Er is geen specifieke dreiging tegenover het Songfestival, zegt persofficier Jimmy Modin.

"We zullen heel zichtbaar zijn tijdens Songfestival in Malmö": politie klaar voor een van grootste operaties ooit in Zweden

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar gepaard met drastische veiligheidsmaatregelen. De Zweedse politie is massaal aanwezig in de straten van Malmö en de Zweden krijgen ook bijstand uit Noorwegen en Denemarken. "Het gaat om een van de grootste politieoperaties ooit in ons land", vertelt persofficier Jimmy Modin aan VRT NWS. 

Het Songfestival is de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. Deze week worden zo'n 100.000 bezoekers verwacht in Malmö. Dat behoeft sowieso veiligheidsmaatregelen. Maar deze editie wordt natuurlijk getekend door de geopolitieke situatie, met de oorlog in Gaza en de omstreden deelname van Israël aan het Songfestival.

"We zijn al 6 maanden bezig met de voorbereiding", zegt Jimmy Modin van de politiezone Syd, waaronder Malmö valt. "In onze planning houden we rekening met veel meningsuitingen en demonstraties. Onze taak bestaat erin dat die manifestaties kunnen plaatsvinden zonder veiligheidsproblemen of verstoring van de orde."

Vorige week was er nog een koranverbranding in Malmö. Zulke acties, die toegelaten zijn in Zweden, leidden vorig jaar nog tot zware rellen in de stad. Deze week staan dan weer verschillende pro-Palestijnse demonstraties gepland. Her en der zijn Palestijnse vlaggen te zien en er werden ook posters opgehangen die het Songfestival koppelen aan genocide.

"Geen specifieke dreiging"

"We kunnen nooit uitsluiten dat er iets zou kunnen gebeuren, maar er is geen specifieke dreiging geuit tegenover het Songfestival", verzekert Jimmy Modin. De politie is in elk geval goed voorbereid en zeer zichtbaar, ook gisteren langs het "Turquoise-carpet", de openingsceremonie waar alle kandidaten defileren (behalve de Israëlische zangeres, die op hotel bleef).

"Ik kan geen details geven over de cijfers", aldus Jimmy Modin. "Maar we hebben politieagenten vanuit heel Zweden en er zijn hier ook collega's uit Noorwegen en Denemarken. Als je naar Malmö komt tijdens deze Songfestivalweek, zal je ons zeker zien."

"We hebben al enkele grote politieoperaties gehad, zoals tijdens het bezoek van de paus. Maar dit is een van de grootste ooit en in elk geval een stuk groter dan de laatste keer dat het Songfestival in Malmö was, in 2013", besluit de persofficier. 

Bekijk: Voor de Zweedse politie is het Songfestival 2024 een van de grootste operaties ooit

Videospeler inladen...

Meest gelezen