© ROBIN UTRECHT

Staatssecretaris Leroy ziet heil in internationaal verdrag voor ouderenrechten

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo) gelooft dat een internationaal verdrag een duw in de rug kan zijn voor veranderingen die ouderen vooruithelpen. Ze reageert daarmee op de oproep die een aantal organisaties aan het adres van de regeringen heeft gelanceerd om een apart VN-verdrag voor ouderen te steunen.

Bron: BELGA

De organisaties menen dat de mensenrechten van ouderen systematisch worden geschonden. In hun ogen kan een internationaal verdrag een stimulans zijn om de wetgeving rond mensenrechten beter aan te passen aan de realiteit van ouderen in onze samenleving.

LEES OOK. Ouderen willen dat VN hun mensenrechten beschermen

Staatssecretaris Leroy zit op dezelfde golflengte. “De huidige regelgeving vandaag, waaronder de strijd tegen leeftijdsdiscriminatie, volstaat niet om te kunnen spreken van volledige en reële gelijke rechten in het dagelijkse leven van ouderen”, vindt ze. “Een internationaal verdrag kan werken als een motor voor grondige veranderingen die ouderen dag in, dag uit vooruithelpen. Dat hebben andere verdragen ons geleerd.”

Volgens cijfers van de VN maken oudere mensen zo’n 10 procent van de wereldbevolking uit. In ons land, net zoals in andere Noord-Europese landen, gaat het om het dubbele. “Zij vormen een enorm reservoir aan levenservaring en jarenlange opgebouwde expertise in de domeinen waar ze actief waren. Ze spelen een centrale rol in de zorg voor jongere generaties, oudere familieleden of buren, mensen met een handicap. Ze worden te vaak weggeduwd of weggestopt en daarmee doen we niet alleen hen maar ook onszelf te kort”, aldus Leroy.

LEES OOK. STANDPUNT. ‘Ageisme’, de discriminatie van oudere burgers, is het nieuwe seksisme

Wie dieper inzoomt op de cijfers, ziet dat opkomen voor meer rechten voor ouderen, hand in hand gaat met opkomen voor meer rechten voor vrouwen, luidt het voorts op het kabinet van de staatssecretaris. Van de mensen ouder dan 65 jaar in ons land, is iets meer dan 55 procent vrouw. De ongelijke kansen die meisjes en vrouwen gedurende de hele levensloop ervaren, worden doorgetrokken naar latere leeftijden. Zo ook de genderkloof op financieel vlak. Cijfers van PensionStat.be tonen bijvoorbeeld dat de pensioenkloof tussen vrouwen en mannen 23 procent bedraagt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER