Europese aanklager onderneemt stappen tegen Europese Commissie

Nieuws
Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft de Europese Commissie een stevige brief gestuurd. Het is de laatste stap voordat een officieel geschil wordt gestart dat tot een rechtszaak tegen de Europese Commissie kan leiden.
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 17:38
Afbeelding
beeld anp

Dat meldt de nieuwssite Politico en wordt bevestigd door de woordvoerder van de Europese aanklager.

De Europese Commissie deelt vaak hoge boetes uit als EU-landen of bedrijven als Google zich niet aan EU-afspraken houden, maar ligt nu dus zelf onder vuur.

Inzet van het conflict is een korting door de commissie op de ICT-dienst van de Europese aanklager. Die denkt dat hierdoor zijn onderzoek naar fraude met EU-geld wordt ondermijnd. Volgens de Europese aanklager kan de dienst namelijk zonder goed werkende en veilige computers niet op fraudeurs en criminelen jagen.

De Europese aanklager doet onder meer onderzoek naar corruptie en het onheus wegsluizen van EU-subsidies in allerlei EU-landen. Maar de dienst bekijkt op dit moment bijvoorbeeld ook of commissievoorzitter Ursula von der Leyen sms-berichten heeft verwijderd en of er sprake was van belangenverstrengeling rond de bestelling van Covid-vaccins.

Het in 2021 opgerichte Europees Openbaar Ministerie vindt dat vanwege het belang van zijn taak, de Europese Commissie ‘voldoende mensen en financiële middelen’ ter beschikking moet stellen. En niet in plaats daarvan de dienstverlening moet verslechteren. Na maanden van tevergeefs beleefd vragen, is de Europees aanklager daarom tot deze zwaardere methode van een officiële juridische stap overgegaan. Toch hoopt de dienst ‘op dit moment’ nog op een goede oplossing zonder rechtsgang, aldus een woordvoerder van EPPO.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf.

Afbeelding

Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vas..

Afbeelding

Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

Afbeelding

Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1.

Afbeelding

Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen 'kalm, veilig en zonder angst' kunnen stemmen.

Afbeelding

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.