Direct naar artikelinhoud

Ierse piloten Ryanair schorsen stakingsoproep

Een Ryanair-vliegtuig in Dublin.Beeld AFP

De vakbond die de Ierse piloten van lagekostenmaatschappij Ryanair vertegenwoordigt, Impact, schorst voorlopig haar stakingsoproep op woensdag. Dat doet ze nadat de directie van de lagekostenmaatschappij er dit weekend mee akkoord ging om in onderhandeling te treden.

Ryanair-piloten uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal dreigden ermee om woensdag 20 december 24 uur lang te staken, omdat er geen dialoog mogelijk bleek met het management van de lagekostenmaatschappij.

Vrijdagavond gaf Ryanair echter aan dat ze de verschillende vakbonden zou "erkennen als vertegenwoordigers van de piloten". Een dag later nodigde de luchtvaartmaatschappij de verschillende bonden uit om dinsdag - daags voor de geplande staking - te onderhandelen.

"Positieve relatie opbouwen"

Na de oproep van Ryanair, kondigde de Italiaanse en Portugese pilotenorganisaties Anpac en Spac al aan af te zien van een staking op woensdag. Aanvankelijk gaf Impact te kennen dat het pas na de onderhandelingen van de directie zou beslissen, maar daar komt de vakbond nu dus op terug omdat hij een "positieve relatie met het management van Ryanair" wil opbouwen. 

Mensen verlaten het hoofdkwartier van Ryanair in Dublin.Beeld AFP
Een vrouw loopt naar de lege check-in balies van Ryanair op de luchthaven van Rome.Beeld AFP