Direct naar artikelinhoud
war on drugs

De Wever legt risicojongeren onder de loep

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil het project Kompas over enkele jaren evalueren.Beeld Photo News

Onderwijs, jeugdzorg en politie gaan in Antwerpen samen individuele plannen uitwerken om jongeren uit het drugsmilieu te trekken. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) pleit er ook voor hen weg te halen uit hun thuissituatie.

De haven van Antwerpen is een belangrijke draaischijf voor de drugshandel. Vorig jaar werd 29 ton drugs in beslag genomen. De sociale gevolgen, ook voor jongeren, zijn desastreus, bleek uit de Pano-reportage op Eén van vorige week die de 'war on drugs' weer bovenaan op de agenda plaatste. Voor ze twaalf jaar zijn, hebben bepaalde jongeren al verschillende criminele feiten gepleegd.

In 2015 al zette het stadsbestuur een onderzoek op naar de groep van 200 jongeren die op jonge leeftijd meedraaien in het drugsmilieu. Dat onderzoek heeft nu geleid tot een project om hen weer op het rechte pad te brengen: Kompas. Alle domeinen, gaande van onderwijs over jeugdzorg en OCMW tot politie en parket worden betrokken. Een 'case-manager' brengt hen allemaal rond de tafel en zo moeten de jongeren zowel thuis, op school als in hun vrije tijd opgevolgd worden. 

Veel van de problemen komen samen in de thuissituatie. Daarom oppert burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat jonge veelplegers daar weggehaald moeten worden. "Kunnen we nog anders dan dwingender ingrijpen en samen met de hele gemeenschap een stuk van hun opvoeding overnemen?", stelde hij in De zevende dag op Eén.

Gezinsondersteuning

Het is nog niet gezegd dat het Kompas-project daar ook in zal uitmonden. Eerst wil De Wever kijken wat de resultaten zijn en daar "binnen enkele jaren" een evaluatie van maken. Over hoe de jongeren geplaatst moeten worden – via pleegzorg, een jeugdinstelling of op een andere manier – doet hij evenmin uitspraken. "Dat wordt het voorwerp van een debat", klinkt het op zijn kabinet.

'Kinderen thuis weghalen moet het laatste redmiddel zijn'
Wouter Van Besien, lijsttrekker Samen

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen maakt geen principieel bezwaar. "In sommige gevallen is de thuissituatie zo schrijnend dat het beter is voor de jongeren zelf dat ze elders worden ondergebracht, soms ook voor langere tijd", zegt hij. "Zoiets gebeurt nu al. Erg belangrijk daarbij is wel dat tegelijk wordt ingezet op gezinsondersteuning, opdat de jongeren zouden kunnen terugkeren. Het één kan niet zonder het ander."

Wouter Van Besien, uitdager bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de lijst Samen, steunt het Kompas-project voluit. "Het moet alle kansen krijgen", zegt hij. "Daarom is het jammer dat de burgemeester nu al zegt dat kinderen thuis weggehaald moeten worden. Dat mag pas het laatste redmiddel zijn, zoals veel onderzoek aangeeft." 

Fundamentele rechten

"Het is logisch dat er actie wordt ondernomen", zegt ook Tom Decorte, criminoloog aan de UGent. "Een integrale aanpak voor die 200 acute gevallen is bijvoorbeeld een goed idee. Maar sommige maatregelen raken aan de fundamentele rechten. Jongeren weghalen uit hun thuismilieu is niet vanzelfsprekend. Het komt er vooral op aan niet enkel de symptomen te bestrijden, maar ook de onderliggende oorzaken aan te pakken, zoals sociale achterstelling en hardnekkige werkloosheid. En de grote hoeveelheid geld die wordt verdiend met illegale drugshandel."

'Het komt er vooral op aan niet enkel de symptomen te bestrijden, maar ook de onderliggende oorzaken aan te pakken'
Tom Decorte, criminoloog aan de UGent

Vandaag plant het Antwerpse parket overigens een persconferentie over het drugsbeleid. Dat kondigde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan in De zevende dag. Wat daar precies wordt aangekondigd, is nog niet bekend.