Van Besien uitgenodigd voor nieuw gesprek, Beels begrijpt “bezorgdheid” van De Wever, Dewinter wil centrumrechts bestuur “gedogen”

Bart De Wever heeft vandaag gesprekken gevoerd met de lijsttrekkers van Vlaams Belang, sp.a en Groen. Filip Dewinter stelde De Wever een “gentleman’s agreement” voor waarbij hij constructieve steun beloofde te leveren vanuit de oppositie aan een nieuw centrumrechts bestuur. Ook Jinnih Beels had naar eigen zeggen een “constructief gesprek” en zei te begrijpen dat De Wever op zoek is naar een stabiele meerderheid. Wouter Van Besien tenslotte herhaalde nogmaals dat hij geen kandidaat is om mee te besturen, maar werd wel uitgenodigd voor een tweede informatieve gesprek.

wowi, JoRo

© Victoriano Moreno

Bij zijn gesprek met burgemeester De Wever sprak Filip Dewinter de pers toe: “De kiezers van N-VA en het Vlaams Belang, die samen 29 zetels en dus een meerderheid vertegenwoordigen in het stadhuis, hebben in 2012 niet de socialisten langs de voordeur buiten gedragen om vandaag in 2018 ofwel de socialisten of de groenen langs de achterdeur opnieuw binnen te laten.” Via gedoogsteun wil Dewinter vanuit de oppositie de krappe meerderheid sterker maken, maar daar hoorde wel een waarschuwing bij: “Anderzijds zullen we ook onze rol spelen als oppositiepartij”.

© VJHS

Rond 11 uur kwam ook Jinnih Beels en de delegatie van sp.a op gesprek. Het gesprek zou uiteindelijk bijna anderhalf uur in beslag nemen. “We begrijpen dat de burgemeester bezorgd is, want hij heeft geen stabiele meerderheid.” Beels gaf aan te willen luisteren naar wat De Wever te zeggen heeft: “Maar iedereen weet waar wij voor gestreden hebben, dat het anders moet en dat willen we nog steeds.” Een tweede gesprek sluit Beels niet uit, “maar wij zijn niet de winnende partij, dus is de volgende stap aan de burgemeester.”

© JHS

De Groen-delegatie was als laatste aan de beurt. Rond 13 uur kwamen Wouter Van Besien, Ikrame Kastit en Freya Piryns toe aan het kantoor van De Wever. Een uurtje later stond het drietal alweer op de dorpel. “Wij hebben kenbaar gemaakt dat we geen kandidaat zijn om samen een bestuur te vormen”, vertelde hij nadien aan de pers. “Het was een heel interessant gesprek. De Wever heeft ons uitgenodigd om een nieuw gesprek te hebben op informatieve basis en wij gaan daar op in. Wij zeggen nooit ‘neen’ tegen een gesprek. Tijdens dit gesprek hebben wij onze positie duidelijk gemaakt over zaken als betaalbaar wonen en propere lucht.”

LEES OOK: Peeters, De Backer en Mertens maandag op bezoek bij De Wever

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018