Duurder dan goud: waarom deze veer voor een recordprijs verkocht werd

In Nieuw-Zeeland zijn ze tijdens een veiling onverwacht op een recordprijs gestoten. Een zeldzame veer van een uitgestorven vogelsoort ging er onder de hamer en bracht een veelvoud van de geschatte waarde op.

SGG

Tijdens een veiling maandag gingen de biedingen ver boven de verwachte prijs. Een zeldzame veer van de huia, een uitgestorven vogel die vooral in Nieuw-Zeeland leefde, ging onder de hamer. Initieel werd geschat dat de veer zo’n 2.000 tot 3.000 Nieuw Zeelandse dollar zou opleveren (zo’n 1.120 tot 1.685 euro). Maar de huia-veer werd uiteindelijk verkocht voor 46.521 dollar (26.141 euro). Daarmee verbreekt het ruimschoots het vorige record voor een gelijkaardige veer. Die werd in 2010 verkocht voor 8.400 dollar (4.720 euro).

De veren van de huia zijn zeldzaam omdat het dier voor het laatst gezien werd in 1907. Er wordt gedacht dat er nog tot in de jaren 1920 huia’s in leven waren, maar de soort zou daarna uitgestorven zijn. De vogel was een zangvogel, had pekzwarte veren met een wit tipje en een opvallende snavel. Die snavel was bij mannetjes anders dan bij vrouwtjes.

De vogel was heilig voor de Māori, de eerste inwoners van Nieuw-Zeeland, en kwam voor in liederen en spreuken. Het dragen van zijn veren was voorbehouden aan rangatira (opperhoofden) en mensen met mana (prestige).

Maar niet alleen de veren zijn begeerd. In 2023 werden twee opgezette huia verkocht tijdens een Britse veiling. Daar werd toen 466.000 Nieuw-Zeelandse dollar (261.768 euro) voor betaald.

© Webb’s

Duurder dan goud

De veer die maandag verkocht werd, weegt slecht 9 gram. En door de hoge prijs die ervoor betaald werd, zo’n 5.169 dollar per gram, is die meer waard dan goud.

Leah Morris, hoofd decoratieve kunst bij het veilinghuis Webb’s, legt uit dat de uitstekende staat van de veer, de inspanningen om de veer te beschermen met archiefpapier en UV-glas en het verhaal van de huia, de biedingen omhoog stuwden. “De huia is zo’n iconische vogel en veel mensen hebben op de een of andere manier een band met de vogel”, vertelde ze aan de Britse krant The Guardian. Het exemplaar was een van de beste huia-veren die het huis op de markt had zien komen. “Er zitten niet veel plukken in de veren. Je ziet ook dat hij veel van zijn kleuren heeft behouden. Hij heeft een rijke bruine en iriserende kleur en er is geen teken van schade door insecten”, zei Morris.

© Webb’s

De veer is geregistreerd als een taonga tūturu (authentieke schat) bij het Ministerie van Cultuur en Erfgoed, wat betekent dat alleen een geregistreerde “taonga tūturu” verzamelaar de veer kan kopen en dat de veer Nieuw-Zeeland niet mag verlaten zonder toestemming. Wie de veer kocht, mag het veilinghuis niet bekendmaken. “Toen het bieden uiteindelijk stopte en de hamer werd neergeslagen, was er een applaus in de zaal – dat krijg je niet vaak op een veiling.”

© Webb’s

Twee opgezette huia’s.© imageBROKER/FLPA / Frank W Lane

Wie deze munt van 2 euro in huis heeft, kan gouden zaakjes doen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER