Live verkiezingen | PVDA wil uit Navo stappen: “Europa moet eigen defensie in handen nemen”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Diebrecht De Smet
Leest u al via onze nieuwsapp? Download hier de app en mis geen enkele belangrijke verkiezingsupdate. 
Valerie Droeven
Valerie Droeven

PVDA wil uit de NAVO stappen: "Europa moet eigen defensie in handen nemen"


Net als Vlaams Belang wil ook PVDA uit het militaire bondgenootschap NAVO stappen. "Europa moet zijn eigen defensie in handen nemen zonder Amerikanen", zegt partijvoorzitter Raoul Hedebouw tijdens Het groot debat op VRT 1.  "Te zot voor woorden", zo reageert Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere op dat standpunt van de PVDA. "Dat is een cadeau aan Poetin en aan iedereen die Europa met veel plezier zou willen binnen vallen."

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kan niet begrijpen dat de twee extreme partijen gewoon voor vrede pleiten als het over de oorlog in Oekraïne gaat. “Poetin heeft Oekraïne unilateraal binnengevallen en honderdduizenden doden veroorzaakt, en ik hoor de extremen hier zeggen dat er vrede moet komen en dat we uit de NAVO moeten stappen. We moeten net samenwerken met de landen van de vrije westerse wereld”.


Valerie Droeven
Valerie Droeven

Sammy Mahdi (CD&V): “Op N-VA stemmen is zoals een kraslotje kopen”

“Het is moeilijk te volgen wat die partij nu precies wil”, zei CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in het laatste VTM-debat over N-VA. “Eerst gingen ze alleen maar met de PS spreken. Daarna gingen ze misschien ook met MR en Les Engagés spreken. Eerst met een staatshervorming, daarna zonder staatshervorming.”
 “Een kiezer zei vandaag nog tegen mij dat het moeilijk is om te weten wat je krijgt als je op de N-VA stemt”, gaat de CD&V-voorzitter verder. Het is zoals een kraslotje kopen. “Je hebt misschien prijs, maar de kans dat je gesjareld bent is ook groot.” 

Valerie Droeven
Valerie Droeven

De Wever over Van Grieken: "Hem bij 'Het conclaaf' menselijk leren waarderen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever deed een opmerkelijk uitspraak in Het ultieme debat van VTM Nieuws. "Vorig jaar noemde u Tom Van Grieken (Vlaams Belang) bij dit debat een paljas. Vindt u dat nog altijd?", vroeg de journaliste aan De Wever. Die vond het niet fijn dat ze dat zei. "Dat is toen meteen uitgepraat", aldus De Wever die zei dat hij Tom Van Grieken tijdens de opnames van het VTM-programma Het conclaaf "menselijk had leren waarderen". In dat programma botsten de twee partijvoorzitters, nochtans, hevig. 

Daarop gaf ook Tom Van Grieken De Wever een compliment. "Bart is een getalenteerd politicus. Al kan hij wel flipfloppen als het gaat over samenwerken met ons: eerst wel, dan niet." Eerder deed De Wever de deur dicht voor een samenwerking met Vlaams Belang. 

Van Grieken verwees ook naar Geert Wilders, die eerder op dag in Aalst bij het slotevent van Vlaams Belang aanwezig was. "Ons lot ligt in de handen van de kiezer. Als die van ons de grootste partij maakt, kan niemand om ons heen. Kijk maar naar Nederland. Daar kon niemand meer om Geert Wilders (PVV) na de verkiezingsuitslag."  Daarop reageerde De Wever hevig: "Het verschil met Nederland is dat Wilders zijn land wil besturen. Terwijl Tom Van Grieken nooit in een federale regering wil stappen", counterde de N-VA-kopman. "En net daar wordt alles geregeld." 

Valerie Droeven
Valerie Droeven

Vooruit wil mogelijke centrumrechtse regering niet depanneren

"Een asociale besparingsregering depanneren? Neen." Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere was duidelijk in Het Ultieme Debat tijdens het VTM Nieuws. Toen ze de vraag kreeg of ze eventueel zou meewerken aan een centrumrechtse regering, veegde ze die mogelijkheid kordaat van tafel.

Alexander De Croo (Open VLD) legde onlangs een centrumrechtse regering (met Open VLD, (MR) N-VA en CD&V) als zijn favoriete mogelijkheid voor na de verkiezingen op tafel.  Als de cijfers van de laatste peilingen straks de waarheid worden, levert die combinatie geen meerderheid op. En dus is er een linkse partij nodig om te "depanneren". Depraetere verwees naar de huidige Vlaamse regering. "Die was ook centrumrechts. En alles is duurder geworden, er is een lerarentekort en de wachtlijsten zijn langer. Het is een regering die de problemen alleen maar groter gemaakt heeft.

Daarop verweet Groen-covoorzitter, Nadia Naji, Depraetere dat ze nochtans zelf al gezegd heeft dat ze liever met N-VA dan met Groen in een regering zou stappen. Daarop zei Depraetere dat ze in een recent debat "Groen" (dat van GVA en Het Belang van Limburg, red.) antwoordde heeft toen ze de keuze tussen N-VA en de partij van Naji voorgeschoteld kreeg. 


Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester
Zijn er nog vragen? PVDA zet met belmarathon in op twijfelende kiezers
De strijd om de twijfelende kiezer wordt vandaag niet enkel beslecht op markten en op sociale media. PVDA begon om 10 uur met een belmarathon, die nog doorloopt tot 18u vanavond. Via een gratis nummer of berichten op sociale media kunnen twijfelende kiezers inbellen en hun vragen stellen aan partijkopstukken zoals Peter Mertens en alle Vlaamse lijsttrekkers.

Afgelopen donderdag liep De Standaard binnen op het Brusselse hoofdkwartier van PTB/PVDA, voor onze verkiezingsreeks Op Campagne. Ook daar werden mensen opgebeld in de hoop ze nog te overtuigen van een stem voor de radicaal-linkse partij. De aanpak is gekopieerd van voormalig Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders, legden ze ons uit.

Lees ook: Zelzate, waar de PVDA al zes jaar aan de macht is: “Ze maken tenminste geen ruzie”
Peter Mertens (PVDA) beantwoordt vragen van twijfelende kiezers.
Peter Mertens (PVDA) beantwoordt vragen van twijfelende kiezers.
Maxie Eckert

Wilders: "Dankjewel, Bart De Wever"

In Aalst heeft Geert Wilders van de Nederlandse rechts-radicale PVV zaterdag zijn steun uitgesproken voor het Vlaams Belang. De komst van Wilders ging gepaard met zware beveiligingsmaatregelen. De perimeter rond een relatief afgelegen industriepand werd door tientallen politieagenten en checkpoints beveiligd.

Wilders sprak voor een privépubliek van Vlaams Belang-leden en sympathisanten. "Toen ik vanmorgen in Den Haag vertrok was het 8 juni 2024 en nu ik hier ben, voelt het net alsof ik een half jaar terug in de tijd ben, op 21 november 2023. En jullie weten wat er de dag daarna gebeurde: Op 22 november werd de PVV in één klap met een enorme voorsprong de grootste partij in het Nederlandse parlement", aldus Wilders. "22 november 2023 was de dag waarop de bevrijding van Nederland begon! En morgen begint de bevrijding van Vlaanderen!"

"Ik heb Bart De Wever horen herhalen dat hij niet met het Vlaams Belang wil regeren, ook al wil de helft van zijn kiezers dat wel. Ik zou zeggen: dankjewel, Bart De Wever. Want jouw kiezers weten wat ze morgen moeten doen: stemmen op het Vlaams Belang."

Lees ook: Incognito bij Vlaams Belang: "Hét probleem is de verbruining"

Arno Vanhollebeke
Arno Vanhollebeke
Video | Op welke kleinere partijen kan ik nog stemmen?
Arno Vanhollebeke
Arno Vanhollebeke
Video | Wat staat er op het spel in Wallonië en Brussel?

Maxie Eckert

Geert Wilders naar Aalst voor partijbijeenkomst Vlaams Belang

"Vroeg op. Vandaag naar Vlaanderen om bij mijn vrienden van het @vlbelang samen met collega @tomvangrieken te spreken op een partijbijeenkomst in Aalst", schreef Geert Wilders van de Nederlandse rechts-radicale PVV vanochtend op X.
Het Nieuwsblad meldt dat de politie in Aalst niets aan het toeval over laat. Bij de eventlocatie waar Wilders verwacht wordt, wordt alle verkeer omgeleid, er zijn federale manschappen aanwezig en het waterkanon staat klaar.

Arno Vanhollebeke
Arno Vanhollebeke
Podcast DS Vandaag op Campagne | Karel Verhoeven: "Met deze campagne heeft Vlaams Belang de kans verkeken op een Vlaamse regering"

Peter De Lobel
Peter De Lobel

Moderator debat Bouchez-Magnette: "Dit is betreurenswaardig, echt betreurenswaardig"

"Heren, als jullie niet kunnen antwoorden op deze laatste vraag, dan starten we de aftiteling." Het was met de moed der wanhoop dat RTBF-journalist Thomas Gadisseux vrijdagavond het potentieel prestigieuze duel tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en PS-voorzitter Paul Magnette weer op de sporen probeerde te krijgen. Aangezien de twee ook bij alle voorgaande vragen elkaar naar de keel waren gevlogen in plaats van inhoudelijk op de zaken in te gaan, had hij zich de moeite kunnen besparen. Of ze nog ooit met elkaar zouden kunnen samenwerken, wilde hij weten. Het antwoord  - allebei zullen ze alles doen om een regering met de ander te vermijden - was bekend en verwacht, maar kwam er toch pas nadat er eerst nog eens vijf minuten over-en-weer werd geschoten. "Dit is betreurenswaardig, echt betreurenswaardig", zuchtte Gadisseux in zijn microfoon.
Magnette en Bouchez zaten tegenover mekaar in "Le Cube". Een glazen blok, geplaatst op Le Grognon, het heraangelegde plein vlak tegenover het Waals Parlement, aan de voet van de citadel. Het ligt aan de confluent, waar de Samber en de Maas samenvloeien. Een prachtige locatie en dan scheen de zon ook nog eens. Maar het schouwspel in de kubus was niet om aan te zien. Als twee dolle honden gingen Bouchez en Magnette tekeer.
Aan de lopende band haalden ze daarbij prints uit een mapje, telkens om te tonen tot welk onheil het beleid van de ander zou leiden, of om een uithaal naar een of andere kandidaat van de tegenpartij te doen. Zei Magnette dat hij fier was dat de regering de uitkeringen had verhoogd, dan antwoordde Bouchez dat ze zo hoog zijn dat niemand nog wil gaan werken. (Daarbij voor het gemak vergetend dat hij samen met de PS in de regering zat.) Zei Magnette dat het een schande was dat Bouchez op Terzake Jan Jambon (N-VA) het hof aan het maken was, dan antwoordde Bouchez dat hij alleen had gesproken over responsabilisering. "Iets wat gemeenten als Farciennes en Colfontaine, de armste van het land, met een socialistisch bestuur, zouden kunnen gebruiken."
Enzoverder, enzovoort. Na een dik halfuur trok Gadisseux er de stekker eruit. Terwijl de drone-camera uitzoemde en de citadel in beeld bracht, ging de discussie in de glazen kubus onverminderd voort. Geen kat die nog luisterde, niet in en niet buiten de kubus. 

Jeroen Struys
Jeroen Struys

Petra De Sutter (Groen) tegen Chris Janssens (Vlaams Belang): "Jullie zijn de nuttige idioten van Poetin en Orban"

In Terzake werd Petra De Sutter (Groen) in debat gebracht met Chris Janssens van Vlaams Belang. Het ging er stevig aan toe. De Sutter vertelde bij het begin dat de toon van het debat over seksuele identiteit haar persoonlijk treft. "Mijn ouders - mijn vader is 95 - hebben twee keer een affiche van mij in de voortuin gehad die beklad werd. Dat heeft hen veel pijn gedaan. De manier waarop dit thema in het debat wordt gebracht door Vlaams Belang, maakt veel mensen ongerust, honderdduizenden met mij.”

Dat maakte weinig indruk op Janssens. "Affiches die beklad worden: elke partij is daar slachtoffer van. Dat is niet aangenaam, maar je staat op, je herstelt dat en je gaat weer verder."

Janssens voerde aan dat het thema van gender en diversiteit zou zijn opgeklopt door partijen die wilden vermijden om over bijvoorbeeld migratie te praten. Maar De Sutter wees hem erop dat Vlaams Belang zelf van gender een thema had gemaakt tijdens de voorstelling van het partijprogramma. "Jullie volgen hier helemaal jullie kompanen in Europa. Gisteren nog in Rusland heeft het ministerie van Justitie gezegd: het grote gevaar voor onze traditionele waarden - en dat zijn jullie waarden - is het internationale 'gaynationalisme' en het 'genderextremisme'. Dat is de terminologie die u gebruikt en die u hier in West-Europa in ons land op de agenda hebt gezet. Jullie zijn de nuttige idioten van Poetin en Orban.”

Daarop beschuldigde Janssens haar ervan het thema te gebruiken om "uzelf in de campagne te gaan profileren". Hij benadrukte dat zijn partij nooit iets zou veranderen aan het homohuwelijk en aan adoptie door holebi's. "Moet ik dat geloven?", zei De Sutter. "Als u de mogelijkheid hebt om het homohuwelijk terug te draaien, dan doet u dat. Daar twijfelt niemand aan."

Aan het einde van het debat sprak De Sutter haar gesprekspartner erop aan dat hij in de media eerder had verteld geen kinderen te willen. “Ik heb als ferteiliteitsexpert dertig jaar mensen geholpen waar de natuur hun zwangerschap in de weg stond. Als u op een dag van gedacht zou veranderen en toch een gezin wil stichten, zal ik er zijn om u te helpen.”
"Ik tolereer het niet dat u mij voor de camera in tv-debatten over mijn persoonlijke leven aanspreekt", reageerde Janssens fel. "U heeft daar geen zaken mee."

Even voordien had Petra De Sutter evenwel een getuigenis aangehaald van iemand die ook persoonlijk getroffen is door de campagne van Vlaams Belang: de jongen Bee, die in het programma Eerste keus in gesprek ging met Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.  “Die jongen heeft me gemaild en gezegd: sinds die uitzending ben ik belaagd dankzij Dries van Langenhove die vanop zijn sociale media ertoe heeft aangezet om me te gaan bedreigen en belagen. Die jongen heeft zijn sociale media moeten afsluiten. Dat is het gevolg van dergelijke uitspraken. En hij is niet alleen. Tal van jongeren die daarmee worstelen, zitten nu in grote problemen door dergelijke uitspraken. Woorden doen ertoe, meneer Janssens. Woorden zijn een voorafname van geweld, van gedrag, van discriminatie, dit is ontoelaatbaar.”
Jeroen Struys
Jeroen Struys

Franstalige Brusselaars stemmen massaal op Vlaamse partijen

Bij de verkiezingen van 2019 stemde een record aantal Brusselaars voor een Nederlandstalige kieslijst: een verhoging van 31 procent ten aanzien van de verkiezingen van 2014. Hoe kan dat? Een grote groep Franstalige kiezers, zo'n 15.000, zou met opzet ervoor hebben gekozen om voor een Nederlandstalige lijst te kiezen. Bij wijze van bonus kregen zij zo ook de kans om te stemmen voor het Vlaams Parlament.

Dat zegt Caroline Sagesser van onderzoekscentrum Crisp in Le Soir. Als oorzaak wijst ze naar een oproep in de campagne van 2019 onder Franstaligen, om zo een overwinning van Vlaams Belang en de N-VA tegen te gaan. Vandaag leeft die bezorgdheid niet in de Brusselse campagne, maar volgens Le Soir gaan de Nederlandstalige partijen wel actief op jacht naar de Franstalige kiezers. Zo communiceren ze allemaal in het Frans, ook de N-VA en Vlaams Belang. Lijsttrekker voor Groen Elke Van den Brandt betreurt dat er geen tweetalige lijsten voor het Brussels Gewest kunnen worden ingediend.  
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Dat het maar snel zondag is

Ook bij de pers raakt het geduld stilaan op. In de liveblog van onze collega's van De Morgen nemen ze de vlucht vooruit: daar melden ze dat de stembureaus sinds acht uur deze morgen geopend zijn. "Hier en daar staan er al wachtrijen van mensen die als eerste hun stem willen uitbrengen", schrijft de krant.  Nog even samen op onze tanden bijten, collega's! Overmorgen!
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Sammy Mahdi acht federale regering mogelijk voor lokale verkiezingen

dvf
CD&V-voorzitter Sammy Madhi wil een federale regering voor de lokale verkiezingen op 13 oktober. "Met goeie wil moet dat lukken", zei hij op een persconferentie aan het kasteel Hertoginnedal in Brussel. Daar verzamelden de christendemocraten de pers met hun oproep om "zo snel mogelijk" een federale regering op poten te zetten. De partij pleit voor een sterk centrum als antipode voor blokkering op links of rechts. Geopolitiek, de economie of criminaliteit wachten niet op een Belgische regering, verklaren de kopstukken. 

"Crisis kan in een volgende regering geen argument zijn om niet te hervormen", zegt vicepremier Vincent Van Peteghem. "We moeten er doorvoeren. Als ik zie hoe er binnen een regering gewerkt wordt, ben ik zeker dat CD&V nodig is. Alleen wij durven een gebalanceerd fiscaal plan neer te leggen. Daarvoor werken we samen, met het middenveld, experten. Wij bieden een realistische en evenwichtige oplossing. In tegenstelling tot de liberalen, zit de lobby bij ons niet mee aan tafel." 

"Onze veiligheid tolereert geen 541 dagen politieke stilstand", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Er moet verder geïnvesteerd worden in veiligheid. "We moeten sneller de Navo-norm voor defensie-investeringen halen. Bovendien heeft ons leger een derde fregat nodig." 

De partij zegt "klaar" te zijn voor het geval het tijdens een regeringsvorming over staatshervorming gaat. Nochtans bleef een voorbereiding ervan dode letter onder minister Annelies Verlinden. Bevoegdheden over de arbeidsmarkt en gezondheidszorg moeten naar de regio's, herhalen de christendemocraten hun standpunt. Ze noemen het een zaak van efficiëntie. 
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Prévot en Mahdi samen op huisbezoek "om te horen wat over de taalgrens leeft" 

dvf
dvf
Bezoek uit Namen in de Vlaams-Brabantse gemeente Landen. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi neemt er zijn Franstalige collega Maxim Prévot (Les Engagés) mee voor huisbezoeken. "Om te weten wat leeft over de taalgrens", verklaren de twee aan elke voordeur. 

"Mijn pensioen en de werkloosheid beperken in de tijd", zegt een vrouw. Ze roept Prévot op om de Walen warm te maken voor dat laatste idee. "Ik ken iemand die sinds haar huwelijk op werkloosheid staat. Vandaag krijgt ze evenveel pensioen. Dat vind ik oneerlijk " Een andere vrouw geeft het voorzittersduo de tip om op te schieten met de regeringsvorming. "Voor de begroting." 

Prévot wordt lang niet overal herkend. Toch toont niemand in de gemeente, pal aan de taalgrens, zich voorstander om af te scheuren van Wallonië. Sommige kiezers moet Mahdi niet meer overtuigen. "Ik ga op jullie stemmen", klinkt het meteen als een vrouw haar deur opent. "Ik heb altijd al op CD&V gestemd. Uit gewoonte, maar ook omwille van hun stijl en realistische standpunten."