Misbruik

Regisseur Polanski vrijgesproken voor laster

Roman Polanski (archiefbeeld)© reuters

De Frans-Poolse filmmaker Roman Polanski, onder meer bekend van de film The pianist, is dinsdag door een Franse rechtbank vrijgesproken voor laster. De filmmaker stond terecht na een klacht van de Britse actrice Charlotte Lewis.

lto
Bron: Belga

De aanklacht kwam er nadat Polanski in een interview in 2019 Lewis had beschuldigd van “afschuwelijke leugens”. Charlotte Lewis had de filmmaker eerder zelf beschuldigd van aanranding en verkrachting. Dat zou gebeurd zijn toen ze in 1983 op 16-jarige leeftijd een casting kwam doen bij hem thuis. Door dat als leugens af te doen, belasterde Polanski haar, aldus Lewis, waardoor ze de rechtszaak aanspande.

Polanski wordt nog door tal van andere vrouwen beschuldigd van gelijkaardige feiten. Op de aanklachten van verkrachting en aanranding moesten de Franse rechters geen antwoord geven.

Polanski zegt dat er veel tegenstrijdigheden zitten in de beschuldigingen van Lewis. Een daarvan is volgens de advocaten van de filmmaker een interview uit 1999. In dat interview met News of the World spreekt de actrice haar bewondering voor de regisseur uit.