© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Politie en RSZ houden controle in zeven handelszaken: vijf zwartwerkers betrapt en tal van overtredingen met arbeidscontracten

Bornem/Puurs-Sint-Amands/Willebroek/Mechelen -

De politiezone Rivierenland heeft afgelopen zaterdag, samen met de RSZ, controles uitgevoerd in verschillende handelszaken. Het ging om horecazaken, dagwinkels en bakkerijen. De inspecteurs stelden verschillende inbreuken vast.

De focus van de actie lag vooral op een controle van de administratieve verplichtingen waaraan een zaakvoerder moet voldoen. “Het ging dan om in regel te zijn met de nodige vergunningen, maar ook met in orde zijn met de regelgeving op tewerkstelling”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

In totaal werden zeven handelszaken in de regio Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek en Mechelen gecontroleerd. “Waarbij in totaal 26 personen grondig werden gecontroleerd. Het ging dan om de zaakvoerders, maar ook om de aangetroffen werknemers. In drie van de gecontroleerde handelszaken betrof het een hercontrole waarbij nu geen inbreuken meer werden vastgesteld.”

Toch stelden de politie en Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) in de vier andere zaken tal van overtredingen vast. “Zo werden vijf personen betrapt op zwartwerk, waren zeven mensen in overtreding met de wetgeving op de deeltijdse arbeid, waren er twee inbreuken op de arbeidsovereenkomst van een flexi-job en was een zaakvoerder in overtreding met zijn verzekering als zelfstandige.”

De mensen die in overtreding waren op het vlak van deeltijdse arbeid konden meestal geen deeltijds arbeidscontract voorleggen.

De lokale politiezone Rivierenland en andere inspectiediensten hebben ondertussen al aangekondigd dat er in de toekomst nog meer gelijkaardige controleacties zullen volgen.(tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners