Wielrennen

Valentin Paret-Peintre zegeviert bergop in Giro, na vrijgeleide van Pogacar en co.

Paret-Peintre pakte zijn eerste profzege.© REUTERS

Valentin Paret-Peintre (Decathlon-AG2R) heeft in rit tien van de Giro zijn eerste profzege behaald. De jonge Fransman was bergop de beste van een groep vluchters en kwam solo aan, voor zijn landgenoot Romain Bardet. Bij de favorieten verloor Cian Uijtdebroeks een tiental seconden.

fp

Daags na de rustdag wachtte het peloton opnieuw een pittige dag in de Giro. De korte tiende rit schotelde een lastig parcours voor met een slotklim van eerste categorie naar Bocca della Selva. Heel wat baroudeurs roken hun kans, dus volgde in de eerste wedstrijduren een spervuur van aanvallen.

Een eerste kopgroep van drie werd wat later aangedikt tot een minipeloton van 27 renners, met heel wat mooie namen. Het peloton, onder leiding van UAE Team Emirates, liet begaan. Onder anderen de broers Paret-Peintre, Romain Bardet, Esteban Chaves, Julian Alaphilippe, Mauri Vansevenant, Juan Pedro Lopez en Jan Tratnik tekenden vooraan present.

Die laatste ging er met nog meer dan 30 kilometer te gaan alleen vandoor. De Sloveense winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad sloeg meteen een mooie kloof, bij de achtervolgers moest een zieke Alaphilippe als een van de eersten afhaken.

Achter Tratnik sloegen Bardet, Andrea Bagioli, Marco Frigo en Valentin Paret-Peintre de handen in elkaar. Met zijn vieren peuzelden ze gestaag aan hun achterstand. Bij het opdraaien van de 18 kilometer lange slotklim hield Tratnik nog een minuut over.

Uijtdebroeks laat steekje vallen

Bergop toonden de Fransen Bardet en Paret-Peintre zich vooraan de sterksten en samen reden ze het gat dicht op Tratnik. Net voordat de Sloveen gevat werd sprong Paret-Peintre weg. De 23-jarige klimmer van Decathlon-AG2R fladderde ook weg van Bardet, de vogel was gaan vliegen.

Paret-Peintre verdapperde nog in de slotkilometer en hield aan de streep een halve minuut over op Bardet. Voor de jonge Fransman is het zijn allereerste profzege. Bardet doet met zijn tweede plaats een uitstekende zaak in de stand: hij komt opnieuw de top tien binnen en springt naar plek zeven.

In het peloton hielden de grote namen zich zowat de hele etappe koest. Toch moest onze landgenoot Cian Uijtdebroeks in het slot nog een tiental seconden toestaan op de andere favorieten. Hij behoudt wel zijn witte jongerentrui. Tadej Pogacar blijft comfortabel op zijn roze troon zitten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.