© dvk

Burgemeester Van de Vijver doet er nog eens zes jaar bij in Beveren

CD&V en N-VA ondertekenden maandagnamiddag een akkoord om te blijven samenwerken in Beveren. Marc Van de Vijver zit al dertien jaar op de burgemeestersstoel en doet er nog eens zes bij. De twee partijen verliezen wel 14% ten opzichte van de vorige verkiezingen.

Dieter verschoren

In de late namiddag kwamen de kopstukken van CD&V Marc Van de Vijver en Filip Kegels van N-VA ­samen om de hand te schudden. Er werd een ­akkoord bereikt waarbij ze Beveren ­samen verder zullen besturen.

“Ik ben zeer blij dat we tot dit ­akkoord zijn gekomen”, zegt de ­burgemeester. Ook Kegels is blij dat zijn ­partij weer mee in de meerderheid zit. CD&V schuift met Marc Van de Vijver opnieuw de burgemeester naar voor en levert net als N-VA 3,5 schepenmandaten. “Deze week ­zullen alle ­bestuursmandaten verdeeld worden”, zegt de burgemeester. “Het akkoord tussen CD&V en N-VA wordt vanavond nog voorgelegd aan de verschillende partij­instanties. De voordrachtakten ­zullen vandaag ondertekend worden. De komende weken zullen ­beide partijen een inhoudelijk ­bestuursakkoord uitwerken en daaraan gekoppeld een meerjarenplanning voor de komende legislatuur.”

Er werden al een aantal aandachtspunten afgesproken waar de komende termijn sterk op zal ingezet worden. Enkelen daarvan zijn: verdere schuldafbouw, geen bijkomende woonzones of bedrijventerreinen, behoud open ruimte zoals ingetekend op het gewestplan, verder investeren in fietsmogelijkheden en verkeersveiligheid.

Een zetel te kort

Deze coalitie verwijst Groen-sp.a naar de oppositiebanken, maar ondanks de wrange nasmaak is het kartel wel tevreden met het resultaat.

“Ik ben blij dat we een zetel extra hebben behaald en dat er vooruitgang werd geboekt”, zegt lijsttrekker Ann ­Vermeulen. “Maar het feit dat we net een zetel te kort komen om een ­gemakkelijke coalitie te vormen, is wel zuur. Ik vind het ook jammer dat CD&V en N-VA verder doen, terwijl de kiezer hen heeft afgestraft met dat verlies van 14%.”

Groen-sp.a zal samen oppositie ­voeren met onder andere de nieuwe onafhankelijke partij Beveren 2020. Dat behaalde 8% van de stemmen en die kwamen vooral uit de polderdorpen. “We hebben onszelf definitief op de kaart gezet”, zegt lijsttrekker Bruno Stevenheydens, die duidelijk tevreden is met zijn twee zetels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER