen herwinnen. Als er geen vertrouwen is in het topkader, dan zal dat er ook niet komen, ongeacht welke initiatieven ze ook nemen."

VRT-hoofdredactie behoudt vertrouwen in redactiechef die anoniem beschuldigd wordt van wangedrag

De VRT-hoofdredactie blijft de redactiechef steunen die in een anonieme brief van toxisch leiderschap beschuldigd wordt.  "De hoofdredactie behoudt het vertrouwen in de betrokken redactie en de redactiechef. Wij betreuren dat een aantal personen die zich niet kunnen vinden in de conclusies van het rapport een eenzijdige versie van de feiten naar buiten hebben gebracht." Dat meldt de communicatiedienst van de VRT in een persbericht als reactie op de anonieme brief die in de commissie Media in het Vlaams Parlement werd voorgelezen. De brief, verstuurd door drie anonieme VRT-medewerkers, kaart “toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme en pestgedrag” aan van een redactiechef bij de Redactie Jong. Die redactie maakt onder meer Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet.

Volgens de VRT zijn er sinds januari 2024 "via formele en informele weg meldingen gebeurd over een welzijnsproblematiek" binnen de Redactie Jong. "Zodra die meldingen zijn binnengekomen, is er actie ondernomen", meldt het persbericht. Volgens de VRT-communicatiedienst werd een welzijnstraject opgestart dat "helemaal volgens de geldende procedures is verlopen". Uit een onafhankelijk onderzoek kwam een plan, onder meer over het recht op deconnectie. "Dat plan is momenteel in uitvoering", meldt de communicatiedienst van de VRT. 

In een interne mail van hoofdredactie aan het VRT-personeel, die De Standaard kon inkijken, staat het nog scherper dan in het persbericht: daar stelt hoofdredactie dat er geen sprake is van toxisch leiderschap. "Uit dat onderzoek blijkt dat er een aantal werkpunten zijn bij de betrokken redactie. Het gaat onder meer over feedbackcultuur en deconnectie. Er is geen grensoverschrijdend gedrag of toxisch leiderschap vastgesteld", staat in de interne mail.
Cédric Pollenus

Lees hier de integrale brief over "toxisch leiderschap en grensoverschrijdend gedrag" bij de VRT-redactie


Beste leden van de Commissie Media,
Beste politici,

Het vergt veel moed van ons om jullie deze mail te bezorgen. We doen dit dan ook (voorlopig) nog anoniem. Want de angst is groot.

Ons, dat zijn 3 medewerkers die voor VRT werken of hebben gewerkt. We hopen dat u dit nog voor de commissie media kan lezen.

De aanleiding om jullie dit te sturen, zijn de uitspraken van CEO Frederik Delaplace die ons grote ogen lieten trekken. In nasleep van de beslissing om de docu ‘Het proces dat niemand wou’ voorlopig niet uit te zenden, beweerde de CEO “dat VRT altijd de kant van de slachtoffers kiest”. Uit onze ervaring blijkt dat dat niet waar is.

We willen niet met de pers praten. We hebben intern bij VRT alle mogelijke procedures uitgeprobeerd om een structureel probleem aan te kaarten. Dat is jammer genoeg niet gelukt.

We zijn ten einde raad en we hopen bij jullie aan een luide, maar discrete en serene alarmbel te kunnen trekken.
Bedankt alvast om onderstaande boodschap met aandacht verder te lezen:

We willen jullie langs deze weg melden dat bij VRT NWS, meer bepaald bij de redactie JONG, sprake is van toxisch leiderschap, grensoverschrijdend gedrag, favoritisme, pestgedrag, verzonnen vergaderverslagen om grote beslissingen te kunnen nemen, manipulatie, verdeel en heers politiek, discriminatie… Het gaat om een structureel probleem dat al meer dan 7 jaar aan de gang is, ook op dit eigenste moment, en waar één persoon de spilfiguur van is: de redactiechef. Ondanks de vele meldingen doorheen de jaren, door veel verschillende slachtoffers en bij alle mogelijke interne diensten (HR, hoofdredactie, vertrouwenspersonen, Dienst Welzijn, Vakbond, Klokkenluiderprocedure…) wordt er geen halt aan toegeroepen. We hebben er het raden naar waarom een toxisch leider bescherming blijft genieten.

Mensen zijn getraumatiseerd, sommigen hebben psychologische hulp nodig, velen hebben omwille van de spilfiguur VRT verlaten.

De zaak zindert intern al jaren. Mensen zijn een beetje op de hoogte of vangen hier en daar geruchten op. Het zijn enkele journalisten van de Redactieraad, onder wie Luc Pauwels, die de grootte van de zaak in kaart hebben gebracht.

Intussen staat de teller op 24 getuigenissen in het dossier. Wij zijn 3 van die 24 mensen. Het gaat om 24 onafhankelijke dossiers. Slachtoffers waren niet op de hoogte van elkaars psychisch lijden. De meeste slachtoffers kennen elkaar niet, door het verloop in de voorbije jaren. Toch blijkt dat de getuigenissen van de slachtoffers nagenoeg een copy-paste zijn.

De getuigenissen gaan over de volledige tijdspanne van 7 jaar- toen de leidinggevende is gestart- tot nu. En ook: we kennen veel (ex-) collega’s die te angstig zijn om hun verhaal te delen, of die de energie niet hebben om het trauma te herbeleven door het opnieuw te vertellen. Reken er dus nog een dark number bij. Het gaat om een patroon dat zich keer op keer herhaalt.

Met dit dossier over grensoverschrijdend gedrag zijn alle mogelijke procedures intern uitgeprocedeerd. De spilfiguur heeft zelfs enkele jaren geleden een vertrouwenspersoon onder druk gezet in het bijzijn van een hoofdredacteur om de identiteit achter 5 anonieme getuigenissen bekend te maken. De spilfiguur is daar - gelukkig - niet in geslaagd. Intussen is ook die vertrouwenspersoon een slachtoffer geworden. De hoofdredactie beweerde recent na een confrontatie met de Redactieraad over dit dossier niets af te weten. Dat is een leugen.

Vele mensen hebben meldingen gedaan doorheen de jaren, maar werden niet of onvoldoende gehoord. Ook het grote verloop aan werkkrachten werd niet opgevangen als een ernstig signaal.

Via de klokkenluidersprocedure werd recent ook de Dienst Welzijn ingeschakeld, waarna de CEO op de hoogte werd gebracht van de melding. Welzijn startte een onderzoek naar de huidige redactie van JONG en gingen gesprekken aan met de werknemers. Veel mensen hebben niet vrijuit durven te spreken, uit angst. Anderen zijn helemaal “pro” de leidinggevende (lees: verdeel en heers) en getuigden dat er geen probleem was. De Dienst Welzijn heeft bovendien geen mensen uit het verleden geraadpleegd, of een blik geworpen op het dossier van de Redactieraad. Een fragment uit de conclusie van de Dienst Welzijn was, en we citeren letterlijk: “We kunnen helaas niet ongedaan maken wat in het verleden gebeurd is, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het niet meer gebeurt. Daartoe neemt de hoofdredactie maatregelen.”

We waren gechoqueerd door het magere onderzoek en de lichtheid van de conclusie. Te meer omdat wordt erkend dat er in het verleden ‘iets’ gebeurd is. Maar daar blijft het blijkbaar bij.

Na het onderzoek van de Dienst Welzijn kreeg één van ons 3 van de vertrouwenspersoon die ook slachtoffer werd de boodschap: “Laat het los. We kennen de persoon. Ze is enorm gevaarlijk. Je weet niet waartoe ze allemaal nog in staat is als je hiermee verder gaat.”

Dat een vertrouwenspersoon zo’n uitspraak doet, lijkt ons erg tekenend voor de ernst van het probleem, het dysfunctionele systeem dat dit in stand houdt en de angstcultuur waar zelfs vertrouwenspersonen in leven.

De betreffende spilfiguur is zeer recent ook actief mensen beginnen te contacteren met de vraag of ze getuigd hebben. Kortom: elke poging om het probleem aan te kaarten faalt of escaleert.

Vele mensen raapten bij elke melding de moed bijeen om aan een alarmbel te trekken. Ze koesterden bij elke melding hoop en zetten hun job op het spel. Ze kregen keer op keer het deksel op de neus.

We hebben geen enkele wraaklustige drijfveer bij deze melding. Noch schuilen er opportunistische motieven of verbitterde intenties in ons schrijven.

We willen gewoon een halt roepen aan een toxische sfeer. En dit uitgerekend op een werkplek waar jonge, kwetsbare, ambitieuze mensen hun eerste stappen zetten in de journalistiek. Maar evenzeer betreft het mensen die een jarenlange ervaring hebben opgebouwd. De schade die aangericht is, is immens. Velen hebben er een blijvend wantrouwen tegenover leidinggevenden aan overgehouden. Een trauma dat ze tot op vandaag meedragen op hun huidige werkvloer.

We willen dit niet in de pers uitspelen. Het feit dat 24 mensen (die nota bene in de media werken) nog niks gelekt hebben naar andere media, zegt hopelijk iets over de angst rond de zaak. We willen evenzeer de sereniteit bewaken.
Voor ons is VRT het Huis van Wantrouwen geworden. Het debacle met de Docu rond Bart De Pauw ligt in lijn met onze eigen ervaring en dat is bijzonder jammer. We zijn er, met velen. We zien en horen de publieke excuses en walgen van de hypocrisie.

Deze brief is een noodgreep, maar ook een momentum. We hopen dat jullie vanuit jullie positie, en met jullie engagement voor ons iets kunnen doen op de commissie. Want van psychisch geweld is nog nooit iemand beter geworden.

Almaci: "Geen extern onderzoek is schuldig verzuim"

Meyrem Almaci (Groen) is het niet eens met minister Dalle, die de noodzaak van een extern onderzoek niet inziet. 
"Om de VRT te beschermen, kunt u niet overgaan tot de orde van de dag. Als wij een mail krijgen in het midden van deze commissie, dan moet u vaststellen dat er iets scheelt, en grondig. Als u dan zegt dat ze het intern moeten oplossen, dan maakt u een zware inschattingsfout. Dit moet extern bemiddeld worden. Er is om rust te brengen een onderzoek nodig waardoor mensen hun vertrouwen kunnen herwinnen. Als er geen vertrouwen is in het topkader, dan zal dat er ook niet komen, ongeacht welke initiatieven het ook neemt."

Dalle reageerde boos op de opmerkingen van Almaci. "'Ook dan maakt u een zware inschattingsfout?' Met alle respect, maar ik werk zeer hard rond de thematiek van grensoverschrijdend gedrag. Ik pik dit niet", zei Dalle. 

Almaci bleef bij haar standpunt. "Als wij als politiek zeggen dat de VRT het maar intern moet aanpakken, dan doen wij aan schuldig verzuim. Zonder een extern onderzoek zal dit niet opgelost raken. De mail is een illustratie dat het er bovenarms op zit. Je kunt niet over naar de orde van de dag. Hier is een onderzoek nodig, hier is bemiddeling nodig." 

De commissie is afgelopen.

Minister Dalle: "Anonieme brief moet uit dit debat blijven"

Minister Dalle reageerde ook op de mail van drie anonieme medewerkers van de VRT die een chef beschuldigen van toxisch leiderschap en grensoverschrijdend gedrag. Parlementsleden Katia Segers (Vooruit) en Stefanie D'Hose (Open VLD) lazen voor uit de mail. Dalle zei dat hij het “heel moeilijk heeft met het voorlezen van anonieme mails”. “Ik kan dit relaas niet verifiëren. Ik vind het niet heus om daaruit te citeren en daarover het debat te laten gaan.” Volgens de minister hadden de parlementsleden geen enkel idee over de waarheid van de feiten. "Ik zou willen vragen om dat uit het debat te houden", zei hij nog.

Voor de brief ter sprake kwam, verdedigde de minister van Media, die van zijn plan over grensoverschrijdend gedrag een speerpunt van zijn beleid gemaakt heeft, de “aanpak van de VRT in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag”. “Maar de omroep moet verder gaan op de ingeslagen weg.”

Minister Dalle geen voorstander van externe audit of hoorzitting

Minister van Media Benjamin Dalle vindt dat een externe audit over de manier waarop de docureeks over de zaak-De Pauw is behandeld binnen de VRT "geen toegevoegd waarde" heeft. Ook ziet Dalle het nut niet in van een hoorzitting waar VRT-ceo Delaplace persoonlijk tekst en uitleg geeft. "Ik heb op alle banken gehoord dat er grote fouten zijn gebeurd, de directie heeft dat bevestigd, heeft dat bijgestuurd en heeft zich daarvoor geëxcuseerd," zei Dalle. "Ik zie niet in waarover die audit zou moeten gaan. Wel is er een probleem met wantrouwen binnen de organisatie."

D'Hose (Open VLD): "Brief is een etterbuil die is opengebarsten"

Ook parlementslid Stephanie D'Hose (Open VLD) kreeg de brief die toxisch leiderschap en grensoverschrijdend gedrag aankaart bij de Redactie Jong op de VRT. "Dit is een etterbuil die is opengebarsten", zei D'Hose over de brief. "Dit is blijkbaar een bepaalde cultuur. Dat we dergelijke verhalen moeten horen in deze commissie, baart me enorm veel zorgen."

Almaci (Groen): "Dat gesprek was niet aan Delaplace om te voeren, met immense schade voor de VRT"

Meryem Almaci (Groen)  heeft kritische bedenkingen bij de aanpak van VRT-ceo Frederik Delaplace. "De fundamentele fout is dat de ceo, op de hoogte gebracht van mogelijk gevoelige zaken, rechtstreeks contact opneemt en dan eigenhandig ingrijpt. Iemand op dat niveau zou moeten weten: 'Ik heb daar de kennis niet voor.' Twee maanden lang heeft alleen de ceo handelingen ondernomen voor een gesprek dat niet aan hem was om te voeren, met immense schade voor heel de VRT."
"Dit is geen inschattingsfout meer, dit is een fundamenteel probleem", zei Almaci nog. "Wanneer is het genoeg geweest, meneer de minister?"

Dalle over grensoverschrijdend gedrag: "De VRT heeft al mooie stappen gezet"

"De VRT heeft al mooie stappen gezet, maar moet op die ingeslagen weg verder gaan." Dat zei minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in het Vlaams parlement, waar hij vragen krijgt over hoe VRT-ceo Frederik Delaplace is omgegaan met de docureeks over de zaak-De Pauw.

"Er is manifest te weinig aandacht geweest voor de slachtoffers”, oordeelde Dalle nog over de manier waarop Delaplace met de zaak is omgegaan. “Er zijn meer dan twee maanden lang gesprekken geweest tussen de VRT en Bart De Pauw zonder dat daarbij de getroffenen zijn gehoord.” Daar ging de ceo volgens de minister in de fout. “In alle gevallen van grensoverschrijdend gedrag is het essentieel dat er geluisterd wordt naar de wensen van de betrokken personen.”

Dalle over positie Delaplace: "Je beslissing bijsturen is ook een belangrijk teken van leiderschap"

Dalle had het in de commissie Media ook over de positie van VRT-ceo Frederik Delaplace: "Er is een moeilijk traject geweest rond het transformatieplan. Dat wil ik niet verhullen. De ceo heeft heel duidelijk aangegeven dat hij een zware inschattingsfout gemaakt heeft. Ik heb met veel interesse de brief gelezen van 800 mensen uit de sector. Zij vragen duidelijkheid en de uitzending van de docu. Die dag heeft de ceo zijn beslissing bijgestuurd en gecommuniceerd dat hij de docu toch zou uitzenden. Je beslissing bijsturen is ook een belangrijk teken van leiderschap."

"Het vertrouwen moet wel worden hersteld. Dat is in de eerste plaats de taak van de gedelegeerd bestuurder', zei Dalle nog over Delaplace. "Hij moet concrete stappen zetten om dat vertrouwen - intern en extern - te herstellen. Hij moet ook helderheid scheppen over de processen rond het zendschema."

Dalle: "VRT stelde de docu eerder uit omdat de reeks te veel in het vaarwater kwam van 'Godvergeten'"

"Begin november 2023 is door de VRT gesignaleerd aan Woestijnvis dat ze de reeks wou kopen. Het contract voor de aankoop is getekend in december 2023", zei minister Dalle nog in de commissie Media in het Vlaams parlement over de uitgestelde docurueeks over de zaak-De Pauw. Dalle citeerde een tekst die hij van de VRT-directie kreeg. "In het najaar wordt de eerste keer gezocht naar een goed uitzendmoment, en er wordt in overleg met alle partijen beslist om even te temporiseren. De VRT vond dat de reeks te veel in het vaarwater kwam van Godvergeten en de daaruitvolgende maatschappelijke consternatie. De VRT wilde voldoende ruimte geven aan dat programma en ook niet tegelijk een tweede debat openen."

Dalle geeft aan dat er daarover overleg was met de maakster en het productiehuis Woestijnvis. "De VRT herhaalde wel de intentie de reeks uit te zullen zenden", aldus Dalle. "Er wordt op dat moment nog geen uitzenddatum vastgelegd. Op dat ogenblik is er van de partij De Pauw nog geen sprake." 
Dat gesprek tussen VRT-ceo Delaplace en De Pauw kwam er volgens Dalle en de VRT pas op 11 januari 2024.
Dalle en Almaci
Dalle en Almaci. Belga

Dalle leest uitleg VRT voor: "Eerste gesprek tussen De Pauw en Delaplace vond plaats op 11 januari 2024"

Minister Dalle leest de input voor over de tijdslijn die hij heeft gekregen van de VRT. Daaruit blijkt dat het eerste contact met De Pauw plaatsvindt op 11 januari 2024, na een schriftelijk verzoek van De Pauw op 27 december gericht aan het netmanagement en de bestuurder van VRT. Dat gesprek vindt plaats tussen de directeur content van de VRT, Ricus Jansegers, VRT-ceo Frederik Delaplace en Bart De Pauw en zijn vrouw Inès De Vos.   

Minister Dalle neemt het woord

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) neemt het woord. "Het is niet aan de politiek of de minister om de programmatie van de VRT te bepalen", zegt hij. Hij deelt zo meteen de input mee die hij van de VRT kreeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer